Alex Duminica. Profil de campion.

Psihologia tanarului fotbalist
23 noiembrie 2016
Impresii de la primul eveniment APPS – Curs de psihologia sportului
16 decembrie 2016
Psihologia tanarului fotbalist
23 noiembrie 2016
Impresii de la primul eveniment APPS – Curs de psihologia sportului
16 decembrie 2016

Fotbalul   argesean  a “fabricat”, de-a lungul  timpului, nume mari ale fotbalului romanesc si international. Microbisti sau nu, cu siguranta am auzit cu totii de Nicolae Dobrin, un maestru al mingii  intre  anii 70-80, iar  jucatori  precum  Mutu,  Dica, Galca, Tanase, Vladoiu,  Neaga, Bogdan Stancu, Dani Coman, au contribuit, in mod semnificativ, la dezvoltarea imaginii fotbalului romanesc si pe plan international, devenind  astfel  modele  pentru  actualii  juniori  pitesteni.

Privind insa, in momentul de fata, ce se intampla la nivel de seniori, am putea incepe cu ”a fost odata…”, dar, daca ne focusam in zona junioratului, observam  faptul  ca aici lucrurile stau oarecum  diferit, datorita implicarii unor oameni care iubesc sportul si care respecta sportivii, prin oferirea unui cadru profesionist pentru desfasurarea antranamentelor. Cu patru terenuri pentru antrenament, atat de iarba cat si sintetice, dotate cu instalatie de nocturna, cu sala de sport, sala de conferinte, vestiare, dusuri, echipamente sportive si o echipa  formata din antrenori pentru grupe de varste diferite, antrenori pentru portari, psiholog, manager, Academia de Fotbal-ACS  Viitorul Arges este singura la nivel local si printre putinele baze  sportive, la nivel national, care, oricand, poate concura cu ceea ce este in strainatate.

Astazi, printre copiii de diferite varste, care se antreneaza   aici, l-am intalnit pe Alex Duminica, aflat in vizita la baza 14936993_1289087467830472_1259465719_nsportiva. In 2014, in urma unor selectii riguroase realizate atat in tara, cat si in afara, Alex a fost unul dintre jucatorii selectionati  pentru U17 –Tricolorii 11, Targu –Mures, alaturi de Razvan Ivan  si Antonio Stan (Timisoara), toti  de la grupa 2000-Viitorul Arges. Valorile  personale  precum  perseverenta, entuziasmul,ambitia , spiritul competitiv , pasiunea , autodisciplina, respectul de sine , independenta, curajul, spontaneitatea, empatia  sunt repere de baza pentru  cariera  fotbalistica  a sportivului, iar faptul ca face parte din primul unsprezece  la U17, reprezinta  un pas important in drumul spre performanta. La varsta de 8 ani a inceput, ca multi dintre copii, sa joace fotbal in cartier, iar debutul, intr-un cadru organizat, a fost la LPS Pitesti, avandu-l ca antrenor pe dl Laurentiu Iordache. In anul 2012 s-a infiintat Academia de Fotbal ACS Viitorul Arges, in cadrul careia si-a continuat pregatirea, avandu-l ca antrenor pe Mircea Stan. Efortul depus, in mod constant, pe parcursul timpului i-a adus multe titluri cum ar fi titlul de ”Cel main bun jucator ” obtinut la  turneul din Constanta organizat de ”Academia Hagi ”, in Bulgaria (2014) sau in Turcia (2014) sau titlul de golgheter. Visul lui Alex este de a juca in liga 1, un obiectiv  pentru care este dispus sa munceasca mult .

Buna Alex, ma  bucur  sa  te  ragasesc  astazi  aici. Spune-mi , te rog, ce te-a determinat sa optezi pentru acest sport si daca iti mai amintesti primele antrenamente?

In urma cu 8-9 ani, copiii inca erau pe afara, se jucau  mult mai mult decat o fac  in ziua de azi. Aproape toti baietii jucau fotbal, ne  organizam in echipe si cam asa ne petreceam  timpul liber. Din joaca, fotbalul s-a transformat in pasiune. Imi amintesc cu drag primul antrenament, erau foarte multi copii la baza sportiva LPS, mai avansati decat mine. Tin minte momentul in care antrenorul mi-a zis sa fac ”duble”si bineinteles ca nu am reusit, experienta pe care o aveam fiind doar cea din fata blocului. Desi a fost un disconfort pentru mine acel moment, nu am renuntat. La urmatoarele antrenamente m-am descurcat din ce in ce mai bine. Daca esti serios, muncesti mult si esti  sustinut de catre cei din jur (familie, antrenori) nu ai cum sa nu evoluezi.

Pentru ca ai adus in discutie familia, in ce sens te-au sprijinit?

Sub toate aspectele. Mergeam impreuna la competitii, din punct de vedere financiar, moral, au fost alaturi de mine tot timpul. Conteaza foarte mult .

Ce face diferenta intre un fotbalist sau altul, care crezi ca este atuul tau si modelul tau in fotbal?

Munca este cea mai imporalex-1tanta  iar eu consider ca am, in plus, talentul si placerea de a dribla. Aceste calitati au fost remarcate de antrenor  pe cand aveam  9-10 ani, iar  de la 11 ani joc pe postul de mijlocas central. Imi place de Neymar, apreciez la el, in mod special, driblingul.

Ce este diferit intre antrenamentele de la nationala, fata de ce ai facut pana acum?

In primul rand as putea spune ca, fata de aici, staff-ul este mult mai complex, daca la baza, la Pitesti  avem antrenor principal si secund, psiholog, manager, aici avem si medic si preparator fizic. Antrenamentele sunt mult mai stricte, aici totul trebuie sa fie perfect ca si disciplina, reguli. A trebuit sa lucram mult, suntem veniti de la diferite echipe, cu unii ma cunoateam, cu altii, nu asa incat a trebuit sa muncim foarte mult pentru a deveni o echipa.

Deoarece ai fost plecat in afara si ai vazut cum merg lucrurile si acolo, te intreb, ce ai schimba tu , la momentul actual, in fotbalul romanesc?

Conducerea. Am fost plecat foarte mult in afara, chiar si in tari mai putin dezvoltate decat Romania si am ramas surprins sa vad  ca ei au  mult mai mult decat noi, ca se investeste in centre pentru juniori, totul este organizat in academii, seniorii fac antrenamente in cadrul aceleiasi academii cu juniorii, lucru benefic deoarece poti invata mult mai mult. De asemenea, beneficiaza de un staff complet, profesionist. La noi, daca nu sunt organizati in cadrul unei academii, am vazut ca sunt antrenori care vin pentru a lua salariul, pentru a-si asigura un trai zilnic, uneori neinteresandu-i ce se intampla mai departe, nu pun pasiune si nu au multa experienta. Sunt copii emotivi si, cum la noi sunt putine centre care beneficiaza de prezenta unui psiholog, si daca nici antrenorul nu se adapteaza  personalitatii fiecarui copil, din lipsa de cunostinte, atunci acei copii vor renunta, mult prea devreme. Si nu vorbim numai de fotbal, ci in toate sporturile intalnim acest aspect.

Din punctul tau de vedere, care crezi ca sunt cauzele datorita carora multi copii ajung sa nu mai practice sportul, in momentul de fata?

Lipsa sprijinului familiei, fie din lipsa de timp pentru a-i duce la bazele sportive, fie ca parintii nu-i indruma, ca alex-duminicaalternativa de a petrece timpul liber, fie ca parintii doresc ca cei mici  sa le urmeze profesia pe care o au sau pe care si-ar fi dorit-o. Multi dintre parinti sunt preocupati, in mod special ca cei mici sa invete si totodata, sa ii protejeze foarte mult, sa nu se accidenteze. Sunt copii mai firavi, sub aspect fizic, ce nu au forta si nu pot face performanta in fotbal sau copii inchisi in ei, care  nu socializeaza si care simt ca nu se ridica la nivelul asteptarilor. Atunci, in loc sa munceasca si mai mult, ajung a renunte. Cam acestea ar fi o parte dintre cauze.

Pentru ca am vorbit si mai devreme vis a vis de prezenta psihologului sportiv in saff-ul tehnic, spune-mi te rog, din punctul tau de vedere, care este rolul psihologului in pregatirea unui sportiv?

Orele de pregatire psihologica te invata cum sa-ti stabilesti obiectivele personale, sa fii mai concentrat, sa gandesti mai matur, sa fii mai responsabil, sa nu te pripesti in luarea deciziilor.

Un sfat pentru sportivii care nu reusesc sa se mentina la standarde inalte, in mod constant, in timp?

Ca sa ajungi sus si sa te mentii, trebuie sa ai o pregatire foarte buna, odihna, alimentatie sanatoasa. Cand apare un dezechilibru scade concentratea, nu mai crezi in fortele tale, scade increderea si te prabusesti.

Multumesc , Alex , pentru timpul acordat , mult succes in contiunuare si sa auzim numai lucruri frumoase despre tine ,pentru a aduce , din nou , in prim plan , fotbalul argesean.

Multumesc, cu siguranta asta imi doresc si eu!

 

Psiholog sportiv- Luminita Radulescu

Psiholog sporiv –  Razvan Radulescu

Cabinet individual de Psihologie Arges, Pitesti

Tel.0729.854.608;0722.682.198

Email:performancesportro@gmail.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

8 + 1 =