Ionut Panait, un model de reusita in viata

Climatul familial si drumul spre performanta
10 august 2016
Principiul presiunii
14 august 2016
Climatul familial si drumul spre performanta
10 august 2016
Principiul presiunii
14 august 2016

Povestea lui Ionut Panait, luptatorul roman ce ne reprezinta la Jocurile Olimpice de la Rio, este o lectie de viata pentru oricine isi doreste sa ajunga sus. A pornit de jos, a trecut prin incercarile dure ale vietii si a descoperit pasiunea pentru sport, constrans de conditiile vitrege ale mediului in care a crescut. Si-a petrecut copilaria la Caminul 9 Mai, din Busteni. Experienta de acolo a dat alt sens vietii lui Ionut. Asa a inceput sa practice luptele greco-romane. Dupa mai multe succese la concursuri, atat pe plan intern, cat si international, constrans de neajunsurile financiare ale vietii de sportiv din Romania, Ionut a parasit tara, cu destinatia Germania. Acolo a inceput munca pe santier, dar asta nu l-a impedicat sa isi urmeze pasiunea pentru sport, ba din contra, l-a intarit si a devenit si mai motivat sa reuseasca. A continuat sa participe la concursurile internationale, care i-au adus o calificare binemeritata la Jocurile Olimpice de la Rio, de unde speram sa se intoarca cu o medalie, care sa rasplateasca toata munca si sacrificiile facute de-a lungul vietii.

Ce anume te-a motivat sa incepi sa practici acest sport? Cum au fost primi pasi in sport? De ce ai ales luptele?

Intalnirea cu sportul de performanta fost în anul 1997 la Campionatul Mondial de Cadeti, unde am ieșit pe locul 4. Eu am crescut la casa de copiii din Bușteni 9 Mai și acolo am început să practic luptele sub îndrumarea antrenorului Stanciulescu Mirel. Mi-am spus ca numai prin sport pot sa ajung cineva in viata. Primii pași în sport i-am facut greu, pentru ca la început nu am știut ce înseamnă luptele, dar am muncit enorm sa ajung cineva. Am ales luptele Ionut Panait (SV Germania Weingarten, rot) gegen Tomasz Swierk (KSV Koellerbach, blau) Final-Hinkampf um die Meisterschaft in der Ringen-Bundesliga 2012, SV Germania Weingarten gegen den KSV Koellerbach

pentru ca la camin nu se faceau decat lupte. Am inceput sa practic acest sport, sa merg zi de zi la antrenamente si sa descopar pasiunea pentru lupte.

Care crezi ca este reteta succesului in viata?

Consider ca orice iti propui sa faci in viata, seriozitatea, implicarea si pasiunea pentru ceea ce faci reprezinta ingredientele succesului. In sport, mai ales la nivel competitional ridicat, fara ambitia de a reusi si placerea pentru ceea ce faci n-ai nicio sansa sa reusesti.

Daca ai avea o bagheta magica, ce ai schimba in viata ta?

Sincer, n-as schimba nimic. Consider ca fiecare experienta vine cu un scop in viata noastra si trebuie sa invatam cate ceva din asta. Trebuie sa stim sa ne bucuram de experientele placute ale vietii si sa intelegem ca obstacolele apar cu un sens: ne intaresc si ne fac sa devenim mai puternici.

Care sunt cele mai Ionut Panait Familieemotionante momente din viata ta ?

Pe primul plan ar fi nasterea fetitei mele, apoi obtinerea locului 3 la Campionatul European de Seniori si calificarea la Jocurile Olimpice din China, in 2008.

Ai lucrat vreodata cu un psiholog sportiv?

Nu, n-am avut ocazia sa lucrez niciodata cu un psiholog.

Romania, spre deosebire de alte tari din lumea buna a sportului este in urma si din punct de vedere al implicarii psihologilor sportivi in activitatea sportivilor de performanta. De exemplu, Brazilia, organizatoarea JO 2016, Germania, SUA si multe alte tari, au implicat specialistii in pregatire psihica la nivelul tuturor federatiilor  nationale. Ce si cum crezi ca ar trebui actionat pentru a ridica nivelul psihologiei sportului in Romania?

Ar fi bine daca astfel de specialisti ar fi cooptati in stafurile federatiilor nationale. Astfel de oameni ar ajuta sportivii sa creasca din punct de vedere mental, sa se mobilizeze inaintea competitiilor majore Ionut Panait Riosi sa se remonteze dupa un esec. Sportivii, de multe ori, simt nevoia sa aiba pe cineva aproape, sa ii intareasca pentru competitii si este important ca astfel de oameni sa fie specialisti, sa aiba o pregatire adecvata. Ar trebui ca forurile federale sa coopteze astfel de profesionisti, mai ales inaintea marilor competitii.

Care sunt cele mai importante valori ale vietii?

Familia. Familia este cea mai importanta realizare in viata.

Ce le-ai recomanda tinerilor din ziua de azi, care stau tot mai departe de sport si sunt tot mai dependenti de activitati sedentare ( PC, tableta, TV, Facebook)?

Sa iasa din casa, sa faca orice forma de miscare, indiferent daca vor sa ajunga sportivi de performanta sau nu. Este important sa faca sport pentru a fi sanatosi, sa se miste, pentru a nu deveni  o generatie cu probleme de sanatate.

Sportul romanesc este intr-un regres evident. Daca ai avea puterea, ce ai schimba in sportul romanesc?

E o discutie mult prea ampla. Consider ca ar trebui facuta o analiza generala a situatiei actuale, gasite motivele reale care au dus la situatia de fata si apoi gasite solutii. Personal, as schimba metodologia, modul in care se lucreaza azi este clar ca nu este adaptat nevoilor sportivului, mai ales cand ne uitam la ce se intampla pe afara. De asemenea, as face cumva ca sportivii romani sa fie recompesati Ionut Panait psfinanciar pe masura muncii lor. Cei care au facut sport de performanta sau stau in preajma sportivilor stiu prea bine cata munca presupune performanta.

Ai lucrat deopotriva cu antrenori romani si antrenori straini, te-ai antrenat in tara si afara. In ce consta diferenta de mentalitate dintre sportivii romani si cei de afara?

Strainii sunt mai profesionisti. Sportivii de afara sunt hotarati sa reuseasca, fac totul pentru a castiga. In plus si societatea de afara este diferita, oamenii de afara sunt mult mai dornici sa prcatice sportul, indiferent ca este vorba de sport de performanta sau despre sportul de masa. Afara exista o anumita cultura pentru sport, oamenii privesc altfel importanta sportului, atat in viata personala, cat si in viata comunitatii din care fac parte. Strainii

Daca ar fi sa te definesti in 3 cuvinte, care ar fi acelea?

Modest, ambitios, implicat.

Pune-ti o dorinta si spune-ne-o!

Sa obtin o medalie la Rio! 🙂

 Iti tinem pumnii, sa fii increzator si sa cuceresti lumea! Meriti!

Bafta!

Psiholog sportiv Andreas Hniatiuc

Sursa foto: Google.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

+ 26 = 29