Invata-ma sa pierd!
13 noiembrie 2019

Proteina noastra cea de toate zilele (partea 1)

„Sa mananci macar carnea din farfurie, daca nu mai poti si legumele!”. Acest citat este
preluat de la multi parinti care isi incurajeaza astfel copiii sa manance sanatos. Un alt citat la fel de
popular este „noi mancam doar porc si vita, pentru ca puiul e injectat, cu tot felul de hormoni”.
Despre cat de adevarate sunt astfel de afirmatii, vom discuta in randurile care urmeaza.
Sunt multe mituri in nutritie, insa nici un alt macronutrient nu a starnit atatea controverse in
lumea sportului precum proteinele. Desi au un rol foarte important in functionarea normala a masei
musculare, si implicit, in ceea ce priveste performanta sportiva, adesea proteinele se consuma in
exces si, de cele mai multe ori, din surse care au si efecte secundare, unele dintre ele din cele mai
serioase.

La modul ideal, un sportiv are nevoie de doar 0,8-1,5g/kg corp proteine/zi. Aceasta cantitate
este adesea depasita de marea majoritate a sportivilor, iar surplusul este eliminat, intrucat corpul
uman nu stocheaza aminoacizii ingerati in exces. Desi de multa vreme studiile stiintifice au aratat ca un sportiv isi poate procura toti aminoacizii din surse vegetale sau din lactate, in continuare carnea este considerata a fi principala sursa de proteine, de catre marea majoritate a populatiei. Aceasta perceptie nu doar ca este gresita, insa este, in marea majoritate a cazurilor, daunatoare.
Carnea procesata este clasificata oficial de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) in
grupa 1 ca fiind responsabila de declasarea unor anumite tipuri de cancer la oameni. Pentru cei care
nu sunt obisnuiti cu aceasta clasificare, grupa 1 este cea mai inalta grupa, in aceasta categorie
intrand si tutunul sau azbestul. Practic, intre a-ti lasa copilul de 10-11 ani sa fumeze sau sa manance
carne procesata, nu e mare diferenta (fumatul este totusi, intr-adevar, mai daunator sanatatii decat
carnea procesata). In aceasta categorie intra crenvurstii, carnatii, carnea afumata, carnea la conserva,
sunca.

De asemenea, nici carnea rosie nu este lipsita de riscuri. Aceasta este incadrata de catre OMSin categoria de risc 2A, ceea ce inseamna ca, probabil, stimuleaza dezvoltarea cancerului la oameni. Carne rosie inseamna carnea de vita, porc, oaie, cal, capra, etc. Iar efectul carnii nu este datorat modului in care au fost crescute animalele, ci anumitor componente aflate in exces in carnea rosie,cum ar fi fierul heminic, aflat in cantitati mari in carnea rosie.
Modul de gatire al carnii poate duce la cresterea riscului de cancer. Prepararea prin contact
direct cu focul sau cu suprafete fierbinti, cum este cazul gratarului, nu fac altceva decat sa sporeasca producerea de substante cancerigene. Astfel, mitul carnii la gratar, ca fiind cea mai sanatoasa forma de gatire a carnii nu este unul real.
Despre surse sanatoase de proteine si despre moduri bune de preparare a carnii vom discuta
intr-un articol viitor. Pana atunci, cand copilul tau are in farfurie carne rosie si legume si nu mai poate manca totul, ai grija sa nu ii spui: „mananca din farfurie doar ce poate contribui la aparitia cancerului”.

Dr. Mircea Purcaru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

26 − 17 =