Sportivi pe divan. Interviu cu Dr. Ricardo Rubinstein – partea 2

Rolul si efectele suplimentelor alimentare (partea 2)
11 iulie 2020
Cum contracaram stresul competitional si precompetitional
9 august 2020
Rolul si efectele suplimentelor alimentare (partea 2)
11 iulie 2020
Cum contracaram stresul competitional si precompetitional
9 august 2020

RICARDO RUBINSTEIN: Ce este transferul? Transferul este un model care include fanteziile, sentimentele, acțiunile, și nu doar sub formă de comportamente alimentate de pulsiunile infantile pe care le ai. Îl aduci din copilărie și apoi îl aplici în viața de adult în relație cu o altă persoană.
GEORGE FORȚU: Fără să știi că faci asta.
RICARDO RUBINSTEIN: Acesta este un fenomen inconștient. Și repeți aceste modele în mod repetat și incorect, pentru că este nevoie doar de acea parte care nu este adaptată la ceea ce se întâmplă cu adevărat în situația prezentă. Apoi faci legături proaste. Lucrăm în transfer cu sportivul sau cu antrenorul căutând aceste tipare. Și dacă are probleme cu …
GEORGE FORȚU: Cu adversarul său?
RICARDO RUBINSTEIN: Nu cu adversarul, cu partenerii săi, cu antrenorul său, putem vedea cum transferă acele tipare comportamentale infantile, din trecut, în relațiile cu aceștia. Și putem lucra cu asta pentru a-l ajuta să se elibereze de acea modalitate de atașament dezadaptativă. De exemplu, știi că dacă poate face o abordare bună cu un antrenor, o legătură bună cu partenerii săi de echipă, poate profita de modul în care joacă într-o echipă.
GEORGE FORȚU: Pentru a vă adapta mai bine situației actuale.
RICARDO RUBINSTEIN: Exact. Mai ales când spunem că includem tiparele de transfer care nu sunt adaptate situației prezente, deoarece sunt adaptate la situațiile din trecut.
GEORGE FORȚU: Ne puteți da un exemplu?
RICARDO RUBINSTEIN: Dacă vrei un exemplu … un jucător de fotbal care era foarte talentat, care avea calități deosebite, intra mereu în conflict cu antrenorii. Și asta avea ca rezultat excluderea lui din echipă. Excluderile îl făceau să se enerveze. Atunci când era introdus în echipa, în joc, din cauza furiei sale era imediat vizat de arbitru. Mereu considera că ce se întâmpla era o nedreptate și că nu a avut noroc. Antrenorul i-a sugerat să vadă un specialist, așa că a venit să mă vadă și mi-a spus toată povestea asta. Mi-a vorbit despre ghinionul în sport și că atmosfera nu era bună și toate aceste lucruri. Așa că am explorat puțin trecutul său infantil și, bine … majoritatea jucătorilor de fotbal profesioniști pornesc de la o situație economică și socială dificilă. Tatăl său a fost un bărbat care bea mult și care l-a abandonat pe el și restul familiei atunci când era foarte mic. Mama l-a vorbit întotdeauna de rău pe tată în prezența lui. Acest tipar relațional cu tatăl, am scurtat mult povestea, se manifesta în mintea lui în sensul că autoritățile, oamenii care-l susțin, sunt oamenii răi. De fapt era vorba de furia lui față de tatăl său. El aducea acea furie în situațiile prezente. Am lucrat împreună, chiar dacă a fost dificil să lucrez cu el, dar după un anumit timp, el a putut elabora o parte din acest trecut și am putut elabora furia față de tatăl său pentru a o separa de ceea ce se întâmplă cu antrenorul, cu arbitrul și așa mai departe. A putut folosi furia într-un
mod mai adaptativ pentru el.
GEORGE FORȚU: Pentru că în cartea dumneavoastră vorbiți despre sublimare și despre dorința de a ucide adversarul, despre joc și competiție, pentru un cititor care intră în contact cu vocabularul psihodinamic, poate fi dificil să-l înțeleagă, dacă nu chiar șocant. Ce se întâmplă în relația dintre sportiv și părinți? Ce fenomen apare?
RICARDO RUBINSTEIN: Despre sublimare. O.K. Și asta este șocant. Trebuie să ne gândim că atunci când ești inclus într-o cultură, când s-a instalat cultura, s-a soluționat exprimarea liberă a dorințelor sexuale și agresive. Trebuie să renunți la exprimarea …
GEORGE FORȚU: La libertatea de a le exprima? Trebuie să renunțăm la libertatea de exprimare a agresiunii fără control și …
RICARDO RUBINSTEIN: Asta e. Dar cultura ne oferă posibilitatea de a elibera aceste pulsiuni într-o manieră controlată și cu ajutorul sportului putem face asta. Îți poți folosi capacitatea musculară, poti trage, poți împinge, poți folosi o parte din acea agresivitate într-un fel pe care cultura o acceptă, cu reguli. Dar această sublimare este întotdeauna în anumite limite. Limitele acelei eliberari sunt întotdeauna aproape de pierderea controlului.
GEORGE FORȚU: Aici intervine arbitrul și importanța acestuia.

Eliberarea agresititatii este prezenta in toate sporturile. Chiar si in sah, unde trebuie sa ucizi regele, eliberand astfel agresivitatea, intr-un mod simbolic, acceptat de cultura.

RICARDO RUBINSTEIN: Da, asta este. Dar eliberarea agresivității este inclusă în fiecare sport. Absolut în fiecare sport.
GEORGE FORȚU: Chiar și în șah?
RICARDO RUBINSTEIN: Chiar și în șah trebuie să-l omori pe rege. Adversarul. Da. OK, în acest fel îl putem înțelege mai bine. Asta nu înseamnă să omori în sensul real, ci să ucizi într- un mod sublimat, să-ți eliberezi agresivitatea într-un mod simbolic, acceptat de cultură.

GEORGE FORȚU: Cum îi putem ajuta pe sportivi să înțeleagă acest fenomen și să-și crească performanța ca sportivi? Cum putem face asta? Pentru că este dificil să lucrezi cu un sportiv, pentru că este o persoană foarte activă. Vor să le spui ce să facă și să o facă repede. Ei nu acceptă să se gândească la ceea ce fac sau să înțeleagă de ce fac ceea ce fac. Vor să o facă foarte repede, acum! Cât mai repede posibil. Iar acest lucru poate fi foarte dificil. Și cum îi putem ajuta să înțeleagă toate aceste fenomene pentru a-i ajuta să își crească performanța?

RICARDO RUBINSTEIN: Partea psihologică este jumătate din antrenament. Nu numai pregătirea fizică, cea tactică și tehnică, ci și factorii emoționali (conștienți și inconștienți) reprezintă jumătate din performanță. Cei care lucrează cu fondul lor emoțional obțin performanțe mai bune. De ce? Pentru că pot vedea profund, pot învăța de la ei și de la ceilalți că resursele pe care le au, resursele emoționale îi pot ajuta în eliberarea agresivității lor. Acum, într-un mod mai bun. Îi putem ajuta să învețe să facă față presiunilor, să se simtă mai puțin presați în anumite circumstanțe. Îi putem ajuta să înțeleagă cum să gestioneze, cum să aștepte momentul. Există o mulțime de resurse pe care le pot găsi în propria personalitate care le pot crește performanța, deoarece performanța nu este doar concentrare și atenție. Toate aceste funcții psihologice, întreaga personalitate și alte circumstanțe personale pot influența performanța. Dacă locuiesc în oraș, dacă nu locuiesc în oraș, dacă fanii sunt prezenți, dacă toți fanii sunt sau nu sunt prezenți și toate acestea sunt resurse pe care le pot utiliza pentru a crește
performanța.
GEORGE FORȚU: Dacă știu despre aceste resurse.
RICARDO RUBINSTEIN: Șiind toate acestea, primesc o cantitate mai mare de elemente pe care le pot folosi pentru a face față.
GEORGE FORȚU: Deci creșterea performanței nu se rezumă doar la creșterea performanțelor sportive, ci la dezvoltarea întregii personalități a sportivului.
RICARDO RUBINSTEIN: Da, prin dezvoltarea personalității obțin performanțe mai bune. Unii dintre ei vor să lucreze mai mult cu ei înșiși, alții vor să lucreze mai puțin. Trebuie să ne adaptăm la această diferență, deoarece unii dintre ei sunt interesați să lărgească oportunitățile personale, în timp ce alții sunt mai circumspecți. Trebuie să putem ține cont de acest lucru. Trebuie luată în considerare și această realitate. Nu orice sportiv trebuie să-și lărgească
personalitatea. Unii dintre ei au capacitatea sau dorința de a o face, iar unii dintre ei nu o au.

GEORGE FORȚU: Putem spune că „dezvoltarea sau creșterea performanței nu este pentru toată lumea”? Doar pentru cei care vor, își doresc și sunt dispuși să facă eforturi pentru a obține creșterea.
RICARDO RUBINSTEIN: Atunci trebuie să-i motivăm. Și cred că acest interviu îi învață cum să se motiveze.
GEORGE FORȚU: Sper că da.
RICARDO RUBINSTEIN: Antrenorii pot profita foarte mult pentru că au tendința de a se izola și de a încerca să facă față presiunilor de unii singuri. Acest lucru nu este valabil doar pentru sportivii ci și pentru antrenori.
GEORGE FORȚU: Ținând cont că în noiembrie ne vom vedea pe Zoom, pentru cursul de “Psihodinamica sportului”, aveți un mesaj pentru cititorii români, sportivi și antrenori?

RICARDO RUBINSTEIN: Da. Sper că ne vom bucura să ne găsim unii pe alții și să împărtășim ceea ce știu și ce știți, experiențele voastre, astfel încât să beneficiem din plin deaceastă întâlnire.
GEORGE FORȚU: Sper că toată lumea va fi interesată de acest subiect și poate asta este așteptarea mea, de a face din “Psihodinamica sportului”- calea standard prin care acei sportivi care simt că pot fi mai bine, că pot face mai bine dar nu știu cum să o facă, să înțeleagă cum.
RICARDO RUBINSTEIN: Îi putem ajuta să o facă mai bine și îi putem învăța că acțiunea este ca un discurs care trebuie înțeles. Acțiune și performanță – acesta este discursul. Trebuie să înțelegem acea melodie și să facem asta, și atunci o vor înțelege.
GEORGE FORȚU: Metafora asta mi se pare grozavă.
RICARDO RUBINSTEIN: Așa cred.
GEORGE FORȚU: Vă multumesc foarte mult pentru timpul acordat. Și sunt nerăbdător să vă văd din nou la curs și poate înainte să vorbim despre celelalte lucruri interesante despre psihodinamică și principii psihanalitice aplicate în sport. Mulțumesc foarte mult.
RICARDO RUBINSTEIN: OK. Mulțumesc, de asemenea, George.

Sursa foto: www.radionacional.com.ar

 

Psiholog Sportiv George Forțu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− 3 = 6