Andreea Popa. Profil de campion.

Etapele formarii unei echipe
20 mai 2017
Sergiu Hanca, un model de reusita in fotbalul romanesc
21 mai 2017
Etapele formarii unei echipe
20 mai 2017
Sergiu Hanca, un model de reusita in fotbalul romanesc
21 mai 2017
Romania are sportivi talentati si ambitiosi, iar pentru a reda stralucirea sportului de altadata, tot ceea ce trebuie sa facem este sa stim sa avem grija de ei, sa investim in educatia acestora. Micii campioni reprezinta viitorul, cei care pot duce mai departe spiritul si valorile reale ale sportului. Printre tinerii de perspectiva ai sportului romanesc se numara si Andreea Popa, handbalista legitimata in cadrul clubului CS Dinamo si SS2 Bucuresti. Desi are numai 16 ani, impresioneaza atat prin maturitate in joc, dar si prin echilibru si ambitie. Andreea reprezinta una dintre sperantele handbalului romanesc, pe care ne dorim sa o vedem evoluand la cel mai inalt nivel.

Cum ai început handbalul? Cum ai făcut primii pași?

În cazul meu chiar se poate vorbi de primii pași în sala de sport. Spun asta deoarece chiar natura meseriei părinților mei, profesori de educație fizică și sport, m-a facut să iau contactul cu mingea și cu fenomenul sportiv în general. Primul antrenor a fost mama, Dorina Popa, antrenoare de handbal. Totul a pornit de la o joacă inocentă,de la o varstă foarte,foarte mica, printre sportivele antrenate de mama mea, care mai apoi s-a transformat într-un lucru destul de serios care mă ține capacitată și în momentul de față.

Ce crezi că lipsește actualei generații de handbaliste tinere pentru a reuși să se impună?

Consider că sunt multe sportive talentate în România în momentul de față, bine pregătite din punct de vedere fizic, tehnic și tactic. Însă de multe ori văd că lipsește încrederea în forțele proprii și lipsa de inițiativă în rezolvarea individuală a unor momente din joc. Uneori mi se pare că jocul este prea tacticizat, iar sportivelor li se ia dreptul la o exprimare creatoare în joc. Nu spun că schemele exersate la antrenamente sunt nefolositoare. doar că punerea lor în practică ar trebui să fie rezultatul acțiunii individuale a jucătorului. Asta deoarece în momentul în care adversarul contracarează o schemă de joc să existe o altă opțiune de continuare a fazei care să conducă la reușită.

Care ar fi rețeta succesului în viziunea ta?

Munca susținută la antrenamente, seriozitatea în pregătire și abordare a meciurilor, dublate de o permanentă atenție și receptivitate la sfaturile antrenorilor dar și de o dorință  de autoperfecționare continuă, insoțite de un stil de viață sănătos și orientat permanent spre realizarea obiectivelor propuse.

Ce rol are pregătirea mentală în obținerea peformanțelor sportive?

Cred că pregătirea psihologică trebuie să fie prezentă atât în cadrul procesului de instruire sportivă și antrenament, dar și în cel de pregătire al competițiilor. Nu putem obține succesul în meciuri dacă nu suntem 100% pregătite mental pentru joc, atât ca și încredere în forțele proprii dar și în ceea ce privește coeziunea de grup.     Vorbim totuși despre un sport de echipă în care acționăm individual dar trebuie să ne punem unul în slujba celuilalt pentru a înregistra succese.

Cum îți place să îți petreci timpul liber, în afara școlii și a antrenamentelor?

Timpul liber este o noțiune relativă. Și asta deoarece nu prea am. Totuși nu vă închipuiți că petrec 24 de ore doar antrenându-mă și învățând. Atât cât am, îl folosesc ieșind la un film, în parc cu prietenii sau colegii, urmărind emisiuni de divertisment la televizor, dar și multe competiții sportive internaționale din care pot învăța ceva mai ales sub aspectul abordării profesioniste a întrecerii.

Citești? Ce gen de cărți? Care au fost ultimele 3 cărți citite, în afara programei școlare?

Citesc, dar nu pot spune că mă laud cu performanțe deosebite în această privință. Însă, atunci cand am timp îmi îndrept atenția spre literatura care abordează genul poveștilor palpitante cu aventuri și întorsături de situații surprinzătoare. Ultimele cărți citite au fost din domeniul SF și anume: „Solaris” de Stanislaw Lem,  „Vrajitoarea de la iazul mierlei” de Elizabeth George Speare și  seria „Miss Peregrine” de Ranson Riggs.

Ce altă carieră ți-ar fi plăcut să urmezi dacă nu ai fi ales handbalul?

Nu știu dacă pot vorbi în momentul de față despre o carieră în handbal. Într-adevăr am început să practic acest sport la o vârstă fragedă. Am avut șansa să joc la grupa mea de vârstă dar și la categorii superioare, atât cu echipa de club dar și în loturile reprezentative ale României. Poate aș fi putut performa și în alte domenii de activitate nu neapărat legate de sportul de performanță. Consider că doar rezultatele viitoare pe care le voi obține pot demonstra dacă am ales sau nu bine această carieră. Pot afirma însă că în acest moment handbalul este o parte importantă din viața mea și că voi continua să-l practic cu dăruire dar mai ales cu plăcere.

Care este handbalista ta preferată, atât ca stil de joc, cât si ca personalitate?

Ținând cont de postul pe care joc, cel de coordonator de joc, mi se pare firesc să urmăresc și să mă inspir din evoluția unor jucătoare care evoluează pe același post. Iar aici le-aș nominaliza doar pe câteva, nu neapărat în ordinea preferințelor: Anja Edin, Anita Görbicz, Cornelia Nycke Groot, Isabelle Gulldén și Andrea Lekic. Luând în considerare însă și numărul 77, pe care-l port pe tricoul de joc la echipa Dinamo, este clar că handbalista preferată este Andrea Lekic.

Cum ar arăta echipa ideală, în viziunea ta? 

Șaptele ideal ? Cam greu de alcătuit, dar totuși cu un exercițiu de imaginație și o analiză a dinamicii jocului actual acesta ar fi:

  • portar – Amandyne Leynaud
  • extremă stânga – Camilla Herrem
  • inter stâng – Andrea Penejic / Cristina Neagu
  • inter drept – Nora Mork / Alexandra Lacrabere
  • extremă dreapta – Carmen Martin / Karoline Dyhre Breivang
  • pivot – Heidi Loke
  • coordonator de joc – bineînțeles Andreea Popa 🙂   Nu vreau să afirm prin alegerea făcută că în România nu ar exista handbaliste de valoare internațională. dar consider că la acest moment jucătoarele pe care le-am ales sunt mai puternice din punct de vedere mental și al personalității manifestate în  joc.

Care sunt cele mai importante valori ale vietii?

Munca fără de care nu poți realiza nimic în viață oricât de talentat ai fi. Respectul față de tine și față de cei din jur. Respectând munca altora și ceilalți vor respecta munca ta. Și beneficiind de respectul celorlalți aceștia îți vor acorda încredere în tot ceea ce întreprinzi.

Care a fost cel mai emoționant ( important ) moment din cariera ta?

Aș spune că pentru mine sunt mai multe evenimente ce m-au marcat, întrucat m-am aflat la debutul unor competiții importante la nivel internațional. Primul ar fi participarea în acest an la Trofeul Carpați care s-a desfășurat la Cluj Napoca, fiind cea mai tânără jucătoare convocată la lotul de senioare B, ocazie cu care am avut oportunitatea de a mă pregăti lângă jucătoare emblematice ale României. Un alt eveniment important al acestui an a fost debutul într-o competiție oficială cu lotul național de tineret – Calificarea la Campionatul European. De asemenea, foarte specială pentru mine a fost caștigarea medaliei de aur la Jocurile Mediteraneene, cu lotul național de junioare. Si, nu în ultimul rand, ar fi cucerirea medaliei de bronz cu echipa CSS 2 București, la recent încheiatul turneu final de junioare I desfășurat în perioada 09 – 13.05.2017, la Drobeta Turnu Severin.

Ai 16 ani, ești una dintre cele mai promițătoare jucatoare ale generației tale și ești cu un pas în Liga Națională. Ținând cont că tocmai am văzut jucatoare de vârsta ta evoluând în Final Four-ul Ligii Campionilor, ce planuri de viitor ai?  Unde te vezi în viitorul apropiat?

Pentru mine ar fi o onoare să pot juca în Liga Națională de handbal și o mare bucurie dacă prin jocul meu voi putea contribui la promovarea echipei Dinamo București în eșalonul valoric superior. Iar apoi dacă antrenorii echipei vor considera că pot evolua meci de meci și îmi vor acorda încredere, promit că voi face tot ceea ce depinde de mine pentru a mă ridica la valoarea colegelor de echipă și la cerințele impuse de club. Pe termen scurt doresc să obțin cu echipele naționale de tineret și junioare ale României rezultate cât mai bune la Campionatele Europene din acest an. Bineînțeles că obiectivul meu este de a fi convocată și în echipa națională de senioare a României și de a participa la Jocurile Olimpice de vară, de ce nu începând chiar cu ediția Tokyo 2020.

De ce crezi că tinerii din ziua de azi se îndepărteaza tot mai mult de sport, optând pentru activități sedentare?

Practicarea unei discipline sportive la nivel înalt implică multă muncă, sacrificii și efort susținut pe toată perioada anului, pentru a avea rezultate atât în plan sportiv cât și în activitatea școlară. De aceea cred că nu mulți tineri sunt dispuși la a a-și asuma responsabilități în a aborda toate aceste aspecte. Și cred că este mai comod să stai în fața televizorului sau a laptopului decât să depui efort fizic în cantonamente sau la antrenamente, iar apoi să îți canalizezi restul de energie spre îndeplinirea obligațiilor școlare

Dacă ar fi să te definești în 3 cuvinte, care ar fi acelea?

Muncitoare, încăpățânată, dar loială.

Pune-ți o dorință și spune-ne-o!

Dorința mi-am pus-o dar nu o voi dezvălui pentru a avea șanse de reușită 100%. Oricum ea este orientată spre realizarea obiectivelor de performanță imediate, atât personale dar mai ales cu echipa din care fac parte.

Interviu realizat de Ramona Farcau

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− 2 = 5