Cum sa facem cumparaturile intr-un supermarket

Beneficiile moderatiei in alimentatie
4 septembrie 2020
Forta mentala a „rezervelor”
17 septembrie 2020
Beneficiile moderatiei in alimentatie
4 septembrie 2020
Forta mentala a „rezervelor”
17 septembrie 2020

Candva piața era principalul loc în care mergeam pentru cumpărături însă in prezent supermarketul reprezintă locul de baza de unde ne aprovizionăm cu mâncare, pentru întreaga săptămână. Locul de unde ne facem cumpărăturile ne influențează în mod direct alegerile alimentare, de aceea trebuie sa fim atenți la o serie de aspecte.

De multe ori mergem în supermarket cu obiective foarte bine stabilite. Știm ce vrem să cumpărăm și în ce cantități. Alteori mergem să umplem frigiderul pentru următoarea săptămână fără a avea o listă bine definită. Indiferent care este scopul pentru care mergem la cumpărături, supermarketurile au fost concepute pentru a ne determina să cumpărăm mai multe lucruri decât intenționam să cumpărăm, pentru a-și spori profitul. De asemenea, cu cât cumpărăm un produs mai scump din acel supermarket, cu atât profitul magazinului este mai mare. În ultimii ani, multe dintre marile supermarketuri și-au făcut propriile produse, pe care încearcă sa ne facă sa le cumpărăm în dauna altora, nu din dorința de a fi noi mai sănătoși, ci pentru a-și atinge ei mai ușor obiectivele financiare.

Dacă credeți că ceva din ceea ce se întâmplă într-un supermarket este la întâmplare, ei bine, nu este deloc așa. În marea majoritate a cazurilor, oamenii cumpără obiecte perisabile precum lapte, ouă și brânzeturi. De obicei, aceste produse sunt așezate strategic la capătul magazinului pentru a fi nevoiți să străbatem întreg magazinul pentru a putea cumpăra ceea ce avem nevoie și de cele mai multe ori traseul către aceste produse va fi plin cu cele mai intens procesate alimente precum dulciurile, cereale intens procesate, chips-uri si sucuri.

De ce alimentele procesate sunt atât de intens promovate de supermarketuri prin amplasarea lor?

Deoarece cu cât un aliment este mai procesat cu atât prețul este mai mare, astfel încât profitul supermaketului va fi mai mare. Chiar și în locurile cu alimente procesate, cele intens procesate vor fi puse la nivelul ochilor pentru a ne fi mai ușor să le cumpărăm. În ceea ce privește alimentele pentru copii, atunci când supermarketul dorește să crească vânzarea anumitor produse le plasează strategic în raft la două niveluri. Unul este în partea de jos, la nivelul unui copil de trei ani, iar celălalt este plasat la nivelul unui copil care stă în cărucior de cumpărături. Știm cât de greu rezistă un părinte atunci când copilul începe să plângă în magazin că vrea un anumit produs, nu? Și cei care amplasează produsele pe rafturi știu asta și exploatează din plin acest aspect.

Nici muzica nu este un aspect de neglijat într-un supermarket. Există dovezi care arată că muzica lentă încetinește viteza traficului din magazin, acest lucru ducând la creșterea vânzărilor zilnice.

Un alt simț al omului care trebuie neapărat stimulat pentru a duce la creșterea vânzărilor este mirosul. Sunt convins ca ați observat ca la majoritatea supermarketurilor au cuptoare așezate strategic pentru a lăsa mirosul să se răspândească, în întreg magazinul. Cu siguranță ca ar putea ca aceste produse să fie făcute în spatele unor pereți astfel încât mirosul sa nu se propage în întreg magazinul, însă au observat că vânzările sunt mult mai bune dacă suntem ademeniți cu diverse arome, întrucât acestea ne cresc senzația de foame.

Este greu să ne luptăm cu o armată de oameni de știință care încearcă sa ne facă să cumpărăm din ce în ce mai mult, însă acest lucru nu este imposibil dacă respectăm regulile de mai jos:

  • Faceți o listă cu ceea ce vreți să cumpărați și nu vă abateți de la ea.
  • Nu mergeți la cumpărături când sunteți flămânzi. Daca faceți asta veți cumpăra alimente mai nesănătoase și în cantități mult mai mari față de cât aveți nevoie.
  • Nu intrați în raioanele cu alimente procesate.
  • Încercați să rămâneți pe marginile magazinului întrucât acolo sunt șanse mai mari de a găsi alimente puțin procesate sau deloc procesate (fructe, legume, carne, ouă și produse lactate).

Dr. Mircea Purcaru

Contact: 0745641453

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

37 − = 32