Cum tinem activa generatia varstnica? Coaching pentru 55+
30 ianuarie 2022
Distorsiuni de gândire la sportivi
26 martie 2022
Cum tinem activa generatia varstnica? Coaching pentru 55+
30 ianuarie 2022
Distorsiuni de gândire la sportivi
26 martie 2022

De ce eșuăm în atingerea obiectivelor?

Toți ne setam obiective. De anul nou obișnuim să ne facem promisiuni: începem să mergem la sală, să mâncăm sănătos, să ne antrenăm mai mult și mai intens și totuși majoritatea promisiunilor eșuează după câteva luni (în cel mai bun caz). Oare de ce? Unul dintre motive ar fi că nu setăm corect obiectivele. Da! si aici putem greși, iar obiectivele greșit setate ne afectează (negativ) performanța.

De când lucrez cu sportivii am învățat cât de importante sunt obiectivele. Putem spune că setarea corectă a obiectivelor poate fi „benzina” motivației. Dacă nu avem obiective este forte greu să ne menținem motivația, iar dacă ne lipseşte motivaţia șansele ca noi să progresăm sunt mici. „Seteaza-ti obiective!” Sună simplu și totuși multe persoane greșesc atunci când își setează obiectivele. Nu știu exact ce vor, unde vor să ajunga, ce vor să îmbunătățească. Simpla afirmație „vreau să joc bine” sau „vreau să fiu fericit” nu sunt de ajuns.

Obiective pe termen lung, mediu și scurt

Putem împărți obiectivele în trei categorii: pe termen lung, mediu și scurt. Obiectivele setate pe termen lung înseamnă cel puțin un sezon (dar putem seta obiective lungi și pe mai mulți ani), obiectivele setate pe termen mediu înseamnă maximum 6 luni, iar obiectivele scurte pot fi setate de la o lună până la o zi.

Obiective orientate rezultate sau spre performanță

Obiectivele pot fi orientate spre rezultate sau spre performanță. Obiectivele orientate spre rezultat se concentrează pe finalul unei sarcini (de ex. câștigarea campionatului sau castigarea de trofee). Deși aceste obiective sunt cel mai simplu de setat, au și un dezavantaj foarte mare: atingerea acestor obiective nu depinde doar de noi (de ex. câștigarea campionatului depinde și de adversar, arbitri, noroc etc). Obiectivele orientate spre performanță în schimb depind doar de noi (de ex. să termin proba în 2 min) și se focusează pe sarcină, pe pregătirea fizică și mentală. Este recomandat să ne asigurăm că obiectivele noastre prioritare sunt concentrate pe performanță și sunt (doar) completate de obiectivele concentrate pe rezultat.

Cum trebuie sa fie obiectivele

Metoda SMART ne poate ajuta să stabilim obiectivele în mod optim. Conform metodei, obiectivele noastre ar trebui să fie:

  • Specific Specifice, concrete: Să formulăm obiectivele într-un mod concert și cât mai precis. Să fie formulate în mod pozitiv, afirmativ și scurt. Ce, cum şi cu ce metode vrem să obținem rezultate. De la cine putem cere ajutor și de ce resurse vom avea nevoie pentru atingerea obiectivelor.
  • Measurable – Măsurabile: Este important să putem măsura obiectivele, pentru a putea  verifica dacă suntem pe calea cea bună sau avem nevoie de o schimbare. Este important ca obiectivul să nu se focuseze pe rezultat, ci pe performanță, pentru că rezultatul nu măsoară neapărat și performanța (poate am câștigat proba la înot, dar timpul este departe de ceea ce sunt capabil și sunt departe de timpul înotat la antrenamente).
  • Achievable – Abordabile: Obiectivele noastre să fie realiste, dar să ne provoace. Sportivii orientați spre succes își stabilesc obiective care sunt (cu puțin) deasupra nivelulului abilităților, iar îndeplinirea lor necesită efort. Prin urmare aşteptările legate de propria performanță va fi mai mare. Cei care evită eșecul sau cei care îl caută (da, se întâmplă și asta) își stabilesc obiective fie prea ușoare, fie mult prea grele. Nici obiectivele care sunt prea ușor de atins, nici obiectivele care necesita abilități mult prea ridicate pentru sportiv nu vor ajuta la creșterea stimei de sine și nici la creșterea motivației. Ba din contra.
  • Relevant- Relevante: De multe ori comitem greșeala că obiectivele pe care vrem sa le atingem nu sunt ale noastre, ci ale părinților, antrenorilor sau de cele mai multe ori ale persoanelor importante din jurul nostru. Este important să conștientizăm de ce sunt importante aceste obiective pentru noi, de ce vrem sa le atingem.
  • Time-bound- încadrat în timp: sarcinile să fie limitate de timp. Să stabilim în cât timp vrem sa realizăm aceste obiective, altfel incat sa le putem verifica, sa vedem dacă suntem pe drumul cel bun. Astfel vom sti daca este recomandat să facem acel lucru mai des (de ex. odată la două săptămâni, odată pe lună), vom sti care sunt schimbările impuse, din timp, dacă este cazul. Sunt șanse ca obiectivele care nu sunt încadrate în timp să fie neglijate (chiar uitate), iar șansele de a le atinge devin din ce in ce mai mici.

Setarea obiectivelor într-un mod eficient este foarte importantă pentru a crește performanța și pentru a avea rezultate, însă trebuie fim realiști și să recunoaștem când în atingerea lor ne opresc factori externi (ex. pandemia) sau dacă una dintre metodele alese nu funcționează. In situatia in care nu vedem progrese este recomandat să ne oprim, să analizam situația și să modificăm variabile atunci când este necesar. Ne-ar putea ajuta și să scriem obiectivele pe o foaie sau în jurnal, astfel incat sa ne setăm atenția asupra lor, iar bifarea unei reușite ne va face mândri, bucuroși și motivați pe viitor.

Tu ce obiective ti-ai setat?

Psiholog sportiv Roseti-Karikas Emoke

Contact: 0747 869 683; karikasemoke@gmail.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

30 − = 21