Am scris acest articol pentru a evidentia rolul fundamental al „rezervelor” adesea subestimate, deoarece tindem să ne concentram doar pe „titulari”, gandind ca putem conta intotdeauna doar pe ei. Nu trebuie sa pierdem insa din vedere ca sportivii sunt oameni, prin urmare pot avea urcusuri si coborasuri, astfel incat o echipa obtine succesul numai atunci cand in spatele ei are o banca de „rezerve” puternica, din punct de vedere mental.
În cele mai multe cazuri, nu poti deveni o echipa de inalta clasa cu doar doi, trei jucatori buni. Ai nevoie de jucatori importanți care sa poata veni de pe banca si sa dea un randament bun; de exemplu atunci cand este necesara inlocuirea unui jucator din formula de start, care se accidenteaza, care are un joc mai putin bun intr-un meci etc. Un exemplu in acest sens il avem din Finala Ligii Campionilor din 2002 dintre Real Madrid si Bayer Leverkusen cand spaniolul Iker Casillas ,in varsta de 20 ani a fost chemat de pe banca, in minutul 68, pentru a-l inlocui pe Cesar Sanchez, care s-a accidentat. A fost pe teren doar 25 de minute, dar a facut numeroase interventii de talie mondiala, reusind sa pastreze scorul pana la finalul meciului, in ciuda numeroaselor atacuri ale nemtilor, clubul spaniol impunandu-se cu scorul de 2-1.
Tot spre exemplificare va recomandam sa urmariti si filmul The Replacements (daca nu l-ati vizionat inca). Este un film despre fotbalul american, inspirat dintr-o poveste adevarata cand jucatorii au intrat in greva in campionatul american NFL din 1987, Washington Redskins castigand toate cele trei jocuri ramase cu rezervele lor. Astfel, credinta conform careia:,,cu rezervele nu castigi” a fost demontata, iar daca cineva a reusit in istorie, acest lucru poate fi perpetuat.
Totusi, de cele mai multe ori, un sportiv cand ramane pe banca este convins ca nu este suficient de bun, jucatorul purtand de-a lungul timpului aceasta credinta puternic inradacinata, la nivel subconstient. Totodata, termenul „banca” sau „rezerva” a fost intotdeauna asociat cu acest concept de slaba consideratie care genereaza, inevitabil, un sentiment de neincredere. Sa ne aducem aminte de Gabi Balint, care a petrecut o perioada lunga de timp pe banca de rezerve a Stelei, marturisind ca era abatut, nu mai avea ambitie, renuntase sa lupte, se complacea in starea de letargie, era inert, se simtea blocat ,,acolo,pe banca aia de rezerve”, parca nu mai astepta nimc de la fotbal. Ce s-a intamplat ulterior stim cu totii: o schimbare de mentalitate, de atitudine, a inceput lupta cu el insusi ajungand sa prinda echipa, sa devina golgeterul Stelei in 89, contribuind la calificarea Romaniei la CM, in meciul cu Danemarca.
Dacă te afli printre rezerve si crezi ca nu esti valoros … te inseli. Indiferent daca antrenorul iti spune sau nu, esti important pentru echipa. Fara tine, fara acel moment in care intri si iti faci datoria, echipa ta nu castiga. Ideea este ca trebuie sa ai o forta mentala superioara celorlalti, deoarece atunci cand esti pus in discutie dupa inceperea jocului, nu mai ai timp la dispozitie precum jucatorul de start, dar trebuie sa dai tot ce ai mai bun, ceea ce presupune sa fii mereu gata.
Uita daca antrenorul tau nu te valorizeaza. Trebuie să te antrenezi cu certitudinea ca, mai devreme sau mai tarziu, va avea nevoie de tine. In acel moment iti joci cartile, dar nu pentru a-i demonstra lui ceva, ci pentru a-ti ajuta colegii care au nevoie de tine in acel moment.Invata sa-ti recunosti obiectiv valoarea. Nu spera la o recunoastere externa, deoarece acest lucru este posibil sa nu vina niciodata.
Oricat de mult nu esti de acord cu a fi „rezerva”, trebuie sa ai incredere totala in antrenorul tau si,totodata sa ai o credinta totala in tine că vei avea șansa ta. Prin urmare, acesta este un joc interior … intre tine si gandurile tale.
Daca te concentrezi asupra gandurilor negative(,,de ce sunt eu pe banca si nu altul?,,de ce nu ma ia pe mine titular?”; ,,antrenorul are ceva cu mine”, ,,nu sunt bun,de aceea sunt rezerva” ,,.nu are sens sa mai lupt,mai bine renunt”,etc) crezi ca te ajuta cu ceva?
Dacă răspunsul este NU, atunci schimba-ti strategia.De aici te invit sa-ti schimbi punctul de vedere. Dificil? Sigur. La inceput totul este dificil. Mai ales când vine vorba de un joc interior. Dar dacă faci pasi mici,ulterior devine mai ușor.
Pentru a pune in practica acest antrenament, iti voi oferi cateva indicatii pentru a antrena jocul interior , apoi gaseste calea care functioneaza cel mai bine pentru tine.
Daca observi doar un mic semn de schimbare …AI CÂȘTIGAT. Si aici te invit sa sarbatoresti mereu deoarece mintea are nevoie de premiu pentru a-si reaminti ca data viitoare va fi capabila să reproduca noul mecanism eficient. Apoi continua sa lucrezi pentru a consolida noua abordare.Acum stiu ca iti doresti mai multe informații dar nu ti le vom da pentru binele tau. Pentru ca, atata timp cat gasesti „mancarea gata” si nu iti folosesti neuronii fantastici in această abordare a jocului interior , nu vei fi niciodata autonom in timpul performantei tale. Curaj. Experimenteaza!
Un rol esential revine si antrenorilor. Daca isi doresc sa aiba o banca de rezerve puternica, atunci pot contribui punand in practica diverse strategii, precum:
2.Sustinerea parteneriatului titularilor cu jucătorii de rezerva in timpul sesiunilor de antrenament. Acest lucru arata ca toata lumea din echipa are aceeasi importanta ,indiferent de minutele jucate si ca intregul este mai eficient decat suma partilor sale.
Sa ne indreptam putin atentia si catre juniori,in acest caz un rol fundamental revenind parintilor.Fiecare parinte vrea ce este mai bun pentru copilul lui.Cand copilul tau sta pe banca este dificil sa accepti situatia.Nu este o sarcina usoara si destul de des parintii aleg sa creada ca antrenorul greseste cu privire la cine ar trebui sa joace,crede ca antrenorul are copii favoriti sau pur si simplu nu-l place pe copilul lor,vorbeste negativ despre antrenor atat copilului sau altor parinti,gaseste scuze pentru lipsa de efort ,abilitatile sau atitudinea copilului,etc.
Care este atitudinea potrivita a parintilor, pentru a veni in sprijinul copilului precum si a antrenorului:
Un bun jucator de rezerva isi da seama ca „va veni si timpul lui” insa este nevoie de maturitate pentru a accepta si persevera in ciuda statutului de ,,rezerva”.
Luminita Radulescu Razvan Radulescu
Psiholog sportiv Psiholog sportiv
0729.854.608 0722.682.198