
Pregatirea mentala si drumul spre performanta
28 iulie 2016
Cultivarea unei mentalitati sanatoase în sport
31 iulie 2016Considerata de Federatia Internationala de Handbal ca fiind cel mai bun portar, din istoria handbalului feminin, la nivel mondial, Luminita Hutupan-Dinu a ramas in sufletul suporterilor, atat prin reusitele sale din teren, cat si prin felul ei natural, modest si pasional de a fi. Indiferent de preferintele publicului in materie de sport, Luminita Hutupan-Dinu ramane un nume sinonim cu inalta performanta, ce impune respect si admiratie.
Iti mai amintesti primii pasi in sport? Cum ai inceput sa practici hanbalul? Cum era lumea handbalului atunci?
Cum as putea uita astfel de momente? Am inceput la Piatra Neamt, in jurul varstei de 10 ani. Initial mergeam la antrenamente la sora mea, apoi a inceput sa imi placa acest sport si mi-a fost foarte usor sa il practic. Din momentul in care am inceput sa practic handbalul am realizat ca asta este ceea ce imi doresc sa fac in viata.
Ai avut o cariera prodigioasa, incununata cu performante atat la echipa nationala, cat si la echipele de club. Care crezi ca ar fi secretul reusitei in viata?
Indiferent de ceea ce facem in viata, atunci cand muncesti cu convingerea ca vei reusi, cand dai dovada de seriozitate si disciplina, vin si rezultatele dorite. In sport, pe langa toate astea, ai nevoie de multa incredere in fortele proprii.
Care sunt cele mai emotionante momente din viata ta?
In handbal ar fi multe, dar cele mai importante ar fi castigarea Ligii Campionilor, de trei ori, cu Krim Ljubljana si cu Kometal Skopje, dar si castigarea medaliei de argint la Campionatul Mondial din 2005, din Rusia, unde am obtinut si trofeul de „Cel mai bun portar al Mondialului”. In viata personala, cele mai multe bucurii mi le-a oferit familia, iar cel mai emotionant moment ar fi aducerea pe lume a fetitei noastre, Stefania.
Care ar fi cel mai mare regret al vietii?
…mmmm…faptul ca nu am reusit sa castigam cu Oltchim-ul Liga Campionilor. De asemenea, regret faptul ca nu am reusit sa castig nicio medalie olimpica, cu nationala. Sper totusi sa traiesc aceste impliniri din postura de antrenor.
Daca ai avea o bagheta magica, ce ai schimba in viata ta?
Daca as putea schimba ceva. mi-as dori sa dispara rautatea si invidia din jurul meu, iar oamenii sa devina mai buni.
Ai lucrat deopotriva atat cu antrenori romani cat si cu antrenori straini. Care ar fi diferenta stil de lucru dintre antrenorii romani si cei de afara? Care este cel mai bun antrenor cu care ai avut ocazia sa lucrezi?
De la toti antrenorii am avut cate ceva de invatat, ii respect pe toti si mi-ar fi greu sa stabilesc un clasament al acestora. Am fost disciplinata, serioasa si am considerat ca de la fiecare dintre ei am de invatat, ceea m-a si ajutat enorm sa progresez. Consider ca meseria de antrenor „se fura”, nu doar se invata.
Cum privesti performanta CSM-ului, aceea de a cuceri Liga Campionilor? Ce a avut CSM-ul si nu au avut Baia Mare sau Oltchimul, echipa cu traditie in hanbalul romanesc care an de an se lupta in fazele superioare ale Champions League, fara insa a obtine performanta CSM-ului?
Performanta CSM-ului este uriasa, atat pentru handbal cat si pentru imaginea sportului romanesc, in afara tarii. Este important sa aiba cine sa ne reprezinte, cu succes, in confruntarile cu echipele de afara, iar succesul celor de la CSM ne onoreaza, ca romani. Ce au avut in plus fata de Oltchim sau Baia Mare? Mai mult noroc! 🙂
Daca ai avea puterea, ce ai schimba in sportul romanesc? Ce lipseste sportului romanesc pentru a scoate capul in lume la nivel de performanta ? Care ar fi strategia de revigorare a sportului la nivel national?
Ar trebui conceputa o strategie la nivel national. As incepe cu introducerea mai multor ore de sport in scoli. Sportul trebuie promovat, in primul rand, in scoli, la nivelul copiilor. De acolo putem selecta viitorii campioni. Ar trebui construite centre de copii si juniori, care sa orienteze copiii spre sportul de performanta. De asemenea, ar trebui promovat mai mult sportul, in general, sa fie mai mediatizat, sa atraga sponsori, care sa investeasca bani in dezvoltarea sportului, la nivel national. Trebuie sa crestem sportivi de performanta care sa reprezinte cu mandrie Romania.
In Romania, psihologia sportului nu este un domeniu la fel de dezvoltat precum in tari ca Germania, Italia, Franta sau Spania. Cum am putea dezvolta acest domeniu, atat de fascinant? Cum am putea schimba mentalitatea oamenilor, privind contributia pe care o poate aduce un psiholog sportiv in sprijinul performantei?
Ar trebui ca cei care conduc cluburile sau federatiile sportive sa coopteze in stafful echipelor oameni specializati in psihologia sportului. Ar trebui selectati oameni competenti, care sa cunoasca fenomenul sportiv, nu doar sa fie psihologi, fara cunostinte de sport. Este important ca acesti specialisti sa ajute la cresterea performantei sportivilor, nu doar sa fie prezenti in viata echipelor.
Ai colaborat vreodata la echipele de club cu un psiholog sportiv? Cum a fost aceasta experienta?
Da, de-a lungul carierei am colaborat cu psihologul sportiv si a fost o experienta utila si placuta pentru ca m-a invatat cum sa imi controlez emotiile si sa joc, fara a simti presiunea meciului sau a obiectivelor.
In ce consta diferenta de mentalitate dintre sportivii romani si cei de afara? Ce ai schimba la mentalitatea sportivului roman?
Cred ca totul se invarte in jurul ideii de profesionalism. Sportivii romani ar trebui sa fie mai responsabili si mai implicati, in tot ceea ce fac, daca isi doresc cu adevarat sa reuseasca. Modul in care se implica fiecare sportiv face diferenta intre un campion si un sportiv obisnuit.
Ce ai recomanda actualei generatii care petrece prea mult timp in fata calculatorului si aloca prea putin timp activitatilor fizice?
Tinerilor din ziua de azi le-as recomanda sa faca mai multa miscare, sa iasa din casa si sa socializeze. Este mai putin important daca ajung sa practice un sport de performanta, ceea ce conteaza este sa desfasoare activitati fizice, sa fie sanatosi si sa se dezvolte armonios. Sportul este un mod de viata, presupune urmarea unor principii si ne modeleaza frumos.
Ce ai recomanda noi generatii de handbaliste pentru a ajunge la performantele tale?
Sa urmeze sfaturile antrenorilor, pentru ca si noi am facut acelasi lucru si am ajuns sus, dar si mai important, sa fie ambitioase, sa faca toate antrenamentele la capacitate maxima, sa traga de ele si sa isi doreasca sa ajunga cineva in viata. Handbalul si sportul, in general, iti deschide multe drumuri in viata atunci cand iti doresti ceva cu adevarat.
Care sunt cele mai importante valori ale vietii?
Ambitia, seriozitatea si curajul.
Daca ar trebui sa te descrii in trei cuvinte, care ar fi acelea?
Harnica, serioasa si ambitioasa.
Pune-ti o dorinta si spune-ne-o!
Sa castig cat mai multe trofee si sa retraiesc aceleasi satisfactii pe care le-am avut si cand eram jucatoare.
Psiholog sportiv Andreas Hniatiuc