Interviu cu Tudor Dorobantu, campionul cerului

Excelenta este un obicei! Dialog cu Claudiu Keseru
18 martie 2017
Managementul gandurilor negative la sportivi
1 aprilie 2017
Excelenta este un obicei! Dialog cu Claudiu Keseru
18 martie 2017
Managementul gandurilor negative la sportivi
1 aprilie 2017

A fi sportiv de performanta presupune o viata plina de sacrificii, in care trebuie sa stii sa imbini pasiunea pentru sport, ambitia de a reusi, cu nevoile unei vieti personale si cu dorinta de a-i multumi pe cei care te sustin in drumul spre succes. Tudor este un om normal. Ca mine și ca tine. Asta, până începe să zboare. Pentru că, da, Tudor zboară! Nu cu gândul, nu imaginar, ci cu parapanta. Tudor Dorobanțu este unul dintre puținii sportivi din România care de câțiva ani câștigă competiție după competiție la parapantism. Asta în ciuda faptului că nici statul român, nici vreo altă instituție, fie ea și privată, nu este interesată să investească în campionii români, care, ca și Tudor, trebuie să găsească singuri resursele necesare pentru echipamente, antrenamente și deplasări pentru a merge mai departe în competiții. Tudor Dorobanțu a participat în ultimii patru ani la peste 20 de competiții internaționale de parapantism.

 

Ce este parapantismul si la ce nivel este acesta reprezentat in Romania?

Parapantismul este treapta de fericire pe care majoritatea n-a calcat inca. Pentru unii oameni, el reprezinta relaxare (zboruri in tandem), pentru altii, o senzatie noua, data de percpetia lucrurilor vazute de sus (Cross Country), iar pentru mine, pura Formula 1 (Racing)! Desi avem scoli de zbor, in care predau instructori cu o pregatire extraordinara, nu exista interes din partea politicului, ca acest sport sa fie la nivel cu cel din alte tari europene (in Elvetia, parapantismul a devenit sport de interes major si astfel, s-a inscriptionat pe o noua bancnota, o parapanta ).

Cum ai descoperit aceasta pasiune si cand ai inceput?

La 14 ani am vazut prima oara pe cineva care zbura cu parapanta, la TV. Am știut ca e pentru mine… și mi-am spus atunci, ca, la un moment dat, am sa invat sa zbor si am sa ma intrec cu cei mai buni din lume. 🙂 )
In anul 2, fiind student la Facultatea de Geografie din Bucuresti, intr-un weekend la ski, am cunoscut un baiat care a aterizat cu parapanta chiar langa oamenii care stateau la coada la telescaun. Am aflat ca e instructor de parasutism… mi-a dat detalii despre parapantism, m-a indrumat catre o scoala de zbor si acela a fost inceputul… de-acolo, mai departe, poveste lunga.

Care este reteta succesului in viata?

Sunt sigur ca mai trebuie sa-i adaug cateva ingrediente ca sa devina “reteta succesului”, dar din ceea ce am invatat si experimentat pana acum, am ajuns la urmatoare concluzie: Daca faci ceea ce trebuie sa faci, pas cu pas, cu hotarare si pasiune, fara asteptari prea mari si fara sa sari treptele naturale de evolutie, ai sa vezi rezultate care iti aduc satisfactii. Pentru mine, asta inseamna fericire! Si cred ca se aplica in orice domeniu!

Cu ce probleme se confrunta un sportiv care practica parapantismul?

Pentru cei care locuiesc in zone de campie, lipsa locurilor de decolare reprezinta un factor important in pregatirea lor; distantele catre zonele de deal si de munte fac ca ziua de antrenament sa fie extrem de obositoare din cauza trezitului devreme si parcurgerii catorva sute de km dus-intors.
Conditia meteo este principalul motiv pentru care un sportiv nu-si permite sa piarda o saptamana buna de zbor (in special vara). Asta inseamna 3-4 antrenamente pe saptamana in conditiile de mai sus. Retineti! Atata timp cat nimeni nu te plateste sa stai la munte, la antrenament, cateva zile la rand, trebuie sa te-ntorci la serviciu!
Cea mai mare problema in acest sport o reprezinta uzarea echipamentului. Parapanta este construita dintr-un material special, dar care dupa un anumit numar de ore de expunere, la razele UV, incepe sa-si piarda calitatile. Ca-n oricare alt concurs de Formula 1, sa tii pasul cu noile tehnologii este obligatoriu!

Povesteste-ne despre experienta din Australia?

Experienta din Australia a fost extraordinara! Concursurile au durat cate-o saptamana fiecare, cu pauze de cateva zile intre ele. Pe primul l-am avut in SE tarii, intre statele New South Wales si Victoria, in Alpii Australieni, unde am zburat peste paduri intinse de eucalipt, cu peisaje de vis. Al doilea, a fost organizat doar la 100 km distanta, in teritoriu, intr-o zona cu doar cateva dealuri si in rest campie, unde cangurii fugeau speriati, ori de cate ori ne apropiam de pamant. Participarea la al treilea concurs, care s-a tinut aproape de granita cu statul Queensland, mi-a adus un nou record personal de distanta, de 235 de km si o satisfactie enorma! Zona arida, plina de vietuitoare veninoase de care ne-am ferit cum am putut, deshidratarea continua, somnul chinuitor la 31 de grade noaptea, in cort, m-au facut sa simt ca a fost cea mai dura experinta sportiva de pana acum!
Doua competitii castigate la clasa mea si un loc 2 sunt rezultatele care m-au calificat la Campionatul Mondial din aceasta vara, in Italia.

Esti singurul roman calificat la Cupa Mondiala? Cum te pregatesti pentru aceasta competitie majora si ce obiective ti-ai setat?

Da, din pacate sunt singurul care are dreptul sa participe. Exista sportivi pe care-i cunosc si despre care cred ca zboara mai bine ca mine, numai ca din lipsa de fonduri nu merg la concursuri si astfel, n-au cum sa se califice la etapele internationale.
Antrenamentele de zbor le fac tot timpul la fel: in functie de conditia meteo a zilei respective, decolez dintr-un loc, imi aleg o destinatie si incerc sa ajung la ea cat de repede pot.

Pentru a participa la Capionatul Mondial ai nevoie de echipament de ultima generatie, altfel n-ai ce sa cauti acolo. Taxa de participare este de 500 de EUR, iar o parapanta noua costa 3000 de EUR; dupa ce ai achizitionat-o trebuie sa faci un curs special de “incidente provocate” (700 EUR), ca sa fii in siguranta in concurs cu noul echipament.
Pentru ca fondurile proprii s-au epuizat in Australia si pentru ca nici nu am un sponsor puternic, nu voi putea reprezenta Romania la acest concurs.
Pentru a nu pierde foarte mult din punctajul pe care-l am in ranking-ul international ma voi duce la alte concursuri pe parcursul anului, cu economiile pe care le voi face din salariu.

Cat de importanta este pregatirea mentala in sportul pe care il practici?

Ca-n oricare alt sport, pregatirea mentala are o importanta majora. Trebuie sa fii determinat, sa-ti invingi fricile, sa treci peste oboseala si cel mai important lucru: sa te automotivezi!Poate n-ai atatea atuuri la inceput si atunci e bine sa iei legatura cu un specialist care sa te invete cum sa scoti din tine ce-i mai bun.
Rolul psihologului sportiv este acela de a-ti arata ceea ce inca nu sti ca poti face si de a te calauzi spre a-ti maximiza randamentul.

Ce crezi ca ar trebui facut, la nivel national, pentru ca sportul romanesc sa renasca?

Cred ca implicarea clasei politice trebuie sa fie mult mai mare. Exista potential uman peste tot, in toate ramurile sportive: tineri, in ochii carora arde dorinta de competitie si care ar putea pune Romania pe toate podiumurile lumii, dar care, din lipsa de ajutor financiar, raman pe loc…
Daca liderii si-ar da seama ca tot potentialul asta trebuie exploatat si ca sportivii, prin rezultate, pot ridica tara, ar fi extraordinar!

Cu ce te ajuta Federatia in demersul tau de a deveni cel mai bun sportiv din lume si de a reprezenta Romania pe plan international?

Federatia imi plateste o taxa anuala de 160 de LEI, taxa care dovedeste ca sunt sportiv legitimat al unui club de zbor, si care-mi confera dreptul de a participa la competitii nationale si internationale. ATAT!

Daca ai avea o bagheta magica, ce ai schimba in viata ta?

Ha! Ce formulare frumoasa! Mi-ar placea sa fiu imun la distrageri, sa rezist mai mult la oboseala si tot ce as vrea sa fac sa aiba legatura cu zborul!

De ce ai avea nevoie pentru a te impune in fata celor mai buni sportivi din lume?

Pentru a deveni campion mondial iti trebuie antrenament continuu. Pe langa asta, ca altlet de top, trebuie sa schimbi echipamentul la maximum 1 an si jumatate; altfel, nebeneficiind de ultimele tehnologii in domeniu, ramai in urma.

Cei mai buni sportivi ai altor tari vin la Europene si Mondiale cu Team Leader (mentor), psiholog, masor, pentru ca isi dau seama cat de importanta este valoarea echipei! Strategiile facute inainte, cat si pe perioada concursurilor, ii duc la succes. Sponsorii au un rol deosebit, pentru ca pot asigura partea financiara, si atunci, iti poti face partea de sportiv, 100% focalizat, fara sa mai dai din colt in colt, pentru ca nu ai bani de concurs.

Daca ar fi sa te definesti in 3 cuvinte, care ar fi acelea?

FASCINAT DE VAZDUH!

Pune-ti o dorinta si spune-ne-o!

Imi doresc timp, pentru a face tot ceea ce e necesar ca sa ajung in varf!

Psiholog sportiv Andreas Hniatiuc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

48 − = 41