
Scurtatura catre victorie
9 ianuarie 2017
Ionut Irimus, campionul dintre buturi
18 ianuarie 2017Se spune ca fiecare lucru a fost creat de doua ori. Prima data in minte, apoi in planul real. In domeniul sportului avem de-a face cu situatia in care un grup de participanti este expus aceleasi experiente, cu aceleasi obiective si cu presiune de acelasi fel pentru toti. In cadrul competitional insa, lucrurile iau o turnura aparte si prestatia individuala, strategiile de adaptare si de coping al stresului fac diferenta si seteaza rezultatul. Una dintre practicile prin care se dezvolta aceasta strategie de gestionare a stresului in sport este vizualizarea. Numita si imagerie ghidata, vizualizarea reprezinta mijlocul prin care sportivul reuseste sa creeze scenariul unei intentii, sa exerseze mental, exact ca intr-un antrenament, felul in care aceasta intentie trebuie dusa la indeplinire.
Sportul inseamna energie, competitivitate, lupta. Pentru a activa aceste stari avem nevoie sa pornim de la emotiile si asteptarile noastre. Acestea trebuiesc modelate inainte de a cobora in teren. Ceea ce doresti sa faci sau sa simti trebuie sa aiba un fir clar, coerent , ca intr-un film unde poti rula fiecare faza, fiecare actiune sau gest decisiv cu incetinitorul, asfel incat sa poti calcula cu precizie maxima executia. Daca atitudinea cu care se intra in joc este una demoralizata, tematoare sau mai rau, de esec, atunci jocul este pierdut inca dinainte de a incepe. La fel, daca pornim cu scopuri precise si mintea antrenata pentru acel scenariu de succes, mintea va cobora in teren si va face acel exercitiu, nu cel de sabotare. Mintea si corpul pot fi antrenate sa joace orice scenariu. Faptul ca unii sportivi ignora importanta acestui aspect, face ca jocul sa para o intamplare, o chestiune de sansa, de noroc , de favoruri, etc. Lucrand cu sportivii auzim deseori faptul ca in teren vor da tot ceea ce pot. O fraza destinata sa devina un cliseu pe care cei mici il preiau de la cei mai experimentati fara a intelege ce anume inseamna in profunzime aceste cuvinte. In primul rand pentru a castiga nu este sufiecient sa dai tot ceea ce poti, ci mult mai mult decat tu insuti credeai ca poti. Autodepasire inseamna tocmai a te vedea mereu peste limita pe care ai atins-o pana in acel moment. Exista sportivi carora li s-a spus ca nu vor putea juca dupa o accidentare grava pe care au suferit-o, iar rezultatele lor cele mai bune au survenit abia dupa aceasta. Ce forta si de unde vine ea?
Daca fizic suntem limitati, cum putem mental sa descatusam ceea ce nici macar nu speram sa continem. Perseverenta si darzenia cu care acesti oameni si-au urmarit visul, faptul ca au VISAT cu ochii deschisi succesul lor, faptul ca in mintea lor au vazut si revazut filmul reusitei, au condus la manifestarea victoriei in viata reala. O dorinta atat de inflacarata de a reusi incat sa poti trece peste durere, obstacole si sa te invingi pe tine insuti este ceea ce numim pasiune, iar aceasta trebuie experimentata cu toate simturile, pornind dinspre interior inspre exterior, prin practicarea vizualizarii. Pentru a castiga un meci in viata reala, o competitive de orice gen, dar mai ales sportiva este nevoie ca aceasta sa fie castigata in mintea ta. Sa traiesti ceea ce vizualizezi cu atata claritate incat aproape sa-ti simti inima sarindu-ti din piept la momentele de cumpana si sa auzi uralele de la final. Aceasta este puterea vizualizarii, asul din maneca oricarui sportiv.
Psiholog sportiv Irina Anda Babău
2 Comments
Superb!!!
Aceasta modalitate de a pregati un anumit eveniment/meci/partida nu merge pentru fiecare sportiv, pentru unii sportivi aceasta ” vizualizare ” poate duce la ” over-thinking ” , ceea ce diminueaza sansele de succes a sportivului si automat apar si unele scenarii in mintea acestuia care il indreapta spre esec . Am dreptate ?