Pregatirea psihologica a Echipei Nationale de Minifotbal a Romaniei, castigatoarea EMF Nations Games

TOP 3 erori in alimentatia sportivului
11 august 2019
Parenting Sportiv
ARTA FORMARII MENTALITATII DE CAMPION – curs de parenting sportiv
8 septembrie 2019
TOP 3 erori in alimentatia sportivului
11 august 2019
Parenting Sportiv
ARTA FORMARII MENTALITATII DE CAMPION – curs de parenting sportiv
8 septembrie 2019

Da, putem!

Este cea mai potrivită expresie pentru evoluția echipei naționale de minifotbal a României la competiția EMF Nations Games, care a avut loc la Brno (Cehia), pe 24 august 2019. Naționala României a obținut primul loc, după ce a învins Slovacia (3:1), Spania (4:0) și a terminat la egalitate meciul cu actuala campioana europeana și mondiala, Cehia (2:2).

Ultima etapa de pregatire pentru Campionatul Mondial  

Turneul din Cehia a fost precedat de o zi de pregatire la Arad, locul în care s-a reunit lotul format din jucătorii care au dovedit cea mai bună formă sportivă la Campionatul Național desfășurat la începutul lunii iulie 2019. Evenimentul sportiv organizat la Brno de către Federația Europeană de Minifotbal (EMF) a fost ultima competiție pregătitoare pentru Campionatul Mondial de minifotbal, care urmează să aibă loc în Australia la începutul lunii octombrie 2019.

Ingredientele succesului

Succesul echipei naționale a României la turneul din Cehia este bazat pe mai multe elemente, printre cele mai importante dintre acestea numărându-se: nivelul înalt de implicare al jucătorilor, în toate activitățile de pregatire desfasurate, în timpul foarte scurt dinaintea competiției; determinarea cu care au jucat fiecare meci; pregătirea tehnico-tactică; pregătirea psihologică; colaborarea dintre directorul tehnic, antrenor și psihologul sportiv; susținerea din partea conducerii Federației de Minifotbal din România.

Antrenamentul psihologic 

Colegul nostru Razvan-Gabriel Zaharia este psihologul sportiv care se ocupă de pregatirea psihologică a echipei naționale de minifotbal a României. Făcând un rezumat al acțiunii de pregătire de la Arad și Brno, Răzvan a evidențiat provocările, obiectivele și modalitățile de intervenție psihologică, pe care le prezentăm în continuare.

Principalele provocări 

1. Eterogenitatea. Chiar dacă cei mai mulți jucatori se cunosc, stilurile de joc practicate în cadrul echipelor din care provin sunt diferite.
2. Timpul scurt de pregătire înainte de participarea la turneu.

Obiective
1. Adaptarea la cerințele tehnico-tactice ale antrenorului și ale directorului tehnic.
2. Unitate în diversitate. Utilizarea punctelor forte ale fiecărui jucător și ale fiecărei linii de joc, pentru a crește forța echipei.
3. Mobilizarea optimă pentru fiecare meci în parte, în contextul oboselii acumulate pe parcursul zilei de desfășurare a competiției sportive (trei meciuri într-o singură zi).

Intervenția psihologică 

Fiecare meci, inclusiv cel amical de la Arad, a fost precedat de câte o sesiune de pregatire psihologică, corelată cu ședințele tehnice. Activitățile desfășurate în cadrul sesiunilor de antrenament psihologic au urmărit în principal îndeplinirea obiectivelor menționate anterior. Iată câteva dintre acestea:

 Activitati pentru constientizarea nevoii de schimbare (exemplu: Stop Start Continuă: STOP –
La ce e nevoie sa renunțați? START – Ce e nevoie sa aduceți nou? CONTINUA – Ce mențineți și
amplificati?).
 Activitati de conștientizare și stimulare a mecanismelor psihice de adaptare: asimilarea
noilor informații și acomodarea (punerea în act a noilor comportamente).
 Activități de relaxare fizică și mentală, plus sugestii de optimizare psiho-comportamentală.
 Ancorare în stare resursă pentru creșterea capacității de mobilizare.
 Imagerie mentală ghidată pentru creștere încrederii în sine și adaptarea la noul context de
joc.
 Vizionarea de filme scurte și de impact compuse din reușitele echipei/ golurile din meciurile
anterioare și scene de film motivaționale, pentru creșterea încrederii în sine și a capacității
de mobilizare individuală, și la nivelul echipei.

Una din ariile principale de competență ale lui Răzvan este susținerea psihologică a sportivilor și a echipelor pe parcursul desfășurării competițiilor sportive. El face parte din staff-ul tehnic al echipei naționale a României la Campionatul Mondial de minifotbal, care va avea loc la Perth (Australia) în perioada 1 – 12 octombrie 2019. Îi dorim succes în continuare și suntem alături de echipa națională de minifotbal.

Hai România!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

48 + = 50