
Tehnici imaginative si de vizualizare in sportul de performanta
10 iunie 2018
Psihologul sportiv ca liant al cresterii performantei in fotbal
30 septembrie 2018Familia si grupul de prieteni sau colegi influenteaza activitatea sportiva a atletilor, indiferent de nivelul de performanta la care se afla acestia.
Atat in etapele de initiere, cat si in momentul in care copilul este implicat intr-o practica sportiva cu caracter permanent, rolul familiei este extrem de important ca sursa de sprijin emotional pentru sportiv.
Daca ne referim la etapa initierii in sport, familia este principalul factor care influenteaza un copil care incepe sa practice sportul. Familia ofera si reprezinta primul si cel mai important context social pentru copil.
Experientele, tiparele, obiceiurile, valorile, principiile invatate in cadrul familiei sunt folosite in toate mediile cu care copilul interactioneaza mai tarziu, in cursul vietii sale. Prin urmare, modelele de succes sau de esec invatate in cadrul familiei vor fi aplicate si in mediul sportiv.
Participarea si sustinerea parintilor, in ceea ce priveste activitatea sportiva a copilului, contribuie in mod major la atingerea obiectivelor acestuia, in tot ceea ce tine de performanta si sustinerea motivatiei copilului pentru activitatea respectiva. Pe scurt, familia este un pilon pe care se bazeaza intregul proces de evolutie a copilului, ca sportiv.
Din aceste considerente este necesar ca psihologul sportiv sa stabileasca un profil al familiei (care este foarte util in elaborarea planurilor de interventie psihologica atat pentru atlet, cat si pentru familia acestuia).
Exista cel putin trei niveluri la care aportul familiei este fundamental:
- Nivelul emotional (familia ofera empatie, sprijin si incurajare sportivului)
- Nivelul resurselor materiale sau logistice (familia ofera resurse financiare si timp)
- Nivelul informativ sau de evaluare (familia ofera atletului un feedback cu privire la executiile si evolutia lui)
Pe langa asa-numita „Triada Antrenor – Familie – Atlet”, exista si alti factori importanti in mediul sportiv. Unele modele teoretice includ diferite alte persoane importante cu care sportivul interactioneaza la diferite momente si care il influenteaza direct sau indirect (colegi de clasa, prieteni, manageri, arbitri, etc.).
Parintii sunt doar o parte a contextului social, cand este vorba despre un sportiv, iar antrenorii si cluburile sportive sunt si ele parte a contextului amintit, datorita faptului ca influenteaza semnificativ viata atletului. De aceea, atunci cand se lucreaza la nivel psihologic cu un sportiv, este necesara o abordare multidimensionala.
Grupul de prieteni sau colegi, rol „cheie” in viata sportivului
Un factor foarte important in ceea ce priveste activitatea si performantele unui sportiv in reprezinta grupul de prieteni sau colegi (de clasa sau de echipa). Gasca, daca e sa vorbim in termeni amicali. Importanta „gastii” creste in timpul adolescentei – perioada in care influenta prietenilor depaseste influenta familiei.
Grupul de prieteni si grupul de colegi reprezinta, de asemenea, modele de influenta sociala, cu un impact cu atat mai mare asupra sportivului, cu cat el se simte mai apropiat de grup si cu cat simte mai mult ca cei din grup îi seamana.
Coeziunea unui grup (a unei echipe) influenteaza nivelul de performanta al acelui grup (al echipei). Desi coeziunea nu are intotdeauna ca efect imbunatatirea performantei sportive, ea conduce la crearea unui mediu pozitiv, care favorizeaza relatiile in cadrul grupului.
Sustinerea sociala este fundamentala si este principalul motor al motivatiei sportivului si placerii de a practica acel sport, care are ca rezultat dorinta lui de a continua activitatea respectiva. Acest lucru inseamna ca familia, prietenii si antrenorul sunt fortele motrice care fac ca sportivii sa continue practicarea acelui sport si sa munceasca pentru a-si imbunatati performantele.
In concluzie, este esential ca persoanele care se afla in mediile cele mai apropiate sportivului (mediul familial, mediul sportiv, mediul scolar, grupul prietenilor apropiati), trebuie sa colaboreze si sa-i dea acestuia mesaje coerente, care sustin activitatea sportiva.
Psiholog sportiv Eduard Bucuresteanu
1 Comment
Cel mai distractiv pentru sportiv este cand feedback-ul din partea familiei si al prietenilor este diferit sau opus celui din partea antrenorului. In procesul de formare al sportivului mecanismul de feedback este cea mai importanta unealta. Un feedback corect nu poate fi oferit niciodata de persoane fara competenta sau experienta, care au, de obicei, tendinta de a reactiona emotional. Prin urmare, cel mai bun lucru pe care il pot face prietenii si familia este sa se abtina din „a da sfaturi”.