Fierul este un nutrient gasit in fiecare celula a corpului. De asemenea, acesta se gaseste in compozitia hemoglobinei si a mioglobinei, proteine de o importanta vitala pentru sportivi, datorita rolului extrem de important in transportul oxigenului la muschi. Deficienta fierului duce la formarea unui tip de anemie, afectiune ce poate afecta mult performanta sportiva si care nu poate fi depistata decat prin analize de sange. Anemia datorata lipsei fierului poate aparea mult mai frecvent la sportivii care fac sporturi de anduranta, precum cei care alearga la maratoane sau cei care practica triatlonul, decat in cazul populatiei care nu practica astfel de activitati.
Fierul se regaseste in 2 forme, in alimente: heminic si non-heminic. Fierul heminic se gaseste in produsele de origine animala si este absorbit mai eficient decat fierul non-heminic. Cele mai bune surse de fier heminic sunt reprezentate de ficat, carne rosie, pui, ton sau somon. Sursele sarace in fier sunt reprezentate de carnea de oaie, porc si oua.
Fierul non-heminic se absoarbe mai greu, insa un pont, pentru a reusi acest demers, ar fi consumarea a cat mai multor alimente cu vitamina C. Surse bogate de fier non-heminic sunt cereale integrale, legume, nuci si fructe uscate.
Cantitatea de fier absorbit de corp variaza in functie de mai multi factori. Corpul absoarbe mai mult fier atunci cand depozitele sunt diminuate si mai putin fier atunci cand depozitele sunt pline.
Ce puteti face pentru a creste cantitatea de fier absorbita?
Dr. Mircea Purcaru
Contact: 0745641453