Nimic din ce este bun nu vine usor!
26 ianuarie 2020De ce este nociv plasticul pentru organism
31 ianuarie 2020Fierul este un nutrient gasit in fiecare celula a corpului. De asemenea, acesta se gaseste in compozitia hemoglobinei si a mioglobinei, proteine de o importanta vitala pentru sportivi, datorita rolului extrem de important in transportul oxigenului la muschi. Deficienta fierului duce la formarea unui tip de anemie, afectiune ce poate afecta mult performanta sportiva si care nu poate fi depistata decat prin analize de sange. Anemia datorata lipsei fierului poate aparea mult mai frecvent la sportivii care fac sporturi de anduranta, precum cei care alearga la maratoane sau cei care practica triatlonul, decat in cazul populatiei care nu practica astfel de activitati.
Fierul se regaseste in 2 forme, in alimente: heminic si non-heminic. Fierul heminic se gaseste in produsele de origine animala si este absorbit mai eficient decat fierul non-heminic. Cele mai bune surse de fier heminic sunt reprezentate de ficat, carne rosie, pui, ton sau somon. Sursele sarace in fier sunt reprezentate de carnea de oaie, porc si oua.
Fierul non-heminic se absoarbe mai greu, insa un pont, pentru a reusi acest demers, ar fi consumarea a cat mai multor alimente cu vitamina C. Surse bogate de fier non-heminic sunt cereale integrale, legume, nuci si fructe uscate.
Cantitatea de fier absorbit de corp variaza in functie de mai multi factori. Corpul absoarbe mai mult fier atunci cand depozitele sunt diminuate si mai putin fier atunci cand depozitele sunt pline.
Ce puteti face pentru a creste cantitatea de fier absorbita?
- La aceeasi masa sa consumati atat fier heminic cat si non-heminic
- Sa se consume alimente bogate in vitamina C la fiecare masa
- Sa se bea cafea sau ceai de preferat intre mese si nu in timpul mesei
- In procesul de preparare a alimentelor acide, sa se foloseasca vase de fonta. Aplicand aceasta tactica, continutul de fier din alimente poate creste de pana la 30 de ori.
Dr. Mircea Purcaru
Contact: 0745641453