Misecuvinismul sportului romanesc
14 mai 2022Importanța rutinei în sportul de performanță
11 iunie 2023Succesul nu pică din cer și nu este o întâmplare
Nu te poți baza pe noroc pentru a avea succes, TU trebuie să-l creezi. Observă de câte ori te gândești la ceva ce te provoacă, dar te trezești pe drumul lui “nu o să pot niciodată”, “n-am cum să reușesc”. De multe ori, descurajările pot veni din partea celor apropiați. Te trezești că nici măcar nu ai încercat și te-ai oprit pentru că unii, alții vin cu “n-ai să poți”, “este greu, nu vezi că sportul nu e susținut”, “merită tot efortul?”, “da’ ce câștigi din asta?”
Desigur, provocările trebuie să fie realiste. Dacă targetul meu este o medalie olimpică la gimnastică și eu am 50 de ani, nu e un target realist. Trebuie să îți setezi un obiectiv realist, să-ți evaluezi potențialul. Unul din principalele motive pentru care se ajunge la eșec este setarea de obiective nerealiste.
Greg White spune că sunt 3 întrebări la care este important să răspunzi:
1) Este importantă această provocare pentru mine?
2) Am timpul necesar pentru a mă dedica lui (planificare, pregătire, finalizarea provocării)?
3) Am resursele necesare pentru succes?
Dacă te trezești că răspunzi cu “probabil”, “cred”, “poate” nu este suficient. Pentru a obtine succesul trebuie să știi că e nevoie de enorm de multă muncă. De aceea, provocarea trebuie să fie foarte importantă pentru tine, sa gandesti că nu există motive care se pun în contradicție unul cu altul. De exemplu, pot fi sportivi cărora le place exagerat mâncarea și, deși fac sport intens, acest fapt nu îi ajută să își atigă scopul. Aici apare o contradicție. Sau sunt sportivi care se simt vinovați pentru faptul că petrec prea mult timp antrenându-se și nu stau cu cei din familie. Desigur, aici trebuie lucrurile discutate cu cei de acasă pentru că altfel ne vom pune bețe în roate și nu avem cum să ne atingem targetul. Ei trebuie să înțeleagă ce înseamnă performanța și care sunt nevoile tale.
Următorul pas este stii CE FACI EXACT CU TIMPUL TĂU? Scuze de gen “n-am timp” nu există. Nu pentru că ești ocupat, ci pentru că nu-ți organizezi programul și nu-ti gestionezi bine timpul. Uite, incearca măcar într-o zi următorea schimbare: Monitorizează-ți în scris cât timp petreci cu lucruri neproductive (cafele interminabile, rețele de socializare, jocuri, tv, povești inutile pe whatsapp, călătorii, la ce ore te culci etc). Observă câte ore pierzi. Ești pregătit să renunți? Desigur, nu în ultimul rând e nevoie și de bani. Această resursă este și ea necesară. “Banii au valoare doar atunci când sunt folosiți inteligent împreună cu o pregătire individualizată, cu un plan și o finalizare pe măsură. Prețul nu e singurul indiciu asupra calității”. G. White
Psiholog sportiv ARDUSĂTAN CECILIA
Contact: 0755617467; Email: filotea76@yahoo.com
Pe Cecilia o puteți găsi pe rețelele de socializare:
Facebook ( Cabinet individual de psihologie clinică şi psihoterapie Ardusătan Cecilia), Instagram (ardus.cecilia), TikTok (Ardus Cecilia), Youtube (Mind Fitness with Cecilia). Like, share & subscribe!