Provocările la care este supus un sportiv implică atât nivelul fizic, cât și cel psihologic al acestuia. Performanța presupune antrenarea ambelor dimensiuni la un nivel cât mai înalt, neglijarea oricărui nivel ducând la neatingerea scopurilor propuse.
Pregatirea mentală vizează multe aspecte, care trebuie luate în calcul: gestionarea eficientă a emoțiilor, capacitatea de concentrare, menținerea motivației, încrederea în forțele proprii, autocontrolul, atenția, managementul stresului, remontarea dupa eșec, comunicare eficientă, spirit de echipă, perspective și scopuri clare, aspirații înalte, nevoia de autodepașire, depașirea obstacolelor, etc.
Un procedeu imaginativ este un mod de operare mintală presupunând o succesiune mai mult sau mai puţin riguroasă de compuneri, descompuneri şi recompuneri, integrări şi dezintegrări.Vizualizarea se face în absența stimulilor externi obișnuiți, sportivul imaginându-și toate etapele prin care trece, pâna la victorie. De exemplu, înainte de meci, își vizualizează tehnica de aruncare la poartă, schemele de joc, strategiile care urmează să fie aplicate, dar mai ales vizualizează victoria, se imaginează marcând. El folosește imaginile mentale pentru a vizualiza modul performant în care poate evolua în timpul concursului. Acest mod pozitiv de vizualizare poate schimba atitudinea față de concurs și față de performanța personală.
Folosirea de tehnici imaginative sau vizualizarea este un procedeu folosit cu o eficiență crescută, în sportul de performanță. Sportivul își imaginează mișcările corpului, fragmentând pas cu pas procedura de execuție, specifică fiecărui sport.
Aceasta tehnică are rezultate în mai multe aspecte ale pregătirii mentale ale sportivilor, cum ar fi:
Vizualizarea poate să se realizeze în mai multe forme: vizualizarea propriei tehnici la care poate ajuta filmarea sportivului atât în execuții performante cât și în altele mai slabe. Dicuțiile cu antrenorul pe baza acestor înregistrări îl ajută pe sportiv să vadă care sunt aspectele care trebuie să le îmbunătățească. De asemenea vizionarea unor execuții ale unor sportivi de top ajută în îmbunătățirea tehnicii sportivului. La final se poate face următorul exercițiu de evaluare: Scrie ce ştii să execuți foarte bine în sportul procticat. Scrie apoi întrebări despre ce vrei să înveți. După ce ai te-ai antrenat, poţi scrie despre ce ai învăţat.
Ce Ştiu : Ce Vreau să ştiu : Ce am învăţat :
De la Ce vreau să ştiu se poate porni în stabilirea scopurilor viitoare și a unui program de atingere a lor, inclusiv prin folosirea vizualizarii.
Surse bibliografice:
Marius Craciun, Psihologia sportului pentru antrenori, Editura: Risoprint Cluj-Napoca, 2014.
Andrei Cosmovici, Psihologie generala, Editura Polirom.
Stephen J. Bull, Psihologia sportului. Ghid pentru optimizarea performantelor, Editura Trei.
Psiholog Anca Henzulea