Ambientul de performanta, factor de succes al organizatiilor sportive
25 februarie 2017Sportul de echipa, impuls al dezvoltarii copiilor
13 martie 2017La prima vedere, multa lume ar putea considera ca Tibi nu se incadreaza in tiparele fotbalistului cu care ne-am obisnuit. Modest, ambitios, echilibrat si cu un potential fantastic, prefera ca in timpul liber sa vizioneze meciuri ale echipelor mari, sa citeasca, sa se antreneze suplimentar si sa se preocupe de dezvoltarea personala. Insa tocmai aceste preocupari ii ofera oportunitatea de a deveni, cu adevarat, fotbalist. Tiberiu Subtirica, jucator legitimat la CS Dinamo, este unul dintre sportivii talentati, pe care fotbalul romanesc il propune performantei. Romania are sportivi talentati si ambitiosi, iar pentru a reda stralucirea sportului de altadata, tot ceea ce trebuie sa facem este sa stim sa avem grija de ei, sa investim in educatia acestora. Micii campioni de azi reprezinta viitorul, cei care pot duce mai departe spiritul si valorile reale ale sportului.
Cum ai inceput fotbalul? Cum ai facut primii pasi?
Totul a inceput langa tatal meu, privind seara de seara fiecare meci de fotbal, alergand pe terenul din satul in care locuiam si incercand sa imit jucatorii preferati, pana intr-o zi, cand mi-am dat seama ca daca vreau ceva cu adevarat trebuie sa lupt ca acel vis sa devina realitate. Asa am inceput sa ma rog de parintii mei sa ma duca la o scoala de fotbal, iar cum ei erau mereu ocupati si de fiecare data amanam momentul, intr-o dimineata, vazand cativa baieti care jucau la o echipa comunala “Conpet Ciresu” plecand la antrenament, m-am urcat repede in acelasi tren cu ei si mi-am luat soarta in “maini”. Primul antrenament a fost minunat, chiar daca era o simpla echipa comunala. De atunci parintii mei au inteles ca dorinta mea era prea puternica pentru a ma putea impiedica sa imi urmez visul si au inceput sa ma sprijine. Cativa ani mai tarziu, am ajuns la scoala de fotbal “Luceafarul Braila”, unde am inteles ca fotbalul inseamna si multa munca. Pentru mine la acea varsta fotbalul insemna meciurile de la televizor si imi amintesc faptul ca dupa ce pierdusem cateva meciuri, incepusem sa alerg prin curte avand o geanta cu cateva greutati in spate pentru a imi creste rezistenta si imi legam mingiile de pomi pentru a invata sa le lovesc cu capul. Si atunci, prin ochii copilului, dar si acum inteleg faptul ca fotbalul, inseamna pasiune si multa munca.
Care ar trebui sa fie calitatile unui tanar fotbalist din ziua de azi pentru a ajunge in top?
La nivelul la care a ajuns fotbalul in ziua de azi, din punctul meu de vedere, pentru a reusi un tanar fotbalist trebuie sa dispuna de un mental puternic. Cel mai bun argument este faptul ca avem destule exemple de fotbalisti mai putin talentati, dar care prin ambitie, echilibru si disciplina au reusit in viata. Mentalul este cel care te ajuta sa iti dezvolti si alti parametri, precum forta, viteza de reactie, viziune si inteligenta de joc, fara de care un jucator nu poate reusi, in zilele noastre. Consider ca disciplina este inca un factor important, modul in care sportivul isi gestioneaza viata din afara terenului poate cantari decisiv in favoarea succesului.
Ce crezi ca lipseste actualei generatii de fotbalisti tineri pentru a se impune in randul celor mai buni?
In primul rand disciplina, pentru ca multi tineri au o viata privata dezorganizata, care ii impiedica sa reuseasca sa ajunga sau sa se mentina la un nivel competitional ridicat. De asemenea, consider ca tinerii din ziua de azi ar trebui sa fie mai ambitiosi, sa isi doreasca mai mult de la viata si sa faca totul pentru a-si implini dorintele. Momentul decisiv in cariera unui tanar sportiv apare in jurul varstei de 17-18 ani, cand se lasa acaparat de fel de fel de tentatii, care te distrag de la munca, iar cei mai multi dintre sportivi renunta la viata sportiva, pierzand totodata toti anii de munca pe care ii au in spate.
Care ar fi reteta succesului in viziunea ta?
Pasiune, ambitie si sacrificiu. De asemenea, trebuie mereu sa crezi ca poti deveni cel mai bun. Este normal sa existe momente de slabiciune, momente cand ceva merge prost, insa tocmai puterea de a te ridica si a o lua de la capat, mai puternic, demonstreaza faptul ca meriti mai mult. Asa cum spune Andreea Raducan, in cartea sa Reversul Medaliei, trebuie sa “ intelegem ca, daca muncim, performanta nu e doar o notiune abstracta”.
Daca ai avea o bagheta magica, ce ai schimba in viata ta?
Nimic, consider ca am o poveste frumoasa in spate si ambitia necesara pentru a ajunge acolo unde imi doresc.
Ce rol are pregatirea mentala in obtinerea performantelor sportive?
Cred ca este o componenta esentiala pentru a reusi in fotbalul de azi. Daca te uiti la marile echipe, toate au spirit de sacrificiu, jucatorii dau dovada de ambitie, actioneaza cu curaj in joc, se autodepasesc si fac fata situatiilor dificile. Toate acestea au la baza un mental puternic, jucatorii sunt educati de mici sa lupte pentru un obiectiv si sa faca totul pentru a reusi.
Ce crezi ca ar trebui facut pentru ca sportul romanesc sa revina la performantele de altadata?
Din punctul meu de vedere, Romania are multi sportivi talentati, atat tineri, cat si sportivi experimentati. Consider ca sportul romanesc ar avea nevoie, in primul rand, de oameni corecti, care sa vina cu proiecte, bine puse la punct, in care potentialul sportivilor sa fie mai bine valorificat. Daca ne uitam in Liga 1, Viitorul Constanta, cu o echipa aproape in intregime din propria Academie, este pe primul loc. Chiar daca a plecat de jos, a facut pasi mici, dar siguri. Sportul romanesc are nevoie de un “drum” ales, pe care sa mearga toata lumea, pentru ca doar asa putem reda gloria de altadata. Sportul romanesc are nevoie de oameni cu o viziune corecta asupra lucrurilor, care sa creasca sportivii talentati pe care Romania ii are, sa le ofere oportunitatea de deveni cu adevarat valorosi.
Cum iti place sa iti petreci timpul liber, in afara scolii si a antrenamentelor de fotbal?
De obicei, timpul liber il petrec tot pe terenul de fotbal sau in sala de forta, iar atunci cand nu sunt acolo ma relaxez citind. Multi prieteni ma condamna pentru ca nu am timp sa ies cu ei, altii zambesc cand le spun ca citesc o carte, dar pana la urma s-au obisnuit cu stilul meu de viata.
Ce alta cariera ti-ar fi placut sa urmezi, daca nu ai fi ales fotbalul?
Daca nu as fi ales fotbalul mi-as fi dorit sa lucrez la Institutul National de Criminalistica. Mi s-ar fi parut interesant, ar fi fost o cariera in care mereu aveai parte de cate ceva care sa te stimuleze si sa te faca sa te simti valorizat.
Ce figura marcanta din fotbal te-a impresionat si de ce?
Din fotbalul international imi place Cristiano Ronaldo, stiu ca este un idol pentru multi. Insa la el m-a atras dorinta de perfectiune, ambitia si iubirea pentru fotbal si pentru suporteri. Pana la urma fotbalul se joaca si cu al 12-lea jucator, publicul. De la noi din tara m-a impresionat Gica Hagi, prin povestea sa si prin faptul ca mereu si-a dorit sa fie cel mai bun, indiferent de ceea ce facea. Din pacate, pe Hagi nu l-am prins prea mult jucand, sa il fi putut vedea pe viu, fiind prea mic atunci cand s-a retras.
Care sunt cele mai importante valori ale vietii?
As pune familia pe primul loc. Apoi, in orice ordine, onestitatea, pasiunea, ambitia si viziunea corecta asupra vietii.
Daca ar fi sa te definiesti in 3 cuvinte, care ar fi acelea?
Ambitie, modestie si devotament.
Pune-ti o dorinta si spune-ne-o!
Imi doresc ca in timpul apropiat sa fac pasul catre lumea mare a fotbalului, sa ajung sa joc in prima liga.