Cum gandim despre trecut. Alternative contrafactuale si distorsiuni retrospective.

Tehnici de optimizare a randamentului arbitrilor
28 octombrie 2023
Ghidul sportivului in pregatirea mentala – strategii si tehnici
8 noiembrie 2023
Tehnici de optimizare a randamentului arbitrilor
28 octombrie 2023
Ghidul sportivului in pregatirea mentala – strategii si tehnici
8 noiembrie 2023

„Cum gandim despre trecut. Alternative contrafactuale si distorsiuni retrospective.” este titlul cartii publicate de colegul nostru Radu Barliba, psiholog clinician pasionat de sport si preocupat de optimizarea performantei sportive. Radu Barliba colaboreaza cu sportivi si cluburi sportive, indeosebi in zona Moldovei, punandu-si amprenta asupra dezvoltarii sportului in plan local, prin expertiza si pasiunea sa.

Sumarul cărții

Lucrarea cuprinde paradigme relevante din domeniul cogniției sociale, explorând concepte cheie precum: gândirea contrafactuală, regretul, luarea deciziilor și distorsiunea retrospectivă. În cogniția socială, judecățile ipotetice au fost preluate sub denumirea de gânduri contrafactuale, descriind abilitatea de a imagina alternative retrospective ale evenimentelor. Lucrarea analizează utilitatea practică a procesării contrafactuale, insistând asupra rolului ei esențial în interpretarea experiențelor noi, ca modalitate activă de învățare prin imaginarea unor finaluri alternative specifice evenimentelor din viața noastră. De asemenea, este studiată distorsiunea retrospectivă, ca proces cognitiv esențial în contextul luării deciziilor, atunci când retrospectiv unele situații sunt percepute ca inevitabile. În completarea informațiilor teoretice, volumul abordează relația dintre concepte, prin două studii experimentale care completează datele existente pe această tematică.

Scurtă prezentare a activității științifice a autorului/autorilor

Radu George Bârliba (n.1986) este doctor în psihologie și cadru universitar asociat al Facultății de Psihologie și Științe ale Educației, din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași. De asemenea, este psiholog clinician principal în cadrul Institutului de Psihiatrie “Socola” Iași, acreditat de Colegiul Psihologilor din România, psihoterapeut și membru al Asociației Române de Hipnoză Clinică, Relaxare și Terapie Ericksoniană (ARHTE), cu o experiență de peste 11 ani în domeniul psihologiei clinice și psihoterapiei. A publicat două articole de specialitate indexate în baze de date internaționale și un articol indexat Web of Science The Hindsight Bias Effect And Counterfactual Thinking: Clinical Predictors, Journal of Evidence-Based Psychotherapies (2015). Din anul 2013 susține activitatea de seminar aferentă cursului de psihologie cognitivă.

Comanda acum accesand linkul:

https://carturesti.ro/carte/cum-gandim-despre-trecut-2170091325?p=1

Contacteaza-l pe Radu Bârliba

https://ro.linkedin.com/in/radu-b%C3%A2rliba-39a4a6287?utm_source=share&utm_medium=member_mweb&utm_campaign=share_via&utm_content=profile

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

64 − = 59