Esecul Simonei Halep. Argumente psihologice.

Interviu cu Andreea Raducan
24 ianuarie 2016
Cu fotbalul la psiholog
2 februarie 2016

Despre Simona Halep s-au scris si se vor mai scrie multe, cata vreme sportiva se afla in topul celor mai bune tenismene din lume. Este un “risc” pe care fiecare sportiv trebuie sa si-l asume atunci cand isi propune sa ajunga in varful ierarhiei si in acelasi tSimona Halep3imp este un demers absolut normal de vreme ce prezenta acesteia starneste interesul publicului.
In ultima perioada,s-a vorbit mult despre faptul ca ar trebui sa coopteze in stafful sau un specialist care sa se ocupe de pregatirea mentala a acesteia. De ce nu accepta colaborarea cu un psiholog cata vreme majoritatea sportivilor de top, mai ales a celor care practica sporturi individuale, au ales sa lucreze cu un astfel de specialist?
Departe de noi intentia de a scrie intr-o maniera critica, tendentioasa, despre Simona Halep, asa cum a facut o colega de breasla, cu putin timp in urma, ulterior propunandu-se pentru a colabora cu sportiva, ci doar ne propunem sa facem o analiza, argumentand strict profesional si incercand sa oferim raspunsuri intrebarilor formulate, tot mai frecvent, de multi iubitori ai sportului alb. Asa cum am mai afirmat in nenumarate randuri, este doar o chestiune de timp pana cand Simona va deveni numarul 1 mondial, in tenisul feminin, cu conditia retragerii Serenei Williams, insa pentru a atinge aceasta performanta ar fi recomandat sa faca anumite schimbari.
Impresia unanima este ca in ciuda talentului, a pozitiei in clasamentul WTA si a perspectivelor personale, Simona ar putea mult mai mult, clacand cand lumea se asteapta mai putin. De ce? O posibila explicatie ar fi lipsa unei pregatiri mentale adecvate, menite sa ii ofere perspectiva depasirii momentelor critice din timpul meciurilor si a unei conduite constant pozitive.

Tenisul se afla in topul celor mai solicitante sporturi din punct de vedere mental, alaturi de gimnastica si patinaj, astfel incat pentru a reusi este imperos necesar ca sportivii sa dispuna de un mental puternic. Or in acest context psihologul sportiv, prin experienta sa, este cel care poate desavarsi munca unui sportiv de succes. Indiferent de calitatile motrice de care dispune un sportiv, daca nu isi antreneaza si mintea, in mod consecvent, va ramane doar un sportiv bun, nu unul de exceptie.

In cartea sa autobiografica, Serena Wiliiams, de exemplu, povestea ca erau perioade cand mergea zilnic la sedinte de consiliere psihologica, in conditiile in care era deja pe pozitia cea mai inalta din ierarhia WTA. Cu alte cuvinte, desi a ajuns sa domine tenisul mondial, a considerat ca prezenta psihologului in stafful sau ramane o nevoie constanta serena williamspentru a te mentine in top.
Referitor la oscilatiile de forma si de rezultate, mereu s-au nascut intrebari ale caror raspunsuri ne-ar putea edifica in privinta cauzelor care au dus la respectivele esecuri.
DE CE NU CASTIGA UN TITLU DE GRAND SLAM
Raspunsul este simplu: pentru ca nu este pregatita, cel putin din punct de vedere mental.
A castiga un turneu de grand slam presupune a avea un psihic suficient de puternic pentru a obtine aceasta performanta si sa stii sa faci fata presiunii unui astfel de obiectiv major. Mintea este cel mai puternic aliat in favoarea obtinerii performantei, dar si cel mai periculos dusman atunci cand vine vorba de situatiile cand trebuie sa iti depasesti limitele de moment. Un psihic puternic este garantul reusitei la nivel inalt, iar o mentalitate pozitiva, sanatoasa, nu inseamna doar a-ti repeta obsesiv in gand “Sunt puternic, voi reusi”. Mentalitatea se cladeste in timp, prin tot ceea ce presupune modul de a te raporta la performanta, prin modul de a vedea si intelege viata. Curajul de a fi cel mai bun se cladeste in mod autentic, pas cu pas, nu prin clisee motivationale care nu fac altceva decat sa sporeasca si mai mult confuzia sportivului.

DE CE SCHIMBA ANTRENORII ATAT DE DES

Argumentele ar fi numeroase, pornind de la consideratii de ordin financiar, si cum fiecare sportiv are dreptul sa isi optimizeze bugetul, esteFissette and Halep optiunea acesteia de a face alegeri, in acest sens. In acelasi timp, este absolut firesc ca pe masura ce urci in clasament sa optezi pentru antrenori care sa iti garanteze performanta. Dincolo de aceste aspecte strict manageriale, ceea ce frapeaza este monentul in care alege Simona sa schimbe antrenorii, precum si alegerile facute in momente cheie ale carierei. Toate acestea sunt consecinta unor dificultati de ordin decizional cu care sportiva pare sa se confrunte. Nu ar fi o problema faptul ca alege sa faca schimbari, dar devine o problema faptul ca schimba atat de des. A schimba in mod repetat antrenorii, in momente surprinzatoare, confirma faptul ca are o problema in a face alegeri, iar a schimba frecvent implica acceptarea faptului ca inaintea momentului schimbarii ai facut alegeri gresite.

DE CE MANIFESTA REACTII IMPULSIVE IN TIMPUL MECIURILOR

Tensiunea in timpul meciurilor este absolut fireasca cand vine vorba despre competitii cu miza ridicata si tocmai din acest motiv planul mental se dovedeste a fi esential in obtinerea performantelor de exceptie. simona-halep-wta
Reactiile necontrolate din timpul meciurilor provin din incapacitatea sportivei de a gestiona momentele cu incarcatura emotionala maxima. In acele momente mintea produce iar corpul inmagazineaza o tensiune, pe care, daca sportivul nu dispune de tehnici adecvate de reglare la nivel emotional, o va refula prin gesturi si reactii necontrolate, impulsive. Ele varieaza de la reactii simple precum accesele de plans spontan, pana la acte agresive de amploare. Acestea se pot rasfrange pe de o parte asupra elementelor externe cum ar fi publicul, membri ai staffului propriu, racheta sau asupra mingiilor de joc ( de cate ori nu ati fost martorii unor momente violente precum distrugerea rachetelor? ), precum si asupra propriei persoane prin aplicarea de lovituri, aparent dureroase sau prin auto-apostrofarea sau critica violenta la adresa propriei persoane. Toate acestea sunt consecinta unei pregatiri psihologice precare.

DE CE ESTE INCONSTANTA IN CONDUITA

Lipsa de constanta poate fi de multe ori un adversar redutabil in calea obtinerii performantelor de top. A avea constanta inseamna a avea garantia progresului, a avea certitudinea unei cresteri calitative pe termen lung. Ceea ce vedem noi la Simona, din acest punct de vedere, este departe de conduita asteptata si necesara pentru a domina tenisul mondial: schimbari surprinzatoare de antrenori, abandonuri frecvente, discursuri inconstante in atitudine si continut, de la aprecieri la adresa publicului sustinator, la critici si suparari personale pe fani, pe presa, pe tara sau

Romania's Simona Halep celebrates with the cup after winning the WTA tennis Tournament of Champions final match against Australia's Samantha Stosur in Sofia on November 3, 2013. AFP PHOTO / NIKOLAY DOYCHINOV (Photo credit should read NIKOLAY DOYCHINOV/AFP/Getty Images)

pe oricine manifesta o atitudine critica in speranta unor performante superioare.
Toate aceste comportamente sunt consecinta unui nivel scazut de toleranta la frustrare, aspect extrem de important in gestionarea unei cariere la nivel inalt. Un sportiv de top, bine pregatit mental, trebuie sa stie sa faca fata deopotriva atat succesului, cat si esecului, facand din nereusita un factor de progres. In tot acest context, criticile si esecul trebuie sa devina un puternic activator al comportamentului, in directia obtinerii performantei, provocand sportivul in directia autodepasirii limitelor de moment.
Simona nu trebuie sa coopteze un psiholog in stafful sau pentru ca nimic nu este obligatoriu in lumea sportului de performanta. Succesul este doar o optiune personala, o alternativa in viata, care tine de alegerile trecute sau prezente. Astfel, as indrazni sa asociez situatia Simonei cu o chestiune extrem de simpla si tehnica: nu este obligatoriu sa iti repari masina in service, dar este rusinos sa pretinzi ca esti un bun mecanic si sa te lase cand ti-e lumea mai draga, in mijlocul intersectiei.
Psiholog sportiv Andreas Hniatiuc

Articol scris pentru http://sportescu.ro/esecul-simonei-halep-argumente-psihologice/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

82 − = 76