Program de antrenament psihologic al tinerilor sabreri

Autocontrolul ca ingredient al succesului in sport
27 aprilie 2019
Aventura spre varful performantei. „Nu mai am nimic de pierdut” vs „Sa nu pierd!”
28 aprilie 2019

Sportul românesc suferă din cauza lipsei pregătirii psihologice. În acest context, este îmbucurător faptul că tot mai mulți profesioniști din domeniul sportiv realizează faptul că antrenamentul psihologic este esențial pentru obținerea performanțelor superioare și pentru dezvoltarea personală a sportivilor.

Din luna februarie 2019 în portofoliul Asociației pentru Psihologia Sportului s-a adăugat programul de antrenament psihologic al tinerilor sportivi (scrima, arma sabie) din cadrul Asociatiei Club Sportiv Touche (ACS Touche). Proiectul este desfășurat de colegul nostru, psiholog sportiv Răzvan-Gabriel Zaharia, care a răspuns cu bucurie solicitării de colaborare primite de la Ioana-Maria Preduțoiu – antrenor și președinte ACS Touche.

Fiind conștientă de importanța majoră a dimensiunii psihologice în sport și în viață, aceasta a propus părinților includerea sesiunilor de antrenament psihologic în programul de pregătire sportivă a copiilor. “Nu îmi doresc rezultate rapide, pe termen scurt. Îmi doresc ca sportivii să dobândească în timp tăria psihică necesară pentru a face față competiților de nivel înalt și pentru a obține performanțe sportive cât mai mari, în condițiile în care vor alege să practice scrima la nivel de seniori. Indiferent dacă vor avea o carieră sportivă sau vor alege alt drum, pregătirea psihologică îi va ajuta în viață”, spune Ioana-Maria Preduțoiu.

Răzvan a dezvoltat un program de antrenament psihologic complex. Activitățile din cadrul acestuia sunt proiectate și implementate ținând cont de mai mulți factori importanți: specificul activității sportive, vârsta sportivilor, disponibilitatea de timp a celor implicați, spațiul de lucru etc. Programul de pregătire psihologică se adresează atât copiilor, cât și părinților, care asigură susținerea materială a tinerilor sportivi și sunt totodată responsabili de susținerea morală a acestora. Programul de antrenament psihologic cuprinde următoarele categorii de activități:

  • Sesiuni de pregătire psihologică individuală cu sportivii.
  • Sesiuni de pregătire psihologică de grup cu sportivii.
  • Sesiuni de grup cu copiii și părinții.
  • Sesiuni de grup cu părinții.
  • Asistență psihologică în timpul competițiilor sportive.

Sesiunile individuale efectuate cu fiecare sportiv în parte au scopul de a dezvolta dimensiunile psiho-comportamentale identificate în cadrul evaluării realizate de către psihologul sportiv și antrenor. Tot în cadrul acestora este realizată pregătirea sportivilor pentru participarea la competiții. De asemenea, în cadrul sesiunilor individuale sunt adaptate și particularizate tehnicile exersate în sesiunile de grup. Sesiunile de grup desfășurate împreună cu copii au rolul de a crește coeziunea grupului și de a stimula comunicarea constructivă, colaborarea dintre sportivi și susținerea reciprocă.

“Deși scrima presupune confruntarea directă dintre doi sportivi, fără intervenția directă a colegilor, în cazul întâlnirilor dintre echipe coeziunea este extrem de importantă. Relațiile stabile pozitive sunt la fel de importante în meciuri (confruntările individuale). Tinerii sportivi se antrenează împreună și participă împreună la competiții. Nivelul ridicat al implicării în antrenamente și susținerea reciprocă din timpul competiției contribuie la obținerea victoriei”, după cum susține psihologul sportiv Razvan-Gabriel Zaharia.

“Implicarea părinților în programul de pregătire psihologică pentru performanța sportivă este foarte importantă, în condițiile în care copiii petrec mult mai mult timp cu aceștia, în raport cu timpul petrecut cu antrenorul sau cu psihologul. Oricât de bune sunt intențiile părinților, felul în care gândesc, comunică sau acționează în relațiile cu copii poate genera efecte contrare, în măsura în care nu sunt pregătiți să gestioneze anumite situații”, conform afirmațiilor lui Răzvan-Gabriel Zaharia.

Sesiunile de grup desfășurate împreună cu copiii și părinții în același timp au rolul de a stimula dezvoltarea relațiilor de colaborare dintre aceștia în contextul competiției și de a crea fondul unei raportări constructive la performanță. “Experiențele generează schimbări semnificative. În unele activități rolurile se inversează: uneori copilul devine lider, alteori antrenor al părinților, experiențe din care fiecare învață câte ceva.”, spune colegul nostru psiholog sportiv.

În cadrul sesiunilor organizate împreună cu părinții sunt abordate temele propuse de psiholog și/sau cele solicitate de aceștia. Activitățile desfășurate împreună cu părinții nu sunt simple prelegeri, ci conversații practice, pe baza situațiilor concrete expuse chiar de ei. Soluțiile cele mai potrivite sunt identificate pe baza bunelor practici oferite de psihologul sportiv și a experințelor de succes prezentate de părinți, prin implicarea tuturor participanților.

Colaborarea dintre psihologul sportiv și antrenor este una strânsă, Ioana-Maria Preduțoiu participând la toate activitățile de pregătire psihologică de grup. Contribuția cea mai importantă o are în sesiunile cu părinții, în care clarifică, ori de câte ori este necesar, aspectele care țin de specificul activității sportive în relația cu factorii de natură psihică. Programul de pregătire psihologică desfășurat de Răzvan-Gabriel Zaharia în cadrul ACS Touche este unul cu perspectivă pe termen lung și ne bucurăm că prin acesta contribuim la dezvoltarea sportivă și personală a copiilor care practică scrima.

Sperăm ca tot mai mulți antrenori și conducători de cluburi să conștientizeze rolul esențial al pregătirii psihologice a copiilor și tinerilor sportivi. În cadrul Asociației pentru Psihologia Sportului suntem pregătiți să îi susținem prin programe adecvate pe toți cei care doresc să obțină performanțe sportive de nivel superior.

Foto preluate de pe pagina de Facebook Acs Touche.

Link album: https://web.facebook.com/acs.touche.9/media_set?set=a.422423491868158&type=3

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 + 5 =