Proteina noastra cea de toate zilele (partea 1)
17 noiembrie 2019Touche Winter Challenge 2019 – exemplu de pregatire sportiva integrata
6 ianuarie 2020“Eu nu mananc pui pentru ca e plin de hormoni”, “Trebuie sa ii dau copilului sa manance
carne in fiecare zi, pentru a putea creste mare si puternic”.
Ati auzit astfel de expresii destul de des, nu?
Daca saptamana trecuta am discutat despre sursele mai putin sanatoase de proteine, precum
carnea rosie si cea procesata, astazi vom pune in evidenta sursele sanatoase de proteine. Stim cu
totii ca anumite alimente precum carnea sunt o sursa foarte buna de proteine. O alternativa mult mai sanatoasa decat carnea rosie
este reprezentata de carnea alba (pasare). Stim „mitul” ca puiul este crescut cu hormoni si de aceea nu
este sanatos. Trebuie insa specificat ca aceasta practica este interzisa de foarte multi ani in intreaga
Uniune Europeana (si nu numai). Spre exemplu, in Statele Unite ale Americii, folosirea hormonilor de crestere in cresterea vitelor este permisa, insa in cresterea puilor nu este permisa de foarte multa vreme. Si totusi, cunoscand aceste informatii, vine urmatoarea intrebare logica: cum cresc puii de la ferme atat de repede, in comparatie cu cei de casa? Intrucat nu este tema articolului nostru, o sa fac un foarte scurt rezumat: stiinta isi spune cuvantul si in acest domeniu, iar genetica, combinata cu hranirea intensiva si in cantitate optima a puilor, precum si folosirea luminii artificiale aproape non-stop, fac ca acestia sa aiba un ritm de crestere mult accelerat, fara a fi folositi hormoni. Tot la categoria de surse sanatoase de proteine intra si lactatele, care au si alte beneficii precum cantitatea crescuta de calciu. Tot o sursa animala bogata in proteine este si oul, insa acesta trebuie consumat cu moderatie datorita continutului bogat in colesterol.
Un alt mit existent in nutritie, de zeci de ani, este acela cum ca avem nevoie de proteina animala, altfel nu putem sa facem sport la nivel inalt si nu ne putem dezvolta cum trebuie.
Acest mit are in el o doza de adevar, iar pentru a intelege mai profund problema, o sa vorbesc putin despre aminoacizi. Proteinele sunt constituite dintr-o multitudine de aminoacizi legati intre ei in diverse combinatii. Acestia sunt in numar de 20, iar 9 dintre ei sunt esentiali, ceea ce inseamna ca acestia nu pot fi „fabricati” de corpul nostru si ca trebuie adusi din alimentatie. Sursele animale de proteine contin toti cei 9 aminoacizi esentiali, pe cand marea majoritate a surselor vegetale contin doar o parte a acestora. Nu toti aminoacizii esentiali trebuie consumati la o singura masa, ci daca la o masa se consuma o parte dintre ei iar la alta masa se consuma restul, practic, nu avem nici un fel de problema. Trebuie insa specificat ca pentru o dieta complet lipsita de produse de origine animala pe termen lung, trebuie sa existe o persoana instruita care sa educe persoana care tine dieta, pentru a sti cum sa combine alimentele de origine vegetala, pentru a nu exista deficiente in diversi aminoacizi. Sursele de proteine vegetale cele mai bune (si, de asemenea, si usor de procurat in tara noastra) sunt: soia (specific si aici ca este interzisa cultivarea de soia modificata genetic in UE),
fasolea, linte, cereale integrale, fructe oleaginoase (alune, nuci, caju, etc).