Sportul pentru copii

Cu fotbalul la psiholog
2 februarie 2016
Tenisul este viata in miniatura – Andre Agassi, profil de campion!
7 februarie 2016
Cu fotbalul la psiholog
2 februarie 2016
Tenisul este viata in miniatura – Andre Agassi, profil de campion!
7 februarie 2016

Alegerea şi practicarea unui sport reprezintă un demers esenţial în dezvoltarea fizică, mentală şi socială a copilului, a viitorului adult. Vârsta la care copilul este orientat către desfăşurarea activităţilor de ordin fizic este, de asemenea, foarte importantă. În continuare vom prezenta principalele aspecte care trebuie luate în calcul în ceea ce priveşte antrenamentul copiilor.

Sfaturi practice
Chiar dacă activităţile sportive sunt benefice pentru dezvoltarea celor mici, nici excesul de zel nu este recomandat. În primul rând, copilul nu ar trebui trimis la sport la vârste prea fragede, deoarece riscă să piardă din plăcerea practicării sportului respectiv, resimţindu-l ca pe o sursăSport la copii de frustrare. Tendinţa naturală a copilului este de a face mişcare şi e foarte important să identificăm preferinţele pentru activităţile fizice, în funcţie de vârsta acestuia.
Lăsaţi copilul să se orienteze spre sportul pentru care manifestă pasiune şi nu calculaţi riscurile sau şansele de eşec sau reuşită. Este foarte important ca micuţul să se simtă în largul lui, valorizat şi să-şi devolte simţul creator.
Nu îl constrângeţi sub nicio formă să urmeze acele sporturi pe care v-ar fi plăcut dumneavoastră să le urmaţi şi, dintr-un motiv sau altul, nu aţi reuşit. Copilul trebuie să simtă că alegerea îi aparţine şi asta îl va face să se simtă important.

Avantajele mişcării

  • Stimularea încrederii în sine

Mens sana in corpore sano! Conform dictonului latin, activitatea fizică este principalul mijloc prin Teniscare corpul se dezvoltă armonios, respectând liniile unei vieţi sănătoase. Acest lucru este extrem de important pentru dezvoltarea psiho-socială a copilului. Aspectul fizic este un punct de plecare foarte important şi în construirea imaginii de sine. Starea de sănătate se cultivă prin sport şi, de cele mai multe ori, este mai important să previi decât să tratezi!

 

  • Buna relaţionare cu alţii

Un alt avantaj oferit de sport constă în faptul că micuţii pot socializa cu alţi copii. Activitatea fizică desfăşurată în mod organizat în cadrul unui grup sau club sportiv reprezintă mediul ideal în care copilul îşi poate dezvolta abilităţile de comunicare şi interacţiune. El stabileşte relaţii, comunică cu alţi copii, profesori şi instructori, învaţă comportamente specifice prin expunerea în grup şi dobândeşte abilităţi de adaptare şi integrare în colectiv. Interacţiunea cu alte persoane îl ajută pe copil să se formeze pentru provocările şi experienţele din viaţa de adult.
Educarea emoţiilor & dezvoltarea capacităţilor intelectuale
Sportul ajută copilul să se dezvolte şi din punct de vedere mental-intelectual. Pe această cale, copiii sunt stimulaţi în dezvoltarea potenţialului aptitudinal şi în optimizarea reacţiilor emoţionale. Copilul Sportul pentru copiiva învăţa să îşi câştige autonomia afectivă şi controlul asupra propriilor stări. Capacităţi precum autostăpânirea, stabilitatea emoţională, încrederea în forţele proprii sau iniţiativa sunt şi efectul performanţelor de ordin fizic. De asemenea, statistic s-a confirmat faptul că rezultatele de excepţie în plan sportiv corelează pozitiv cu performanţele de ordin intelectual.

  • Disciplinarea comportamentului & spiritul de competiţie

Iniţial, la vârste fragede, sportul trebuie prezentat copilului strict prin valoarea creativ-socială şi trebuie privit doar ca o joacă. Ulterior, după vârsta de 10 ani, sportul trebuie prezentat ca fiind un joc cu reguli şi norme proprii şi privit prin prisma valorii spiritului de competiţie. Acest demers dezvoltă nevoia de performanţă a viitorului adult!
Sportul, mai ales cel de performanţă, reprezintă cadrul ideal pentru dezvoltarea personalităţii copilului în sensul respectării unor reguli şi norme de desfăşurare. Pe termen lung, aceste reguli vor fi transferate în viaţa viitorului adult. Acesta va învăţa să respecte anumite cadre de funcţionare în societate şi îşi va dezvolta abilitatea de a fi tolerant şi de a se integra în grup.

 

  • Valorizarea timpului liber & hobbyurile

Un alt avantaj pe care îl oferă practicarea unui sport de la o vârstă fragedă este faptul că îi va oferi Copii teniscopilului o ocupaţie constructivă. Activitatea de tip fizic reprezintă o alternativă sănătoasă şi plăcută de a petrece timpul liber. Atunci când copilul este plin de energie şi dispune şi de timpul liber necesar este recomandată mişcarea. Aceasta, de multe ori, poate fi introdusă în programul zilnic al copilului sub forma unor jocuri şi exerciţii recreative. Ele activează şi dezvoltă resursele creative ale copilului, îl fac să se simtă valorizat şi îi ocupă timpul într‑un mod constructiv. De cele mai multe ori, exerciţiile fizice reprezintă cadrul perfect, în care cei mici se simt în largul lor, jocul fiind activitatea pe care copiii o îndrăgesc cel mai mult.

Psiholog sportiv Andreas Hniatiuc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

40 + = 47