Touche Winter Challenge 2019 – exemplu de pregatire sportiva integrata
6 ianuarie 2020Incurajeaza-ti copilul sa faca sport
21 ianuarie 2020Daca s-ar organiza un concurs de popularitate printre vitamine, cu siguranta vitamina C ar castiga, de departe, competitia. Acidul ascorbic, asa cum se mai numeste aceasta vitamina, este indispensabila omului, intrucat nu poate fi produs de catre organismul uman, deci trebuie sa vina din exterior, fie din alimentatie, fie prin folosirea suplimentelor cu vitamina C.
Necesarul de vitamina C este insa usor de atins din alimentatie, inclusiv pentru sportivi, motiv pentru care suplimentele nu sunt necesare decat in anumite situatii.
Vitamina C este importanta in sintetizarea colagenului si a anumitor neurotransmitatori. Colagenul joaca un rol vital in regenerarea dupa diverse rani la nivelul pielii. De asemenea, vitamina C este implicata si in functionarea optima a sistemului imun.
Cea mai buna sursa de vitamina C, contrar asteptarilor, este reprezentata de ardeiul rosu. Alte surse bune sunt citricele, kiwi, rosiile si brocoli.
Din pacate, o cantitate mare din vitamina C se pierde la prepararea termica sau atunci cand fructele sunt depozitate, pentru o durata lunga de timp. Vitamina C fiind solubila in apa, este foarte usor distrusa de caldura. O modalitate mai buna de a prepara legumele este la steamer. Partea buna insa in ceea ce priveste vitamina C este ca fructele bogate in aceasta vitamina sunt consumate adesea crude.
Cu exceptia cazului in care exista un deficit serios de vitamina C, documentat medical, suplimentarea cu vitamina C nu a aratat efecte pozitive, decat in anumite situatii certe.
In cazul unei raceli obisnuite, exista studii care indica faptul ca suplimentarea cu 1-3 grame/zi reduce durata de vindecare cu 1-1.5 zile. Nu exista insa dovezi puternice care sa arate ca suplimentarea cu vitamina C pentru a preveni o raceala are un efect real. De asemenea, in perioade in care se fac eforturi intense, in special alergare pe perioade lungi de timp in aer liber pe perioada sezonului rece, este bine sa se administreze, preventiv, vitamina C, pentru prevenirea infectiilor cailor aeriene. De asemenea, este dovedit ca 500 mg de vitamina C/zi, administrata pe termen lung pot duce la scaderea colesterolului si a tensiunii arteriale atunci cand acestea nu se afla in limita valorilor optime.
De asemenea, fumatorii au o cantitate de vitamina C mai mica in corp fata de non-fumatori, motiv pentru care acestia trebuie sa consume o dieta mai bogata in vitamina C.
Ca si o concluzie, vitamina C este foarte importanta pentru organismul nostru. Totusi, cantitatea necesara este usor de atins, in special in sezonul rece, atunci cand este sezonul citricelor. Suplimentarea cu vitamina C nu este recomandat sa se faca decat cu avizul unui medic si doar in anumite cazuri, deoarece inclusiv excesul de vitamina C poate dauna sanatatii.
Dr. Mircea Purcaru
Contact: 0745641453