Lipsa increderii sau sensibilitatea psihica din performanta sportiva

Camelia Potec, model de succes al sportului romanesc
26 ianuarie 2017
Educatie si sanatate prin sport
19 februarie 2017
Camelia Potec, model de succes al sportului romanesc
26 ianuarie 2017
Educatie si sanatate prin sport
19 februarie 2017

Ca sportiv de performanță, vei întâlni numeroase situații de presiune. În funcție de felul în care răspunzi la aceste situații, în funcție de dorințele și așteptările pe care le ai cu privire la tine și la aceste situații, vei experimenta forme diferite de emoții. Presiunea este o sarcină nouă care variază ca dificultate, intensitate, durată, plăcere și control personal. Antrenamentul fiecărui sportiv urcă la nivele diferite de dificultate, iar sportivii care se deosebesc cel mai mult de masa mare de sportivi sunt cei care au învățat ”principiul împrietenirii” cu presiunea.

Fiecare sportiv răspunde la presiune într-un anumit fel, în funcție de structura sa nervoasă, a obiceiurilor și nivelului de încredere în sine și în abilitățile proprii. Sportivii puternici din punct de vedere mental, au învățat că presiunea, dacă este administrată constant, la un nivel controlabil, poate duce la creșterea încrederii sale. De aceea, aceștia ”administrează” în antrenamentul zilnic ”doze” specifice de presiune. Sportivii sensibili din punct de vedere mental, consideră aceste ”doze de presiune” că nu fac altceva decât să scoată la iveală limitele personale și sportive, evitându-le. Am citit despre surorile Williams, că de micuțe erau duse la antrenamente de tatăl lor și ocazional li se ”servea câte o doză” de presiune socială, până când au învățat să se simtă confortabile în situații de disconfort.

În compoziția cărbunelui și a diamantului se regăsește același element chimic, carbonul. Diferența dintre carbonul din diamant și carbonul din cărbune este dat de dispunerea atomilor. Diamantul prezintă o rețea cubică de legături covalente dintre atomii săi oferind materialului duritate, pe când cărbunele e alcătuit din straturi paralele de hexagoane de atomi de carbon formând rețele stratificate și sensibile la presiune. Forța diamantului este dată de

adaptarea continuă a atomilor de carbon la procesele terestre continue, ceea ce a dus la reorganizarea acestor atomi de carbon. Diamantul ia naștere la adâncimi mari, aproximativ 150 km, unde sunt temperaturi de 1200-1400 C și presiuni ridicate. Dar ce putem învăța de la cărbune?

Lipsa încrederii presupune dorința de a juca împotriva unor jucători inferiori, dorința de a câștiga pentru a ridica nivelul stimei de sine,  dorința de a învăța mult prea repede o nouă lovitură. De asemenea, lipsa încrederii presupune a avea așteptări nerealiste de la ceilalți, de la ei înșiși, de la competiție, căutarea norocului și măsurarea continuă a nivelului lor cu nivelul celorlalți. Dacă în timpul competiției, sportivul se compară cu un jucător mai bun, sportivul inferior fie va accepta provocarea deoarece lumea nu se așteaptă ca să câștige, fie va renunța deoarece șansa nu i-a surâs în acea zi. Dacă un sportiv cu o lipsă a încrederii se compară cu un jucător inferior lui, acesta trăiește sentimentul superiorității sale, jucând fără prea multe inhibiții, dar fără a-și atinge nivelul său maxim. Am observat la sportivii care prezentau o sensibilitate ridicată din punct de vedere emoțional acest sentiment al rușinii ca urmare a unei lovituri, ocazii ratate sau ca urmare a unei înfrângeri premature. Fie îl vom vedea pe sportiv acoperindu-și fața , fie vom vedea accese de mânie și reproșuri spontane la adresa sa pentru a arăta publicului spectator că el este un sportiv mult mai bun decât li s-a dat acestora să vadă și că el nu poate accepta greșeala sau înfrângerea sa. Ideea irațională a acestor situații este dorința sportivului de aprobare continuă din partea publicului.

Respingerea presiunii, angrenarea sportivului în activități cu un nivel scăzut sau mediu de dificultate, găsirea repetată a unor cauze externe ale eșecului,  respingerea antrenamentului mental, creează contextul anxios al refuzului sportivului de a lucra la propria forță psihică. Deși există un potențial nemăsurat al fiecărui sportiv spre performanța de vârf, învățând din lecția atomilor de carbon din diamant și cărbune, unii sportivi se frâng sub presiunea așteptărilor, dorințelor, rezultatelor, (precum cărbunele) iar alții au învățat importanța antrenamentului mental prin care să facă față presiunii continue și de a trăi transformări repetate dintr-un banal cărbune, într-un cristalin prețios.

 

Psiholog sportiv Ioan Popoviciu

 

1 Comment

  1. Makszin Dacian spune:

    Buna ziua ,practic tenisul de masa si doresc sa va intreb cum se poate face antrenamen mental si cum se poaye face ca in antrenamentul zilnic sa pun o doza de presiune pentru a ma abisnui cu presiunea din timpul concirsurilor ? Multumesc mult .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 + = 23