Ambientul de performanta, factor de succes al organizatiilor sportive

Increderea ca element fundamental in performanta sportiva
23 februarie 2017
Tiberiu Andrei Subtirica – Profil de campion
12 martie 2017
Increderea ca element fundamental in performanta sportiva
23 februarie 2017
Tiberiu Andrei Subtirica – Profil de campion
12 martie 2017

In urma unei analize realizate la nivelul structurilor sportive care, de-a lungul timpului s-au evidentiat in intrecerile sportive la cel mai inalt nivel, aducand in atentia spectatorilor echipe sau sportivi care au adus excelenta in sport, s-a identificat elementul comun, intalnit invariabil fie ca vorbim despre organizatii aflate pe continente diferite, fie ca vorbim despre organizatii puternice din punct de vedere financiar sau nu, chiar si atunci cand exista traditie sau abordari diferite legate de metodologie, existenta unui mediu de performanta autentic.
Daca ar fi sa-i dam o definitie mediului de performanta, acesta este ambientul in care sportivii/echipele isi desfasoara activitatea/rutina zilnica, unde intalnim o serie de valori ce ii ajuta pe acestia sa-si atinga potentialul maxim .
Ne intrebam cu totii de ce sportivii romani, in majoritatea cazurilor, nu pot fi competitivi in raport cu sportivii din strainatate, existand diferente importante de exprimare? Raspunsul il gasim in faptul ca cei de afara reusesc sa creeze acel mediu care-i stimuleaza pe sportivi sa se autodepaseasca si sa se dezvolte, atingandu-si potentialul maxim.
Cei ce investesc in sportul de performanta, autoritati locale  sau privati, trebuie sa inteleaga ca primul pas spre excelenta este crearea unei structuri, in jurul unor valori puternice.

RESPECTUL, UNITATEA, RESPONSABILITATEA, CREATIVITATEA, NIVELUL DE ASPIRATII, PROGRESUL sunt valori in jurul carora entitatile sportive ar trebui sa-si construiasca propria filosofie.
Pentru a mentine nealterat setul de valori in jurul caruia se construieste succesul de maine al structurilor sportive, trebuie creat un set de reguli si un sistem care sa functioneze, in perimetrul delimitat de acestea.
Unul din factorii cheie ai progresului este ca cei care muncesc in interiorul organizatiilor, in special managerii si antrenorii, sa creada si sa-si insuseasca setul de valori. Numai in acest mod ei vor putea transmite mai departe sportivilor un bagaj de cunostinte si emotii menit sa construiasca viitorii campioni.
Exceptand geniile, acolo unde nici stiinta nu gaseste raspunsuri, restul performerilor sunt rezultatul unui proces lung si anevoios care graviteaza in jurul VALORILOR enumerate mai sus. Romania are copii inzestrati cu calitati si abilitati psiho-motrice, care integrati intr-un sistem ”normal” de dezvoltare al potentialului lor pot ajunge sa faca performanta la nivel international, in sport. Ne lipsesc tocmai aceste entitati care sa puna accent pe VALORILE universale ale sportului.
Intr-o tara in care criteriul financiar devine din ce in ce mai pregnant, evident ca lait-motivul celor care-si ascund nereusitele este lipsa fondurilor materiale. Indraznesc sa spun ca nu lipsa banilor este principala problema pentru care sportul romanesc nu mai produce campioni. Stim cu totii ca lipsa banilor duce la anumite dereglaje si dezechilibre, insa mult mai grave sunt: minciuna, dezinteresul, lipsa de respect si de educatie; toate aceste non-valori sufoca sportul romanesc. Bugetarea cu atentie a banilor si organizarea muncii te ajuta de multe ori sa depasesti neajunsurile materiale cu reusite fantastice, in conditiile actuale din Romania.
Fiecare organizatie isi poate crea o filosofie proprie pentru a-si atinge obiectivele. Nu exista o reteta a succesului. Exista, totusi, cativa factori decisivi, universal valabili, de care trebuie sa se tina cont atunci cand ne dorim o organizatie solida, cu un puternic impact in viata sportivilor, care sa aduca rezultate deosebite in sport.

FACTORII SOCIO-CULTURALI DE MOMENT SI GENETICA POPORULUI

Este evident faptul ca, aflandu-ne in Romania, nu putem ignora perioada pe care o traverseaza societatea noastra post-revolutionara. Inversarea scarii de valori, promovarea nonvalorii si lipsa modelelor in societate si in sport, sunt lucruri care au un impact brutal asupra mentalului sportivilor si-i fac pe multi sa se piarda sau sa abandoneze lupta. De asemenea, trebuie vazut in istoria acestui popor care ne sunt tarele si insusirile generale care ne definesc ca popor. Nu trebuie sa mai vorbim, in 2017, despre fatalitatea de a ne naste romani. Este o mentalitate invechita generata de vicisitudinile istoriei, pe care trebuie sa o abandonam. Organizatiile nu pot schimba in mod dramatic ceea ce se intampla in societatea romaneasca, dar pot identifica neajunsurile si cunoscand aceasta problematica pot crea un micro-climat adaptat la specificul si la problemele de mentalitate ale romanilor.
Intervenind la varste fragede, cand sportivii pun bazele a ceea ce vor reprezenta mai tarziu, organizatiile sportive pot influenta carierele sportivilor cu o rata foarte mare de succes, transformandu-i in campioni, dar si in oameni in adevartul sens al cuvantului.

STABILIREA DE OBIECTIVE REALISTE

Lipsa educatiei sportive a celor care investesc in sport si implicit stabilirea unor obiective nerealiste sau neconforme cu etapa de dezvoltare a indivizilor( ex. Sa ceri rezultate la nivel colectiv unor sportivi de 12 ani ,unde accentul ar trebui sa se puna pe placerea de a practica un anumit sport, nu pe rezultate!) ; a cere performante majore unei organizatii aflate la inceput de drum, fara a arde etapele de dezvoltare organica duc la cataclisme organizationale.

ANTRENORII

Cei care investesc in sport trebuie sa stie ca pentru a avea succes, antrenorii, cei care reprezinta interfata entitatilor cu sportivii reprezinta unul din factorii cheie. De aceea trebuie sa se acorde o atentie deosebita educarii lor si mentinerea unui nivel motivational si de satisfactie profesionala, la cele mai bune cote. Este una dintre greselile capitale pe care entitatile sportive din Romania o fac. De aceea trebuie sa se investeasca in oameni pasionati, preocupati care au capacitatea sa miste lucrurile si sa fie sprijiniti.

PARINTII

In multe cazuri parintii copiilor sunt cei care altereaza mediul datorita modului inadecvat de gandire si de abordare, in relatia cu copiii dar si cu cei din interiorul organizatiilor, in special cu antrenorii. Multi vad in copii principala sansa de reusita personala, punand o presiune fantastica pe umerii sportivilor, amputandu-le acestora motivatia si reducandu-le nivelul aspirational la cote minime. Sunt dispusi la orice ”sacrificiu” pentru ”binele” copiilor lor. Cred ca trebuie avut in vedere acest aspect negativ si nu mai trebuie negat acest tip de comportament ”bolnavicios” al parintilor. Este o realitate cu care sportul romanesc se confrunta. Din acest motiv trebuie create programe de constientizare a parintilor, cu privire la impactul pe care il au asupra copiilor, ajutandu-i sa inteleaga ce fel de comportament este recomandat in relatia cu proprii copii.

CONCURENTA

Elementul fara de care nu poate exista progres, fie ca o regasim in cadrul aceleiasi organizatii intre membrii aceleia si echipe, fie intre sportivi ce apartin diferitor organizatii. In Romania, in majoritatea cazurilor pe care le cunosc, concurenta este inteleasa gresit, generand sentimente negative, precum invidie, complexe si frustrari, care toate duc la stricarea ambientului de performanta. Acest tip de gandire este extrem de periculos pentru sportivi si entitatile din care fac parte. Acestia trebuie sa inteleaga faptul ca adevarata competitie este cea cu tine insuti, nu cu coechipierii sau adversarii tai care devin dusmanii de moarte, pe care trebuie cu orice pret sa-i invingem. Zilnic trebuie sa devii varianta ta cea mai buna, sa lupti cu limitele pentru a te autodepasi. Asta este marea provocare, ca si in viata de altfel! Numai o astfel de abordare te va ajuta sa cresti, sa progresezi si sa devii un adevarat campion. Doar atunci cand te vei focusa pe propria persoana vei cunoaste adevaratul progres.
In cadrul aceleiasi organizatii sunt de ajuns foarte putine elemente cu o astfel de abordare eronata fata de asa-zisa concurenta pentru a distruge climatul sanatos .

Atunci cand pornim la drum, indiferent de sportul in care alegem sa investim resurse, trebuie sa pornim de la profilul sportivului pe care dorim sa-l cream. Cele 10.000 de ore pe care trebuie sa le investim intr-un individ pentru ca acesta sa devina performant trebuie sa fie foarte bine structurate, in astfel incat sa dezvoltam etapa cu etapa profilul pe care-l dorim. Indiferent de sport, sistemul pe care-l dezvoltam trebuie sa cuprinda aspectele fizice, tehnico-tactice si mentale .
In sport, multa lume tinde sa invoce norocul in obtinerea sau nu a unor rezultate. Noi, specialistii in sport, stim ca noroc inseamna omulpotrivit/pregatit la momentul oportun, ca norocul e de partea celor puternici si cu cat ”alergi” mai mult, cu atat devii mai norocos.
O structura organizationala cu un sistem bine gandit si construit pe pilonii valorilor sportului, nu poate esua. Dimpotriva. Este garantul succesului!

Manager sportiv Ovidiu Burca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

84 − = 78