“Cheia” succesului in performanta

Codul Deontologic al profesiei de psiholog cu drept de libera practica
5 octombrie 2016
RANDAMENT SI ANDURANTA IN SPORT
7 octombrie 2016
Codul Deontologic al profesiei de psiholog cu drept de libera practica
5 octombrie 2016
RANDAMENT SI ANDURANTA IN SPORT
7 octombrie 2016

Actul devenirii unui campion nu reprezinta un miracol, ci descoperirea si implementarea unei formule de viata in care cerintele sportului de mare performanta si ale existentei cotidiene sa fie in echilibru.

“Cheia” succesului pe drumul performantei presupune parcurgerea unor trepte din ce in ce mai inguste, astfel incat pozitia din varf este incapatoare doar pentru unul singur – CAMPIONUL. Asa cum au fost descrise in literatura
cum-sa-ai-succes-simplu de specialitate, treptele afirmarii in performanta pornesc de la DOTAREA sportivului. Acele date speciale inscrise in codul genetic al individului reprezinta punctul de plecare pentru o investitie pe termen lung. STILUL DE MUNCA, CONSECVENTA, in antiteza cu inconsecventa sau blazarea, sentimentul de suficienta, duc la AUTODEPASIRE. Aceasta capacitate de autoreglare permanenta, de adaptare la conditii din ce in ce mai aspre nu tin de context si de nimic din afara. Reactiile in fata esecului sau a victoriilor, bazate pe un SIMT AL REALULUI, pot duce la MODESTIE si DARZENIE spre deosebire de reactiile contra-productive care nu fac decat sa  sporeasca infatuarea si dezvoltarea atitudinii de vedetism.  Dupa un esec sportivul trebuie sa reia pregatirea cu si mai mult elan din dorinta de a continua sa urce pe aceasta scara a performantei , asemeni momentului care marcheaza victoria, evitand “imbatarea” cu gloria de moment. Valorificarea inteligenta a cunostintelor acumulate, in concursurile la care ia parte, previne risipa energiei si neglijenta, care duc la surmenaj, slabiciune si stres. FORTA UMANA de exceptie, cresterea rezistentei la stres, ca ultime trepte de cucerit, reprezinta locul de pe care se poate accede la statutul de ‘NUMARUL UNU’.

Aceste trasaturi nu au un caracter rigid, ci se intrepatrund si se influenteaza reciproc. Educarea lor trebuie sa fie temeinica si progresiva, in acord cu dezvoltarea personalitatii individului. Reiese de netagaduit ideea ca performanta reprezinta un angajament total, o lupta cu mediul, cu adversarii, dar mai ales cu propria persoana pentru a putea invinge  limite biologice si psihice cu care am luat startul.

 

Psiholog sportiv Irina Anda Babău

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

27 − 24 =