Frica – activatorul comportamentelor noastre

Incurajati copiii sa se joace in aer liber
22 februarie 2020
Fii campion în lupta cu coronavirusul
20 martie 2020
Incurajati copiii sa se joace in aer liber
22 februarie 2020
Fii campion în lupta cu coronavirusul
20 martie 2020

Frica poate fi un combustibil foarte bun!

Poate da o direcție bună! Frica reprezinta și un indicator care ne arată în ce direcție să nu mergem.

În aceste situații soluția bună apare dacă există o armonie între inteligența logică și inteligența emoțională.

Cum facem asta? Este chiar simplu!

Dacă ne scriem propriile frici pe o foaie de hartie și stabilim o ordine crescătoare a acestora ( de exemplu îmi este frică să învăț sau ce se întâmplă dacă îi spun celuilalt ceea ce simt) atunci vom realiza că există o ierarhie a propriilor noastre frici. Astfel, exista frici care sunt cu adevărat mari si frici cu care reusim sa ne imprietenim. Fricile pe care consideram mari vor face parte din categoria de top, iar gestionarea acestora să o lăsăm mereu ultima. Ideea fundamentală a reabilitării este că acea persoană care își dorește să se mențină pe propriile picioare să o facă, pas cu pas, doar atat cât poate să facă în acel moment, pentru a acumula cat mai multe succese.

Când vorbim de o persoană care își dorește să se mențină pe propriile picioare, indiferent ca a avut un traumatism fizic sau psihic este esențial să nu înceapă cu abordarea fricilor din categoria de top, pentru că, mai mult ca sigur, va avea parte de un eșec. Ceea ce este mic si ceea ce este mare este foarte variabil, de la un individ la altul. Ceea ce pentru mine reprezintă o problemă mare, pentru altul poate însemna una mică, deci în această situație singuri trebuie să decidem ordinea crescătoare a fricilor. Poate pentru cineva îreprezintă un conflict mic faptul că este împins sau bruscat de altcineva si atunci poate să înceapă cu rezolvarea conflictului, întrebând persoana de ce l-a împins; asa poate să înceapă rezolvarea conflictelor cu un grad scăzut de frică.

De cele mai mari frici merită sa ne ocupăm atunci când, zi de zi, reusim sa le gestionăm pe cele mici, iar asta ne va aduce zilnic un plus de încredere de sine, iar la un moment dat, micile confirmări se vor transforma în certitudini. Astfel persoana in cauza va simți ca a venit ziua in care să se ocupe de fricile de top.

M-a întărit ultima perioadă și mă simt suficient de puternic si pregatit să fac față cu brio uneia din fricile mele de top!” este afirmatia care va declansa confruntarea cu cele mai mari frici ale noastre. Este exact ca și când cuiva care știe să înoate, ii este indiferent dacă apa in care inoata are 5 sau 1000 de metri, știind că pentru a se scufunda este suficient ca apa sa aiba 2-3 metri adancime. Impasul apare atunci cand unele persoane ajung să stea blocate în fața mării și uită că știu să înoate, chiar dacă în spatele lor se află o haită de lupi înfometați și dornici să îl consume, refuzand să sară și acceptand astfel să fie hrana propriilor frici.

Balázs Zsolt – Psiholog Sportiv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

31 − 25 =