Importanta Liceului cu Program Sportiv Cluj-Napoca in educatie si rolul in comunitatea locala

Nu te focusa pe probleme, cauta soluții!
7 februarie 2020
Imageria mentala in artele martiale: exemplu practic
12 februarie 2020

Într-o societate cu valori îndoielnice, reperele și modelele reprezintă adevarate resurse pentru tinerii în formare. Cu toții admirăm marii sportivi care au medalii la gât și ne-am dorit de multe ori sa fim ca și ei. Campionii nu se nasc, se formează, iar influenta lor asupra celorlalți e imensă.

În Liceul cu Program Sportiv, suntem cu toții mândrii ca am participat la formarea unor mari campioni, că aceștia au devenit repere și exemple pentru mulți sportivi. Unii dintre ei, au avut din punct de vedere social și familial, toate condițiile să o ia pe un drum greșit. Din pacate, nu au toți șansa unei familii suportive, armoniaose, dar sportul i-a ținut departe de probleme. Le-a imprimat valori și modele educaționale care, nu numai ca nu i-au dus pe un drum greșit, ci i-a poziționat în frunte.

Ce valori iti transmite liceul cu program sportiv

Cred ca un liceu sportiv are menirea să ofere comunității, dincolo de meciuri câștigate, medalii, fani și recunoștintă socială, valori corecte și modele de urmat. Modele despre cum performanța și competența învinge, despre corectitudine și fair play, despre cum te ridici atunci când cazi… despre demnitate și curaj. Sportul unește toate aceste valori și ne învață ca ele sunt recompensate cu medalii și satisfacții personale imense. Oare nu despre asta este vorba și în viață?

Educația copiilor noștri are nevoie de astfel de modele, care sa le arate că se poate și să îi influențeze în modalitățile de petrecere a timpului liber. Fie că fac performanță sau sport de masă, sportul îi ține departe de multe tentații care au un efect negativ asupra lor. Îi ajută să știe să aleagă între comportamentele riscante și să înțeleagă implicarea lor în viața personală. Iar cei care aleg sa faca parte din marea familie a Liceului cu Program Sportiv Cluj-Napoca au mai multe avantaje.

Ce beneficii are liceul cu program sportiv pentru elevii sai

Orarul include pregătire sportivă (2 ore de sport în clasa pregătitoare și 6 ore de sport în clasele I-IV pe săptămână, iar la liceu 2 ore în fiecare zi), fie ca e vorba de fotbal ( există și secție de fete), handbal, volei, atletism, judo, în curând baschet și inot. Pregătirea sportivă se realizează și prin alte activităși extra-școlare sau școlare cum ar fi NBA-baschet, ore de înot, patinaj sau curs de role. Orele de curs respectă programa școlară la nivel național. Cât despre baza materială a școlii, avem clase dotate cu proiectoare și tabla smart, mobilier adecvat vârstei, laborator informatic, săli de sport cu aparatură moderna, cabinet medical și stomatologic în incinta școlii.

De ce sa optezi pentru liceul cu program sportiv

Dar de ce să îți înscrii copilul la Liceul cu Program Sportiv Cluj-Napoca? În primul rând practicarea unui sport de performanță, dincolo de pregătirea fizică îți imprimă anumite valori cu care te poți mândri . Ordinea, disciplina, echilibrul psihic ( prin efort fizic se secretă mult râvnitele endorfine sau hormonul fericirii cum mai este cunoscut), rezistența la efort, fac o mare diferență față de cei care nu au făcut performanță. Stresul competițional prin care trece frecvent fiecare sportiv dezvoltă mecanisme eficiente de gestionare a emoțiilor, de rezistență la stres. Competițiile te învață să câștigi, dar și să pierzi- ceea ce e mai important, cu toții știm să câștigăm. Strategiile de a face fața eșecului sunt greu de dobândit fară eșec.

Și orice sportiv trece prin momente grele la un moment dat. Nu e ușor să îți păstrezi stima de sine intactă după un eșec sportiv. Să nu te învinovățești și să nu îți scadă motivația…Să îți evaluezi critic greșelile și să înveți din ele. Și mîine să o iei de la capăt. Voința, motivația, comunicarea eficientă, asertivitatea, capacitatea de concentrare și atenția sunt aptitudini psihice care se dezvoltă prin sportul de performanță.
Liceul cu Program Sportiv Cluj-Napoca este de un real avantaj pentru elevi, nu numai prin pregătirea sportivă indiscutabilă ci și prin pregătirea psihologică pe care o oferă performanța, rezistență prelungită la efort, strategii eficiente de gestionare a emoțiilor, a stresului, voință și motivație crescută, atenție și capacitate de concentrare, o bună stimă de sine. Iar valorile deloc de neglijat ca și ordinea, disciplina, fair-play-ul , corectitudinea, spiritul de echipă, empatia, comunicarea eficientă și asertivitatea le găsim frumos armonizate în acest liceu.

Prof. Consilier școlar Henzulea Anca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− 1 = 1