Nu te focusa pe probleme, cauta soluții!

Gandirea contrafactuala in sportul de performanta
2 februarie 2020
Importanta Liceului cu Program Sportiv Cluj-Napoca in educatie si rolul in comunitatea locala
11 februarie 2020

Pentru a gasi solutii analizeaza originea problemei

Drumul spre reușită în orice domeniu este fi plin cu obstacole care iți  limiteaza succesul. Dacă avem impresia că vor dispărea de la sine, ne înșelăm amarnic. Este ca și cum ai o problemă la mașină la cutia de viteze. Observi problema, dar tu tu îți spui „las că se rezolvă!”. Sau ești sportiv de performanță și fumezi și pierzi weekendurile prin cluburi, consumi alcool, apoi ești obosit de nu știi de unde să te culegi. Și pe fondul acesta îți începi săptămâna de antrenamente și în loc să cauți soluții să ieși din mocirla în care te-ai băgat, te afunzi și mai tare prin afirmații de gen: „las’ că vedem, trece!” Ei bine, nu, nu va trece, se va adânci problema pentru că dai dovada de ignoranta. Acestă atitudine este o barieră importantă în calea succesului și a reușitei. Doar prin ignoranță, factorii care ne limitează calea spre succes nu vor dispărea. Este necesar să acționăm, să găsim soluții pentru a depăși sau ocoli barierele, de orice tip, care stau în fața noastră. Identificarea soluțiilor optime pornește de la strategia pe care o adoptăm, de la maniera în care ne planificăm drumul, de la modul în care luăm în calcul și anticipăm, prin elaborarea unor scenarii alternative, problemele care ar putea apărea. Este esențial să fim flexibili și să evaluăm continuu modul în care avansăm pe drumul spre succes.

Dialogul mental ca sabotor al succesului

Imaginează-ți doi indivizi prinși în trafic. Unul se simte prins în aglomerație și își spune lucruri de gen:”nu mai suport, cine m-a pus pe mine să accept slujba asta în capătul orașului? Trebuie să scap odată! E prea enervant!” Desigur că el va simți furie, frustrare, anxietate sau chiar un atac de panică. Celălalt percepe situația ca pe o oportunitate de a face câteva exerciții de relaxare, de a asculta muzică, de a se gândi la anumite proiecte etc. El se va simți mult mai calm și productiv. Bun. Aceeași situație, doi indivizi cu sentimente diferite care vin ca raspuns la aceeași situație, dar monologul interior diferă.

Adevărul este că ceea ce ne spunem în minte, ca răspuns la o situație, este factorul esențial care ne influențează emoțiile și performanța. Nu de puține ori auzim în jurul nostru, de exemplu când suntem cu sportivi la concursuri „of, a venit „X”, nu am nicio șansă! … „vai de capul meu, m-a înscris antrenorul la proba asta lungă, o să mor! Nu pot.”ș.a.m.d. Și în felul ăsta ajungem pe pilot automat, încât nici nu ne dăm seama când a devenit automatism. Modul in care interpretam anumite situatii si cum ne raportam la ele formeaza baza emotiilor noastre.

Eveniment exterior – Interpretarea evenimentului și discursul interior – Emoții/Sentimente și reacții

Deci, ești în mare măsură ceea ce gândești. De multe ori este mai ușor să dăm vina pe factori exteriori decât să ne asumăm responsabilitatea pentru ceea ce gândim și pentru reacțiile noastre.

Cel mai eficient mod de a gestiona gândirea negativă este să contracarezi cu afirmații rațional pozitive. Sigur că nu va fi ușor, mai ales dacă ți-ai construit în ani de zile aceste tipare mentale. De multe ori oamenii abandonează noul drum pentru că au așteptări nerealiste si vor ca problema să dispară într-o zi sau o săptămână. Așa ceva este imposibil. Este nevoie de implicare, efort și multe repetitii. Numai așa vom avea rezultate. De exemplu, „…voi ceda la proba de 400 m … e prea mult, prea obositor…nu voi reuși”. În primul rând, poți slăbi legătura cu afirmațiile tale negative, punându-le în fața următoarelor întrebări socratice:

  1. Ce dovadă am pentru asta?
  2. Este acest lucru întotdeauna adevărat?
  3. A fost vreodată adevărat?
  4. Care sunt șansele să se întâmple cu adevărat în realitate?
  5. Care e cel mai rău lucru care se poate întâmla? Ce e rău în asta? Ce ai face dacă s-ar întâmpla ce e mai rău?
  6. Sunt complet obiectiv?

În acest fel, mintea ta va deveni mai rațională, mult mai centrată pe soluții. Iar abordarea la rece a gândurilor care ne sabotează, ne va da oportunitatea de a evalua foarte obiectiv situația în fața căreia ne aflăm, dacă în realitate regăsim obstacole și bariere (sau acestea sunt doar în mintea noastră) și cum pot fi ele depășite sau înlăturate.

Psiholog sportiv ARDUSĂTAN CECILIA

Contact: 0755617467; Email: filotea76@yahoo.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

98 − = 89