Interviu de 3 puncte cu Mihai Paul

Privarea copiilor de beneficiile sportului – consecinta practicilor educationale defectuoase
9 aprilie 2017
Cum alegi sportul potrivit pentru copilul tău?
26 aprilie 2017
Privarea copiilor de beneficiile sportului – consecinta practicilor educationale defectuoase
9 aprilie 2017
Cum alegi sportul potrivit pentru copilul tău?
26 aprilie 2017

Dezinvolt si sigur pe el, Mihai Paul sau Mita, pentru apropiati, iti lasa impresia, de la primele cuvinte, ca are toate calitatile unui campion! Cu o carte de vizita impresionanta, fostul capitan al Echipei Nationale de Baschet a Romaniei, actual component al echipei Steaua CSM EximBank Bucuresti, a ales sa vorbeasca despre viata, cariera si succes, considerand ca succesul inspira tinerii care isi doresc sa urmeze sau au inceput deja un drum in sportul de performanta.

La ce varsta ai inceput sa joci baschet, intr-un cadru organizat?

La 10 ani am inceput sa joc intr-un mediu organizat, dar mai interesant este ca am făcut cunoștința cu baschetul undeva in jurul vârstei de 2 ani, când unul dintre bunici mi-a confecționat un cos de baschet dintr-un cos de pâine fără fund si ma jucam cu o minge din burete.

Cum ai descoperit placerea de a juca baschet si la ce varsta ai hotarat ca vrei sa transformi joaca in ceva serios?

Cred ca a fost chimie, de la prima întâlnire:) iar faptul ca am ajuns jucător profesionist a fost rezultatul muncii și a pasiunii, bineînțeles și faptul ca mergeam la meciurilor seniorilor a stârnit in mine dorința de a ajunge sa îmbrac acele echipamente de profesionist. Cred ca a fost ceva natural și asta a fost cursulfiresc al lucrurilor, in momentul in care eu făceam sport intr-un mediu organizat, cred ca așa se întâmpla cu majoritatea jucătorilor, nu cred ca este un moment in care zici  Gata, vreau sa fiu profesionist!

Ai luat contact si cu alte sporturi in timpul copilariei tale?

Am început cu fotbalul, iar revoluția m-a prins in cantonament, îmi aduc perfect aminte toate acele zile, cu toate ca aveam doar 7 ani. A urmat o perioada, vreo 6-7 luni dupa revoluție, in care nu s-a întâmplat nimic cu echipa de fotbal așadar printr-un prieten de familie, foarte apropiat, am ajuns la atletism, după care a urmat înotul 🙂 îmi plăceau toate sporturile, in casa ma jucam la perete cu racheta de tenis.

Ce rol au avut parintii in dezvoltarea ta ca sportiv de performanta?

Am fost crescut intr-un spirit destul de libertin și am fost lăsat sa iau singur deciziile, însă tot timpul am fost îndrumat sa fiu serios și muncitor și cred ca sunt doua calități fără de care nu ai cum sa reusesti in niciun domeniu.

Cum ai perceput trecerea de la juniori la seniori?

S-a întâmplat la o vârsta foarte frageda, la 16 ani am jucat la un turneu de baraj pentru BRD Ploiești. Îmi aduc aminte ca in acel moment am simțit ca am toate șansele sa am o cariera interesantă, jucam in echipa cu câțiva dintre idolii mei, era fabulos. Am învățat foarte mult din acele momente și am încercat la rândul meu sa-i ajut pe cei tineri veniți la echipa exact la fel cum și eu am fost luat sub aripa unor jucatori experimentați.

Care au fost cele mai grele momente peste care ai trecut de-a lungul carierei?
Cele mai grele momente din cariera mea au fost accidentările și au fost destul de multe, așa ca o sa-mi permit sa dau un sfat tuturor cititorilor aflați in activitate: Sunteți norocoși ca sunteți apți de munca și puteți deveni mai buni in fiecare zi!
Care consideri ca au fost principalele tale atuuri, in baschet?
Cred ca sunt un jucător care acopera mai multe aspecte ale jocului. In tinerețe eram foarte rapid și exploziv, iar pe parcurs am devenit un jucător mai cerebral, calitati care cred ca vin odată cu experiența.
Ai lucrat vreodata cu un psiholog sportiv, in cadrul vreunui club? Consideri prezenta unuia in staful unei echipe o necesitate?
O singura data am lucrat cu un psiholog la echipa. S-a renunțat insa la el. Încerc sa  înțeleg de ce conducătorii de club din România nu considera acest domeniu un factor  in îmbunătățirea performantelor și atingerea obiectivelor. Prezenta unui psiholog sportiv, in preajma sportivilor de performanta, reprezinta o conditie suplimentara in atingerea succesului. A coopta astfel de specialisti in cadrul unor cluburilor, reprezinta un act de responsabilitate.
Cat la suta din procesul de antrenament reprezinta,in viziunea ta, pregatirea mentala?
Sunt de părere ca in momentele critice, din timpul oricărei competiții, factorul mental isi pune amprenta, conteaza cât de puternic ești in acel moment, din punct de vedere psihic, pentru a reusi. Mi-e greu sa cuantific pregătirea mentală, in pachetul complet al sportivului, însă sunt ferm convins ca este un factor important și la fel de bine ca orice automatism, dobândit in urma multor ore de antrenament, pregătire mentală implica antrenament specific. Este foarte important ce vorbești cu tine insuti, înainte de a intra in competiție, tăria de caracter face de de multe ori diferența și cred ca asta tine de capacitatea noastră de ne ghida energiile intr-o direcție constructiva.
Cum te pregatesti mental inainte de meciuri?
Baschetul este un sport foarte tacticizat și de obicei înainte de meciuri vizualizez scoutingul pregătit pentru echipa adversa, încerc sa stau concentrat pe ce trebuie sa fac ca sa câștig.
Ai in spate o cariera impresionanta, ce le recomanzi tinerilor din ziua de azi care vor sa faca baschet?
Consider ca cel mai important lucru pentru tineri, in general, este sa muncească foarte mult și orice fac, sa facă cu mândrie, atâta timp cât tu ești mândru de tine, nimic și nimeni nu te poate perturba!
Ce vei face dupa ce vei termina baschetul?
Sunt o fire destul de întreprinzătoare și acum trei ani am decis sa intru in mediul afacerilor, o sa continui in acest mediu și probabil o voi antrena o grupa de baby baschet, îmi plac copiii foarte mult și cred ca este un mod bun de a da înapoi baschetului, parte din ceea ce mi-a oferit.
As vrea sa închei prin a aminti cititorilor ca acest interviu ma reprezintă in totalitate, sunt sentimente trăite de mine și in niciun caz nu încerc sa dau sfaturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

26 + = 31