Cum alegi sportul potrivit pentru copilul tău?

Interviu de 3 puncte cu Mihai Paul
22 aprilie 2017
Pregateste-ti din timp viitorul!
30 aprilie 2017

Sportul are numeroase beneficii, atât din punct de vedere fizic, prin faptul că ajută în dezvoltarea armonioasă a corpului, dar şi din punct de vedere psihologic prin faptul că îmbunătăţeşte sănătatea psihică. De aceea,  alegerea unui sport pentru copil este o decizie nu tocmai simplă dar în acelaşi timp foarte importantă.

Sportul face parte din activităţile cotidiene în multe familii în care sunt şi copii

Deşi nu toţi copiii doresc să participe activ în sport, preferând alte activităţi, mulţi se bucură de ocazia de a se implica într-o experienţă sportivă.

Sunt copii mai înclinaţi către sporturile de echipă, în timp ce alţii preferă sporturile individuale. Pentru a ajunge la o concluzie legată de sportul potrivit, este necesar de aflat cum poate un părinte să ajute copilul să aleagă un sport care, să servească cel mai bine nevoile şi interesele copilului.

Conformaţia, forma  corpului  este  un aspect care influenţează interesele copiilor pentru anumite activităţi sportive

Unii copii pot fi interesaţi de sporturi care implică antrenament fizic complex, în timp ce alţii vor fi îngrijoraţi dacă se gândesc că se vor implica în activităţi sportive care presupun mai multă exigenţă din punct de vedere fizic. De asemenea, sunt copii care preferă să participe la un sport de echipă, cum ar fi fotbalul, handbalul sau baschetul de exemplu.  Alţii preferă să se implice în echipe în care competenţele lor contează cel mai mult şi aleg, de pildă, înotul sau patinajul. Sau, se pot bucura pur şi simplu de sporturi individuale cum ar fi ciclismul sau gimnastica. Pe măsură ce părintele află aceste aspecte, va putea să îl ajute pe copil  să se orienteze către un sport care să îl împlinească.

Unul dintre indicii este faptul că interesul copilului pentru un sport este determinat de bucuria lui de a se implica, din postura de participant, în acel tip de activitate sportivă.

Pentru ca cel mic să ajungă să simtă această bucurie, este necesar ca el să fie expus la o varietate largă de experienţe sportive. Vizionarea competiţiilor sportive la televizor, împreună cu părinţii, poate fi o introducere bună. Mai mult decât atât, a fi spectator direct în tribună, face ca cel mic să simtă emoţiile competiţiei. Copilul poate fi dus în baze sportive sau la meciuri, acolo unde comportamentul suporterilor nu îl poate influenţa în sens negativ. Este important de ştiut că un meci înseamnă întâi de toate o competiţie în care cel mai bun câştigă. Competiţia nu este sinonimă cu lupta, vrajba. Astfel, părintele va putea discuta cu cel mic despre ce îi place şi ce nu îi place în practicarea sportului.

Pe măsură ce sunt observate diferite sporturi, părintele va putea primi indicii legate de activităţile sportive interesante pentru copil

Interesul pe care cel mic incepe sa il manifeste cu privire la anumiti sportivi, ceea ce observa, in timpul competitiilor,  pe teren, ca şi strategii de joc – prin interpretări specifice vârstei, poate reprezenta un reper important despre ceea ce isi doreste copilul sa faca. În acest mod, copilul se va exprima cu privire la ceea ce îi place cel mai mult, iar parintii trebuie sa ii ofere perspectiva implicarii acestuia in activitatile sportive specifice, pe care copilul le agreeaza.

Varsta la care copilul incepe sa isi manifeste interesul fata de sport poate deveni un criteriu in selectia ramurii sportive practicate

In functie de perioada in care cel mic incepe sa isi manifeste interesul fata de anumite discipline sportive, poate cantari decisiv in alegerile acestuia. Se stie ca sunt sporturi, precum gimnastica sau patinajul, care implica debutul la varste foarte fragede si sporturi, pe care copiii pot incepe sa le practice, mai tarziu, in jurul varstei de 8-10 ani, asa cum este cazul fotbalului sau al handbalului, spre exemplu.

Modul de a interactiona cu ceilalti copii poate furniza informatii cu privire la disciplina sportiva recomandata celui mic

Daca observati la cel mic, dorinta manifesta de a se afla mereu in preajma altor copii, daca este altruist, oferind mai mult decat asteapta sa primeasca, daca este comunicativ si dezinvolt in public, este evident ca acesta trebuie orientat spre un sport de echipa. Daca manifesta comportamente individualiste, este egocentric si vrea sa iasa mereu in evidenta, cel mic are mai multe sanse de reusita in cazul practicarii unui sport individual.

De asemenea, felul în care copilul se joacă, poate fi un mod prin care părintele să cunoască abilităţile micului sportiv

De exemplu, tatăl îi poate pasa mingea fiului pentru a vedea cum driblează sau ce rol ar putea avea copilul, in cadrul unei echipe. Dacă sportul implică abilităţi pe care cel mic  nu le are, le poate învăţa alaturi de parinti, prin implicarea in diverse activitati sportive sau poate apela la un antrenor sportiv şi la specialişti în psihologia sportului care, în urma evaluărilor, pot veni cu informaţii relevante legate de abilitatile copilului.

 În cazul în care copilul este sedentar, este mai uşor ca el să înceapă cu paşi mici

Obţinerea unei biciclete este o modalitate eficienta ca el să treacă de la jocurile pe Internet la un stil de viaţă mai activ. Transferul obiectivelor în viaţa reală, pe modelul jocurilor pe calculator poate motiva copilul să continue să practice sportul. Este foarte important ca parintii sa le ofere copiilor alternative sanatoase de petrecere a timpului liber, astfel incat cei mici, sa descopere placerea unui stil de viata activ, abandonand astfel activitatile sedentare, cu care tot mai multi copii isi ocupa timpul, in ultima vreme.

Pot fi luate în considerare şi sporturi precum artele marţiale, ciclism, volei. Toate acestea îl vor ajuta pe copil în dezvoltarea abilităţilor motrice.

Este important ca părintele să nu proiecteze propriile interese sau bagajul trecutului său pe copil. Chiar dacă adultul a fost un sportiv desăvârşit, nu este obligatoriu ca cel mic să moştenească acest aspect. Participarea la sport este mai importantă decât interesele parintelui. Implicarea copilului in sport trebuie sa aiba la baza premisa unei vieti sanatoase, nu satisfacerea unor nevoi ale adultului – parinte.

A alege sportul potrivit pentru copil poate fi o provocare pentru părinţi, de a-şi aduce în prim plan propriile virtuţi: răbdarea, calmul, încrederea sine şi în cel mic.

 

Psiholog Erna Constantin

 

 

2 Comments

  1. Monica spune:

    Foarte util materialul, eu chiar sunt intr-o dilema, ce sport sa aleg pentru copiii mei, care sa-i ajute sa se dezvolte armonios, nu ca sa faca performanta.

  2. Cristian spune:

    Frumos articol. Sper ca, cat mai multi parinti sa il citeasca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

48 − 42 =