Lara Bodnaru-Lacatusu. Profil de campioana.

Cultivarea unei mentalitati sanatoase în sport
31 iulie 2016
Sportul si rezilienta
9 august 2016

Regresul in care se regaseste sportul romanesc, in momentul actual, ne obliga sa privim catre viitor. Dupa 40 de ani de prezenta constanta in varful gimnasticii feminine mondiale, Romania rateaza podiumul la Campionatele Europene si esueaza in demersul calificarii la Jocurile Olimpice de la Rio. In tot acest context ne vedem obligati sa acordam interesul cuvenit tinerelor talente, care vin din urma si de care trebuie sa invatam sa avem grija, pentru a mai spera la o schimbare pozitiva in sportul romanesc.Lara Lacatusu front

Lara Gabriela Bodnaru-Lacatusu, una dintre gimnastele de perspectiva, are 12 ani si a inceput gimnastica la 6 ani, la Clubul Sportiv Scolar nr.2 si o are ca model pe Larisa Iordache. Timida si sensibila, Lara ascunde un spirit competitiv, ce poate sa-i deschida drumul spre performanta. Ambitioasa, uneori chiar peste masura, micuta gimnasta poate deveni o alternativa pentru viitorul gimnasticii romanesti, cu conditia sa fie constienta de perspectivele pe care i le poate oferi succesul si sa ramana la fel de hotarata in ceea ce face.

Cum ai inceput gimnastica? Cum a fost impactul cu sala si cu metodele de antrenament?

Am ales gimnastica pentru ca mi-a placut. M-au dus parintii mei intr-o zi, sa vada daca imi place si am ales sa merg in continuare. La inceput faceam doar doua antrenamente pe saptamana si a fost usor sa ma integrez. Metodele de antrenamente erau unele simple, pentru incepatori. Cu timpul, am inceput sa merg mai des la sala, antrenamentele au devenit mai intense, cu elemente tehnice din ce in ce mai grele si am descoperit motivatia de a face gimnastica de performanta.

Care ar fi calitatile esentiale ale unei gimnaste pentru a deveni campioana?

Pentru a face performanta este nevoie de talent, dar talentul nu este singura calitate care te ajuta sa urci pe podium. Pe langa talent, cred ca este important sa dai dovada de curaj si sa fii foarte ambitios.

Daca ai avea o bagheta magica, ce ai schimba in viata ta?

Mmmm…cred ca as face ceva sa am mai mult curaj pentru ca la acest capitol as mai avea de lucrat.

Unde te vezi peste cinci ani, din punct de vedere sportiv?

La cel mai inalt nivel. Sunt suficient de ambitioasGimnasticaa pentru a ajunge printre cele mai mari gimnaste ale lumii.

Ai un model in cariera pe care il urmezi? Cine? Ce te atrage la ea?

Categoric Larisa Iordache. O admir pentru pasiunea si ambitia de care da dovada.

Care este reteta succesului in viata?

Increderea in sine. Fara incredere nu poti reusi, indiferent de ceea ce faci in viata.

Daca ai avea puterea sa schimbi ceva in gimnastica, ce ai schimba?

Daca as avea putere sa schimb ceva, as vrea sa existe mai multe concursuri. Concurenta aAndy Laraduce intotdeauna performanta, iar concurentele, prin participarea la competitii, ar avea mult mai putine emotii.

Ce rol are pregatirea mentala in obtinerea performantelor sportive? Cum te-a ajutat pregatirea mentala in cresterea performantelor?

Foarte important. Pregatirea mentala m-a ajutat sa trec peste frica cea mai mare, de barna, si sa pot concura in continuare. De asemenea, am invatat sa ma concentrez asupra a ceea ce am de facut in timpul concursului, sa devin mai curajoasa si sa cred in fortele mele.

Daca ar trebui sa te definesti in trei cuvinte, care ar fi acelea?

Ambitioasa, perseverenta, serioasa.

Pune-ti o dorinta si spune-ne-o!

Sa ajung cea mai buna gimnasta din lume.

Psiholog sportiv Andreas Hniatiuc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

12 − = 3