Nimic din ce este bun nu vine usor!

Incurajeaza-ti copilul sa faca sport
21 ianuarie 2020
Rolul fierului in organismul sportivului
26 ianuarie 2020
Incurajeaza-ti copilul sa faca sport
21 ianuarie 2020
Rolul fierului in organismul sportivului
26 ianuarie 2020

Această propoziție trebuie să sune bine în capul celor care vor rezultate deosebite în orice domeniu. Dacă dorim să atingem un scop, atunci trebuie să ni-l imaginăm ca pe un drum care începe din momentul stabilirii obiectivului (vizualizarea) și până în punctul în care îți atingi scopul (finalizarea). Pentru a ajunge să îți atingi scopurile e nevoie de foarte multă muncă. Mulți cauta succesul, dar nu și munca din spatele lui. Din păcate, in acest caz este și vina părinților, care nu ne-au responsabilizat, dar și vina societății că ne prezintă modele de succes, dar nu și munca din spatele lor.

Tu ce ai raspunde la aceasta întrebare?

Dacă ar fi să întrebați pe cineva care visează să devină bogat:” – Hey, poți avea viața pe care ți-o dorești, banii, casa, concediile la care visezi…ce zici? Pentru asta, următorii zece ani va trebui să muncești enorm, să nu prea mai ai viață personală, să nu ai concedii, poate chiar să îți pierzi o parte din prieteni etc. Ce zici, te bagi?”. Cred că realizați că peste 90% din cei întrebați ar spune „nu”, pentru că nu sunt dispuși la efort și la sacrificii. Așa se intâmplă și în sportul de performanță. Vrem rezultate dar fără efort. IMPOSIBIL!

Deci, dacă vrei rezutate, ia în calcul munca serioasă, sustinuta prin efort si pasiune. Primul pas spre succes este să te dedici muncii grele. Desigur, efortul și recompensa nu sunt direct proporționale. Cu cât te apropii de obiectiv, cu atât  va trebui să muncești mai mult. Am stabilit un prim demers, faptul că pentru a avea succes este nevoie de efort. Acum, în această călătorie spre succes pot apărea alte obstacole care să ne oprească din drum cum ar fi limitele. Limitele le întâlnim, atât în sportul de performanță, cât și în viața de zi cu zi. De exemplu, limitele pentru înotătorii de performanță sunt aceleași limite ca și pentru oricine își asumă o depășire a unei provocări majore (cură de slăbire, o boală gravă etc). Obstacolele care apar în calea succesului pot fi împărțite în patru domenii: corp (diferențele fiziologice, abilități fizice, mecanica mișcărilor cheie, suplimentele nutritive, starea de oboseală etc.), minte (limitări mentale, starea psihică, atenția, focusul, concentrarea etc.), obstacole tehnice (condițiile de antrenament și de concurs, aparatura utilizată etc.) și mediu (activitățile extrasportive în care ești angrenat, relația cu antrenorul, cu părinții, cu colegii etc).

Greg White face o similitudine între acumulările realizate prin munca grea depusă și sumele depuse într-un cont personal, însă la „Banca fericirii”: munca (efortul, timpul, resursele) este suma depusă de tine în acest cont și pe care poți să o retragi mai târziu pe drumul spre succes (performanțe, succese, recorduri etc). Este fundamental să ai o evidență a acestei munci depuse (număr exerciții, durată, intensitate, varietate etc), la fel cum ții evidența banilor investiți, pentru a putea monitoriza progresul, pentru a remarca creșterile și acumulările. Astfel, vei deveni mai motivat și mai hotărât în realizarea de eforturi pentru atingerea scopului propus. Dar și mai fericit, pentru că starea de bine va crește determinarea personală.

Psiholog sportiv ARDUSĂTAN CECILIA

Contact: 0755617467; Email: filotea76@yahoo.com.

1 Comment

  1. Andrei spune:

    :)) m-a ajutat mult

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

92 − 91 =