O poveste despre incredere

Romania, incotro!?
17 ianuarie 2018
Efectele accidentarilor la sportivi, in plan emotional
17 februarie 2018

Imaginează-ți că ajungi într-o pădure, unde ești atras de sunetul unor pui de lup. Te apropii și afli că sunt singuri, părăsiți și singura lor scăpare este în mâinile tale. Unul este alb, iar cel de-al doilea este negru. Îi iei acasă și îi hrănești. Pe cel alb în numești Pot, iar pe cel negru îl numești Nu Pot. Cei doi primesc hrană de cea mai bună calitate și cresc până la maturitate.

Când sunt mari, te gândești că ai dori să faci niște bani și mergi cu ei din sat în sat pentru a paria când pe unul, când pe celălalt. Se făcea, că de fiecare dată, lupul pe care tu pariezi, este lupul câștigător. Uneori pariind pe Pot, câștiga Pot; alteori pariind pe Nu Pot, câștiga Nu Pot. Un copil se apropie de tine și te întreabă: ”cum de niciodată nu te înșeli și întotdeauna câștigi pariul?”

Ce i-ai spune? Băiatul din povestea noastră, făcându-i-se milă de cel mic, i-a spus: ”înainte de competiție, dacă doresc să câștige Pot, mă asigur că va primi cea mai bună hrană, iar dacă doresc să câștige Nu Pot, mă asigur că el va primi cea mai bună hrană”.

Așadar, în fiecare dintre noi există acești doi lupi, Pot și Nu Pot, iar lupul câștigător este cel pe care îl hrănești în mod constant, iar cel învins este cel pe care îl ignori.

 

Psiholog sportiv Ioan Popoviciu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

47 + = 54