Puterea pasiunii si a perseverentei in fata adversitatii

Sport si nutritie
31 martie 2019
Rolul alimentatiei in obtinerea unui somn odihnitor
6 aprilie 2019

”Nu contează mărimea câinelui din luptă ci mărimea luptei din câine”

În fața adversităților sau a obstacolelor, care este atitudinea ta, similară cu cea a vițelului din rasa Guernsey sau cu cea a vițelului din rasa Brahma? Crescătorii de vite din lume știu că dacă ar fi să moară mama vițeilor din cele două rase, un vițel va supraviețui, iar un altul va muri. Un singur factor face diferența, și acesta este factorul determinant care ne poate ajuta să ne atingem obiectivele. Fermierii știu că vițelul orfan din rasa Guernsey este cel care nu va supraviețui. Maniera în care moare acesta are de-a face cu etologia acestuia (psihologia comportamentului animal). Curând, vițelul orfan flămânzește și caută o mamă surogat pentru a se hrăni. Aceste mame surogat îl îndepărtează imediat, deoarece nu e vițelul lor. Curând vițelul frustrat, renunță și moare de foame. Vițelul orfan din rasa Brahman are un alt destin. Aplicând același scenariu, cu vițelul îndepărtat de către mama surogat, dar în acest caz, vițelul se apropie cu insistență, până ce mama surogat cedează de oboseală. Ca rezultat al acestui ”travaliu” de încercări persistente, vițelul Brahman supraviețuiește.

Perseverența este dificilă. Este dificil să ți se trântească ușa în nas. Te lovește în ego-ul tău. Începi să te îndoiești de valoarea ta. Începi să te îndoiești de calitățile tale. Începi să crezi că TU ești ciudat, neadaptat. Deseori ni se spune că abordarea unei atitudini pozitive face toată diferența. Poți depăși adversitățile dacă găsești linia de speranță și crezi în ceea ce faci. Dar perseverența și atitudinea pozitivă nu sunt identice. Cele două se deosebesc prin natura așteptărilor. Când ești pozitiv ca atitudine în ceea ce privește succesul, vei începe să te îngrijorezi în momentul în care lucrurile deviază de la planul inițial și nu se întâmplă conform așteptărilor. Odată ce aceste griji își găsesc locul în mintea ta, e foarte greu să le înlături. Însă perseverența  anticipează situațiile de adversitate și provocările. Ea se hrănește din prezența fățisă a obstacolului, așteptându-se ca socoteala de acasă să nu se potrivească cu cea din târg. Dacă dai de greu, valoarea perseverenței te duce mai departe. Dacă eșuezi, perseverența te duce mai departe fără să pierzi din elan. Atitudinea pozitivă, însă, nu. Perseverența nu e sensibilă la uși închise, nu cedează, nu se sperie și nu își pierde din elan. Ea chiar reușește să profite de pe urma lor, creând acel efect de ”prosperitate”, urcându-se deasupra problemelor și alimentându-se de pe urma lor.

Alege calea insistenței!

Ca sportiv, este deosebit de important să îti stabilești obiective îndrăznețe, să visezi cât mai sus, dar apoi să revii cu picioarele pe pământ și să perseverezi. Vei întâlni obstacole, vei avea înfrângeri, vei dezamăgi, ți se vor închide uși în nas, vei pierde oamenii de lângă tine. Nu e timpul să cedezi. Poți să alegi. Alege să perseverezi. Alege calea insistenței. Se știe că valorile cresc pe măsură ce le folosim. Perseverează zilnic în înfrângerea limitelor tale, a obstacolelor. Vei fi tot mai persistent și curând, când adversitățile vor crește, te vei hrăni de pe urma lor, vei prospera pe seama lor. Crede-mă, am intrat pe acest drum și știu ce înseamnă uși închise, știu ce înseamnă crize și refuzuri. Toate acestea m-au făcut și mai puternic. Le mulțumesc celor care au pus obstacole în calea mea. Nu ajungeam aici fără ”ajutorul” lor. Caută-ți lupta și perseverează!

Psiholog sportiv Ioan Popoviciu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− 1 = 8