
Andreea Popa. Profil de campion.
20 mai 2017
Spaga si vointa de putere in sportul romanesc
27 mai 2017Cu 12 goluri si 13 assist-uri, in acest sezon, Sergiu Hanca a devenit unul dintre cei mai prolifici fotbalisti ai Ligii 1, din toate timpurile. Cel mai in forma jucator al lui cainilor este un model de conduita, de maturitate si profesionalism, munceste cu seriozitate si are o viziune corecta asupra vietii sportive, iar toate acestea l-au rasplatit din plin, cu un sezon de exceptie, in tricoul lui Dinamo. Speram sa il vedem pe Sergiu titular al echipei nationale si sa isi aduca contributia la relansarea fotbalului romanesc.
Cum ai inceput fotbalul?
Am inceput la Scoala Sportiva Targu Mures, cu domnul profesor Demeter. Am avut o generatie extraordinara, dar din pacate, toti ceilalti s-au lasat de fotbal, eu sunt singurul din acel grup care mai joaca.
Este cunoscut faptul ca esti dinamovist adevarat. Cat de mult conteaza pentru un fotbalist sa joace pentru echipa pe care o iubeste, in conditiile in care majoritatea fotbalistilor declara ca acesta aspect nu are un caracter determinant, “fiind profesionisti si jucand acolo unde sunt doriti”?
Afara, toti jucatorii sunt profesionisti, sunt respectati acolo unde joaca, indiferent daca au sau nu o simpatie pentru o echipa sau alta, la noi insa lucrurile stau diferit. Aici e dificil sa iti faci publica simpatia pentru un club pentru ca apar rivalitatile, gresit intelese. Pentru mine, personal este extraordinar sa joc la clubul pe care il iubesc si la care visam de mic sa joc, iar acest lucru imi da forta de a da tot ce am mai bun, la fiecare meci. Sa imbrac tricoul lui Dinamo este un vis implinit, ce ma face fericit.
Poti descrie ce ai simtit cand ai semnat contractul si cand ai debutat pentru Dinamo?
A fost una dintre cele mai frumoase zile din viata mea, iar debutul a fost pe masura. Am debutat intr-un meci cu o victorie impotriva lui FC Botosani. Am castigat cu 1-0, a fost de-a dreptul extraordinar, mai ales ca stadionul a fost foarte plin.
Cum ar arata 11-le ideal al lui Dinamo, din toate timpurile, in viziunea ta?
Lobont – Contra, Andone, Rednic, Semeghin – Fl. Petre, Hildan, Lupescu ( Catalin Munteanu ), Mutu – Danciulescu, Niculescu
Cum iti explici faptul ca majoritatea fotbalistilor romani, nu reusesc sa se impuna in campionatele externe si sfarsesc prin a ramane pe banca de rezerva sau se intorc in tara?
Totul tine de mentalitate, pentru ca din tara se transfera jucatori romani cu un potential sportiv extraordinar, dar totusi nu reusesc cand fac pasul afara. Se lovesc de anumite obstacole, mediul, cultura, societatea sunt diferite, oamenii au alta abordare, nu exista prietenii, grupulete si sunt foarte profesionisti. Acolo fiecare jucator este „pentru el”, munceste sa devina mai bun, nu intra in relatii de suprafata si au alta abordare. Consider ca problemele de adaptare pe care le au jucatorii romani, atunci cand se transfera in strainatate pleaca de la modul in care se raporteaza la ceea ce gasesc acolo, pentru ca totul pleaca de la cap.
Ce ii lipseste fotbalistului roman, la nivelul mentalitatii? Ce diferente ai sesizat, comparativ cu jucatorii straini?
Diferenta consta in modul in care interpreteaza succesul. Jucatorii romani se multumesc, in general, cu putin, in timp ce strainii isi doresc mereu sa se autodepaseasca. De exemplu, daca un jucator roman marcheaza intr-un meci doua goluri, considera ca este suficient si are o abordare care este contrapeformanta, in timp ce unul strain isi ridica standaredele si isi propune sa dea si un al treilea sau al patrulea gol. Avem multi jucatori romani talentati, insa modul in care privesc munca nu ii ajuta, de multe ori nu se implica 100% la antrenamente, asteapta sa treaca ziua si asta ii trage in jos. Jucatorii straini sunt mai valorosi, ca si cota de piata pentru ca au alt etalon, vor mereu mai mult, vor sa se autodepaseasca si dau totul pe teren.
In ce campionat strain visezi sa joci? Unde crezi ca te-ai adapta cel mai bine ca stil de joc?
As vrea sa joc in Spania. Imi place mult, se pune accent pe posesie si pe jocul cu mingea si cred ca m-as adapta foarte usor.
Cat de importanta este pregatirea mentala a sportivului si ce beneficii aduce aceasta?
Este cel mai important aspect, daca iti propui sa ajungi la cel mai inalt nivel. Jucatorii romani trebuie sa inteleaga faptul ca a avea un mental puternic si o mentalitate sanatoasa reprezinta cheia succesului, atunci cand vor face pasul la un nivel ridicat, intr-un campionat puternic de afara. Un mental puternic te ajuta sa te adaptezi, atunci cand schimbi mediul, sa te integrezi intr-un colectiv nou si sa faci fata exigentelor de afara.
Care crezi ca sunt cauzele care au dus la declinul sportului romanesc in ultima perioada si care crezi ca ar fi solutiile de revitalizare?
Fotbalul a ajuns in stadiul actual pentru ca nu s-a investit in formarea si educarea jucatorilor romani. In loc sa crestem fotbalisti romani, sa le aratam drumul spre succes si sa avem rabdare sa creasca, de la nivel de copii si juniori, asa cum a facut Gica Hagi, s-au adus multi jucatori straini, unii dintre ei platiti cu bani foarte multi, fara a se tine cont de faptul ca resursele financiare sunt limitate. Ar fi trebuit sa crestem frumos tineri fotbalisti din Romania, sa ii respectam si sa le dam sansa de ajunge sus.
Daca ai avea o bagheta magica, ce ai schimba in viata ta?
Din punct de vedere sportiv, as folosi-o pentru a avea mai multa viteza! 🙂 In plan personal, sunt fericit si nu as schimba nimic. Sotia mea este echilibrul de care am nevoie in viata si persoana care ma sprijina in tot ceea ce fac.
Care sunt cele mai emotionante momente prin care ai trecut?
Unul dintre cele mai emotionante momente din viata mea a fost atunci cand m-am casatorit, in plan personal, apoi as aminti debutul meu la Dinamo, pentru ca am realizat ca este un vis implinit si prima convocare la echipa nationala, pentru ca imi doream foarte mult sa ajung la acest nivel, eram nou in lot, eram emotionat si asteptam cu nerabdare sa ma integrez in colectiv.
De ce crezi ca majoritatea sportivilor au probleme de reintegrare sociala si profesionala, dupa ce renunta la cariera de sportiv?
Pentru ca viata de sportiv, mai ales a unui fotbalist, este foarte diferita de cea a unui om obisnuit. Fotbalistul are un alt stil de viata, pleaca de mic de acasa, sta prin cantonamente, se invarte in anumite medii sociale, munceste sa obtina un statut, ii place notorietatea
, iar dupa ce toate acestea se schimba in viata lui, ii va fi foarte greu sa se adapteze la viata obisnuita. Ar fi recomandat ca fiecare fotbalist sa isi planifice din timp momentul retragerii, sa evalueze corect contextul in care se regaseste si sa identifice exact ce ar putea face dupa ce renunta fotbal.
Ce le recomanzi tinerilor din ziua de azi care se indeparteaza tot mai mult de sport, in favoarea activitatilor sedentare?
Le recomand tuturor tinerilor sa faca miscare pentru ca sportul inseamna sanatate. In acelasi timp, sportul te educa, te formeaza, te ajuta sa devii mai organizat si prin intermediul lui iti poti face multi prieteni. In acelasi timp, daca faci sport de performanta, ajungi sus in viata, lumea te aprecieaza, devii respectat si te bucuri de notorietate.
Daca ar fi sa te definesti in trei cuvinte, care ar fi acestea?
Munca, seriozitate si respect.
Pune-ti o dorinta si spune-ne-o!
Sa debutez la Echipa Nationala a Romaniei!