Simona si restul lumii

Parintele, sabotor al carierei sportive a copilului
17 septembrie 2017
Psihologia sportului pentru antrenori
20 noiembrie 2017

Simona Halep este demna de toata admiratia noastra, atat pentru faptul ca ne-a facut mandri sa avem o romanca in fruntea tenisului mondial, cat si pentru toate bucuriile pe care ni le-a adus, in ultimii ani. Am criticat-o, dupa infrangeri, atunci cand consideram noi ca putea obtine mai mult, am aplaudat-o, atunci cand am crezut ca este pe drumul cel bun, am ignorat-o atunci cand nu am fost de acord cu deciziile ei, dar in tot acest timp s-a bucurat de tot respectul nostru, pentru ca prin fortele proprii a indraznit sa creada ca se poate lupta cu fortele tenisului mondial si ca intr-o zi va iesi prima din aceasta disputa.

Simona este un exemplu pentru toti cei care iubesc tenisul, sportul si Romania. Simona este in acelasi timp un model pentru toti copiii, care incep sa viseze ca, intr-o zi, pot ajunge la performantele ei.  Copiii pot incepe sa creada in resursele lor, asa cum a facut-o si Simona, pot invata din esecurile de moment si pot tinti sus, pentru ca cineva, inaintea lor, le-a aratat drumul spre succes.

Simona va ramane in memoria tuturor ca fiind  prima sportiva din Romania, care a  urcat pe prima pozitie a clasamentului WTA.

Dincolo de performanta sportiva unica, reusita Simonei reprezinta inca o dovada ca Romania are multi sportivi talentati, de perspectiva, care ar putea excela in orice domeniu, cu conditia sa fie indrumati corect si sustinuti  in viata. Tinerii trebuie educati in spiritul performantei, invatati sa depasesca momentele dificile si sa le transforme in simple provocari ale carierei.

Simona este un model de management sportiv. Trebuie subliniat faptul ca tot ceea ce a realizat in cariera, Simona a reusit 100% prin fortele proprii.  A platit din propriul buget ( sau din cel al familiei, in faza initiala a carierei, atunci cand nu inregistra venituri) terenuri, antrenori, deplasari la turnee, staff personal,  tratamente si echipamente, fara sa ceara nimanui bani si a strans din dinti atunci cand i-a fost greu, stiind ca intr-o zi va ajunge cea mai buna. A fost doar o chestiune de timp, in care tot ceea ce trebuia sa faca era sa munceasca si sa creada in ea si in cei din jurul ei. Simona reprezinta cel mai bun reper in managementul sportiv autohton si devine un exemplu de reusita pentru cei care se plang ca sportul romanesc nu poate performa din cauza lipsurilor financiare si a infrastructurii precare.  Si-a stabilit strategia, impreuna cu stafful, si-a riscat banii, a luat decizii, a facut sacrificii si a reusit.

Simona reprezinta o lectie autentica de diplomatie, pentru ca, dupa multa vreme,  prin toata expunerea mediatica, Romania a ajuns pe buzele intregului mapamond. Romania a iesit iar in lume si pentru asta trebuie sa ii multumim!

Psiholog sportiv Andreas Hniatiuc

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

9 + 1 =