
Simona si restul lumii
7 octombrie 2017
Cum ne sabotam singuri performanta in sport?
26 noiembrie 2017„Psihologia sportului pentru antrenori” nu conţine secrete sau lucruri magice, misterioase care ar putea transforma un sportiv fără abilităţi fizice deosebite, într-o vedetă a sportului internaţional. Informaţiile din această carte nu vor transforma pe cineva fără constituţia fizică potrivită în Novak Djokovic, Roger Federer sau Lionel Messi. Ce putem noi oferi este să sprijinim sportivul să se concentreze mai bine, să-şi îmbunătăţească încrederea în sine, să fie mai motivat, să îşi poată gestiona mai bine energia sau să reziste, mai bine, în situaţiile stresante. Acest ghid se adresează, în primul rând, antrenorilor, dar şi sportivilor, managerilor sportivi, părinţilor şi chiar studenţilor la psihologie, care vor să deprindă o specializare, în domeniul sportului. Principiile promovate în această carte sunt aplicabile şi în afara arenei sportive, interesându-i pe cei care vor să exceleze în alte domenii ale activităţilor umane: tehnicile promovate de psihologia sportului pot fi aplicate în afaceri şi în artă, de fapt în orice mediu orientat spre performanţă.
Psihologia sportului ne învaţă cum să devenim învingători pentru că se focalizează pe înţelegerea modului în care sportivii reuşesc în competiţii, sprijinindu-i să îşi atingă cele mai îndrăzneţe scopuri. Dar este mult mai mult decât atât. Sportivul învaţă cât este de bun şi cât de departe poate să ajungă; este vorba despre bucuria jocului în echipă, despre lupta pentru un scop comun; despre bucuria fiecărui moment, pentru că nici un succes sau eşec nu este permanent. Atunci când călătoria nu este agreabilă, nici destinaţia nu valorează nimic. De fapt, noi vorbim despre auto-descoperire, să înveţi să înţelegi cum să răspunzi la presiune şi cum poţi fi din ce în ce mai bun, în fiecare zi învăţând din experienţă. Este, de fapt, o călătorie care trebuie începută încă de la primii paşi pe care copilul îi face în sportul lui preferat. Ultimele cercetări au demonstrat că abilităţile psihologice pot fi deprinse de la o vârstă timpurie (10-12 ani). Depinde de fiecare antrenor să aleagă cele mai potrivite tehnici, în funcţie de o analiză a nevoilor sportivilor pe care îi antrenează. Pregătirea psihologică poate face mai uşoară tranziţia de la activitatea sportivă, la integrarea în societate pentru că există viaţă şi după sport! Sportivii pot fi înzestraţi cu un repertoriu de deprinderi mentale pe care le vor putea folosi atunci când este necesar, ei devenind mai autonomi. Psihologia sportului se interesează nu numai de creşterea performanţei sportive, dar şi de creşterea calităţii experienţei sportive în general. Este vorba aici de posibilitatea ca abilităţile psihologice însuşite de sportivi să poată fi aplicate şi în alte domenii ale vieţii lor.
Psihologia sportului a făcut progrese uimitoare în zilele noastre şi ne-a ajutat să înţelegem mai bine procese cum ar fi concentrarea, motivaţia, încredereaîn sine, imageria sau autoreglarea emoţională. Din nefericire, aceste informaţii au fost limitate la mediul ştiinţific şi se află în bibliotecile din mediul universitar. Spunem „din nefericire” pentru că aceste cunoştinţe foarte valoroase nu sunt uşor accesibile persoanelor care nu dispun de competenţe psihologice. Mai mult, aceste publicaţii sunt scrise într-un jargon psihologic, de multe ori de neînţeles de către publicul larg. In acest context, apare imperios necesar să existe o carte, un ghid care să transpună toată această cunoaştere într-o formă uşor accesibilă şi uşor de transpus în practică.
Desigur, tehnicile prezentate în aceasta carte, chiar dacă sunt foarte diverse, nu se potrivesc tuturor situaţiilor sportive. Depinde de fiecare antrenor să aleagă cele mai potrivite tehnici, în funcţie de o analiză a nevoilor sportivilor pe care îi antrenează. Tehnicile prezentate trebuie să fie utilizate selectiv, pentru că nu vor funcţiona la fel de bine pentru toţi sportivii. În situaţiile când problemele constatate sunt mai serioase (depresie, anxietate, la nivele crescute) este necesară consultarea unui psiholog sportiv acreditat.
Psiholog sportiv Marius Craciun
Pentru detalii si comenzi va invitam sa accesati linkul de mai jos:
psihoconseil.wixsite.com/psihosport/carti
1 Comment
Bună ziua,
Felicitări pentru articol mi-a plăcut, confirmându-mi o veche credința: fiecare profesie este utilă atât timp cât esti determinat si crezi în ceea ce faci.Sunt interesată de acest domeniu din mai multe motive, dar nu ştiu cum, ce, unde se poate accesa dobândirea specializării.Apropo sunteti acreditat ca psiholog sportiv sau urmează? MULTUMESC