TOP 3 erori in alimentatia sportivului

”Greseala” și ”Reusita”, cei doi noi antrenori din echipa ta
4 august 2019
Pregatirea psihologica a Echipei Nationale de Minifotbal a Romaniei, castigatoarea EMF Nations Games
1 septembrie 2019

Datorita utilizarii platformelor sociale, azi, mai mult ca oricand, pseudospecialistii in nutritie si promovarea excesiva a suplimentelor alimentare contribuie la propagarea a numeroase informatii false, care prind foarte bine atat in cazul celor pasionati de sport, cat si in cazul  parintilor copiilor care practica un sport. Mai jos vom prezenta top 3 greseli alimentare, in ceea ce priveste nutritia sportivilor.

  1. Consumul mare de proteine si de suplimente cu aminoacizi va duce la cresterea performantei sportive

Proteinele sunt, cu siguranta, macronutrientii care primesc cea mai mare atentie in ceea ce priveste nutritia spoirtiva. Proteinele se gasesc in alimente precum carnea, pestele, oua, lactate, nuci, tofu si in numeroase legume, iar rolul lor in mentinerea si formarea masei musculare este unul extrem de important.

Recomandarile oficiale in ceea ce priveste nutritia sportiva spun ca un consum de 0,8-1,5 g/kg corp/zi de proteine (un sportiv de 60 kg are nevoie, in functie de perioada de pregatire sportiva, intre 48 si 90 grame de proteine zilnic) este mai mult decat suficient pentru un sportiv, indiferent de sportul practicat. Cantitatea necesara este mult mai mica decat cea consumata de marea majoritate a sportivilor. Practic, majoritatea atletilor isi vor atinge cantitatea necesara de proteine necesare doar printr-o alimentatie echilibrata. Exceptie fac, desigur, vegetarienii si vegani care trebuie sa fie mult mai atenti in alegerea alimentelor ingerate pentru a reusi sa atinga cantitatea necesara de proteine. Astfel, consumul exagerat de carne, la fiecare masa, nu este deloc benefic pentru obtinerea performantei sportive. De asemenea, suplimentele cu aminoacizi nu sunt deloc necesare pentru multi sportivi de performanta, iar pentru cei care fac sport ocazional, astfel de suplimente sunt total inutile.

  1. Sportivii pot sa consume foarte multe dulciuri

Alimentele cu zahar adaugat sunt consumate la discretie de numerosi copii sportivi si de persoane care fac sport ocazional, in speranta imbunatatirii performantei sportive. Datorita faptului ca energia necesara efortului fizic este de preferat sa fie data de glucide, s-a ajuns la concluzia, deloc adevarata, ca toti sportivii vor beneficia de o performanta sportiva mai buna daca consuma multe dulciuri. Aceasta este o explicatie care convine de minune industriei alimentare si producatorilor de geluri/bauturi pentru sportivi insa adevarul este ca atunci cand facem efort, de multe ori, avem nevoie de un consum de carbohidrati complecsi care ne asigura o energie pe o durata mai lunga si care ne asigura si un aport optim de vitamine si minerale. Acesti carbohidrati compleci nu ii gasim in alimentele care contin zahar adaugat, ci doar in alimente precum fructe, legume, cereale integrale, lactate.

  1. Sportivii au nevoie de suplimente alimentare

Studiile stiintifice au aratat ca, in ciuda credintei populare in ceea ce priveste suplimentele alimentare, sunt doar 5-6 substante despre care se spune clar ca imbunatatesc performanta sportiva, cu adevarat, fara a fi considerate dopante.

Cu exceptia sportivilor de inalta performanta, care fac zilnic peste 3-4 ore de antrenament sustinut, suplimentele alimentare nu sunt necesare persoanelor cu o dieta echilibrata. Un atlet care consuma in mod regulat fructe si legume, salate, cereale integrale, lactate, carne si nuci/fistic/caju/seminte nu are nevoie de suplimentarea alimentatiei.

Dr. Mircea Purcaru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

51 + = 58