
Managementul gandurilor negative la sportivi
1 aprilie 2017
Privarea copiilor de beneficiile sportului – consecinta practicilor educationale defectuoase
9 aprilie 2017De-a lungul carierei, mai ales in cazul celor implicati in jocuri de echipa, exista anumiti pasi, care in functie de felul in care sunt gestionati, influenteaza in bine sau in rau, restul carierei sportivului. Primul pas, cu adevarat important, este cel care implica trecerea de la echipa de juniori, la cea de seniori.
Se spune ca, in cazul fotbalului, un centru de juniori este performant daca reuseste sa ofere cu succes doi-trei jucatori. pe generatie echipei de seniori. Daca numarul lor este mai mare, aceea generatie din care fac parte este considerata o generatie de exceptie. In mod normal acesti doi-trei jucatori sunt varfurile generatiei lor. Pana aici toate lucrurile sunt in ordine. De aici insa apar adevaratele provocari.
Majoritatea jucatorilor care sunt priviti, prin prisma calitatilor lor, ca jucatori decisivi sau indispensabili de catre antrenori si colegi, sunt tratati in mod preferential si li se permite sa se abata de la reguli si principii de lucru. In momentul in care se face pasul spre seniori, in marea majoritate a cazurilor, cu exceptia jucatorilor de mare valoare, debutantii devin doar o piesa dintr-un mecanism, pe care antrenorul incearca sa-l asambleze. Nu mai sunt personajele principale ale povestii ci doar niste personaje secundare. Acesta este un moment decisiv, in care sportivii, lipsiti de experienta, reactioneaza diferit: unii, poate mai maturi in gandire sau care au fost crescuti “corect”, fara sa li se aprecieze mai mult talentul decat munca si seriozitatea, contientizeaza diferentele dintre nivelul de juniori si cel de seniori, iar altii, in momentul in care nu mai sunt tratati preferential si sunt tratati la fel ca restul membrilor echipei, se simt persecutati.
In momentul cand li se atrage atentia asupra unor aspecte de ordin tehnico-tactic sau de tip comportamental, anumiti jucatori se simt discriminati, reactionand necorespunzator la critica: “Asta (antrenorul) are ceva cu mine!”. Aceasta este prima lor reactie in momentul in care universul nu se mai invarte in jurul lor. Cu cat trec mai repede peste acest moment, cu atat le va fi mai usor sa se integreze in colectiv si vor reusi sa se dezvolte intr-un mediu mai performant.
In momentul trecerii de la nivelul juvenil la cel al seniorilor, foarte multi dintre sportivi isi pierd statutul de titular incontestabil. Lipsa de rabdare caracteristica varstei, ii face pe unii sportivi sa nu astepte momentul in care ei sunt pregatiti pentru dobandirea statutului de titular. In general, evolutiile lor nu sunt constante, iar dupa un meci bun urmeaza altul mai putin reusit, Este recomandabil ca dupa meciurile bune aprecierile sa fie moderate, chiar daca sunt meritate, iar dupa cele mai putin reusite criticile sa fie cat mai putin acide, chiar daca acestea sunt justificate. O echipa in care concurenta pe posturi este reala, mai ales intre cei tineri, in care nimeni nu este titular incontestabil, este foarte benefica. Exista totusi sportivi care, obinuiti sa fie indispensabili, clacheaza si in loc sa se ambitioneze si sa muncesca mai mult renunta. Psihologul este cel care trebuie sa-l determine pe spotiv sa constientizeze faptul ca in momentul in care renunta nu face decat sa dea cu piciorul sansei oferite.
O alta problema este cea a automultumirii sau a suficientei. Majoritatea sportivilor pornesc pe drumul sportului de performanta, cu scopul de a ajunge in echipa de seniori a clubului, iar in momentul in care reusesc acest pas considera si-au atins visul si pierd o parte din ambitia si perseverenta, ce i-a ajutat sa ajunga pana la acel nivel. Cei mai putini, dar mai norocosi, vad acest pas doar ca o etapa in cariera lor si isi vor seta noi obiective.
Foate important in gestionarea acestor dificultati aparute in momentul in care juniorul devine senior este atentia pe care antrenorul i-o acorda sportivului. Discutiile individuale, eventual cu paralele din viata antrenorului, in cazul in care acesta a atins anumite performante notabile in cariera, pot ajuta sportivul sa inteleaga si sa gestioneze mai bine momentul. Din pacate, antrenorul trebuie sa coordoneze activitatea unui intreg lot, sa creeze si sa conduca antrenamente, sa studieze si nu poate oferi intotdeauna atentia necesara tanarului fotbalist. Este momentul in care ajutorul unui psiholog este foarte indicat si necesar. Psihologul, dupa stabilirea profilului psihologic individual, va sti cum sa-l indrume pe sportiv, sa treaca cu bine peste acest moment si sa-i ofere antrenorului directii de lucru, pe care sa le urmeze pentru a-i oferi sportivului suportul necesar.
Un alt aspect important in gestionarea carierei tanarului fotbalist, in trecerea la nivel de seniori, il reprezinta momentul in care acesta devine independent din punct de vedere financiar. Din nefericire, cei mai multi tineri nu inteleg in mod corect impactul acestui moment si iau decizii gresite, se lasa prada tentatiilor, isi cheltuiesc bugetul personal pe lucruri inutile sau nocive, care in acelasi timp le vor afecta randamentul sportiv. Permitandu-si anumite capricii, fara a fi dependenti de acordul sau suportul financiar al parintilor, tinerii ajung sa neglijeze cariera si sa isi blocheze drumul spre succes.
In acest caz prezenta unor jucatori cu personalitate, ce pot fi modele pentru tinerii din cadrul echipei pot face ca aceste tentatii sa fie gestionate mai usor, iar consecintele deciziilor acestora sa fie mai usor de indreptat. Din aceste considerente, mai ales pentru cluburile care se bazeaza pe jucatori din propria pepiniera, este esential ca nucleul jucatorilor de baza sa fie format din sportivi disciplinati si cu o educatie in spiritul performantei.
Tot in aceasta etapa, trebuie mentionat si impactul pe care il are publicul asupra tanarului jucator. Presiunea pe care acesta o exercita asupra sportivului este de multe ori greu de gestionat. Nu de putine ori am observat jucatori tineri, care in timpul antrenamentelor aveau un randament ridicat, iar in meciuri prestatia lor nu era cea asteptata, in
raport cu ceea ce reuseau la antrenamente. Stresul competitiilor este intalnit la toate varstele, iar cu cat sportivul reuseste sa-l gestioneze cu succes, mai devreme, cu atat performantele reusite pe parcursul carierei vor fi mai importante. In general publicul isi manifesta simpatia fata de jucatorii tineri, in special pentru cei crescuti in propriul centru de copii si juniori si vor avea rabdare cu ei, incercand sa-i sprijine, cat mai mult, in acest moment al carierei. Datoria sportivilor este ca in zilele mai putin fericite, in care evolutia lor este sub asteptari, prestatia sa fie compensata prin efortul depus.
In toate situatiile expuse mai sus, prezenta si integrarea unui psiholog sportiv in dezvoltarea tinerilor, pe durata junioratului, au un aport decisiv. Psihologul este cel care ii poate oferi tanarului directiile corecte de actiune, ii poate seta anumite principii si valori personale, pe baza carora sa isi atinga obiectivele propuse.
Material realizat de Vali Negru