Managementul gandurilor negative la sportivi

Interviu cu Tudor Dorobantu, campionul cerului
28 martie 2017
Impactul trecerii la nivel de seniori asupra tinerilor fotbalisti
8 aprilie 2017
Interviu cu Tudor Dorobantu, campionul cerului
28 martie 2017
Impactul trecerii la nivel de seniori asupra tinerilor fotbalisti
8 aprilie 2017

În cele mai multe cazuri, gândirea negativă  este un aspect comun, cu care sportivul se confrunta înaintea, în timpul sau după competiția sportivă. Aceasta provine pe baza stresului și a credințelor legate de factorii imprevizibili,ce pot aparea, in lipsa unei pregătiri mentale anterioare si care nu pot fi controlați.

În contextul în care încrederea  este percepută ca fiind convingerea sportivului de a efectua cu succes o sarcină (autoeficacitate), gândirea negativă este înțeleasă ca fiind opusul acestui proces.  De exemplu, în timpul antrenamentului, pot apărea gânduri precum ,,nu sunt la fel de bun ca adversarul meu”, sau ,,nu am încredere că echipa noastră va face față acestei provocări”, sau  ,,colegii mei de echipă ne trag în jos”.

Consecințele gândirii negative sunt:

  • Reducerea încrederii în capacitățile proprii si/sau ale echipei
  • Perturbarea concentrării pe sarcinile de îndeplinit
  • Orientarea sportivului spre performanță cu scopul de a-i mulțumi pe ceilalți, mai degrabă, decât de a se concentra pe propriile capacități.
  • Sportivul devine tensionat
  • Gradul de anxietate și de stres crește.

Există și argumente care pot susține ideea că sportivii pot performa și pe fondul gândirii negative, aceasta putând fi un factor motivant, însă este important modul în care credințele sunt abordate mental.

Soccer Player with Head Down on Grass – Image by © Royalty-Free/Corbis

De ce este importantă gestionarea gândirii negative:

Rezultatele contează. Succesul în sport este obținut dincolo de frumusețea fizică sau sufletească a sportivului. Eforturile pe care le depune în timpul antrenamentului sunt un plus, însă deplasarea în sus pe scara competitivității este susținută de rezultatele sub formă de victorii și calificarea în competiții de mare importanță.

Pe de altă parte, concentrarea excesivă a sportivului pe rezultate poate deveni o piedică în obținerea acestora. Argumentul este că prin acest demers excesiv, sportivul omite să mai aibă în vedere procesul, mai exact ceea ce este necesar să facă EL pentru a obține aceste rezultate. Mai mult decât atât, concentrarea excesivă pe rezultate, crește posibilitatea apariției tensiunii nervoase înaintea și în timpul competiției sportive.

Așteptările pot crește tensiunea. Sportivul poate crea așteptări care pot conduce la presiune, ceea ce poate deveni o amenințare. În momentul în care gândul începe cu ,,trebuie să….”  poate fi indus automat stimulul amenințător. ,,Trebuie să….. că dacă nu, atunci…..”

A încerca să deții controlul în toate aspectele vieții sportive poate sabota antrenamentul si performanța sportivă.

Credințele iraționale, perfecționismul sau autoetichetarea, influențează comportamentul într-o direcție în care procesul prin care se ating rezultatele se pierde din vedere. Înainte de a obține rezultatul dorit, este necesară strategia și punerea ei în aplicare. Când se urmărește perfecțiunea în detrimentul excelenței, poate interveni  teama de eșec ceea ce

deconectează de la ceea ce este de făcut, de la drumul parcurs până la victorie.

Recomandam urmatoarea abordare:

  1. Un prim pas în gestionarea credințelor negative și iraționale este identificarea lor.
  2. După ce acestea sunt conștientizate, se poate clarifica si mometul când apar: la antrenamente, înaintea, în timpul sau după competiția sportivă.
  3. Intervine apoi, analiza impactului acestor gânduri asupra performanței sportive.
  4. Următorul pas este ca sportivul să meargă dincolo de aceste gânduri și să spuna STOP atunci când credințele iraționale apar. Sunt persoane care își imaginează acest STOP asemenea semnului de circulație rutieră. Înlocuirea credințelor negative cu unele motivante este utilă și necesară.

,,Nu vreau să pierd” (STOP gândirii legată de ce va fi) poate fi înlocuit cu ,,Focusează-te pe ceea ce ai de facut acum!

Victoria este importantă, iar felul în care este obținută depinde, pe lângă antrenamente și de încurajări din partea suporterilor și de modul în care sportivii se raportează la aceasta!

 

Psiholog Erna Constantin

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− 8 = 2