Vlad Mihalache, in drumul spre succes

Cum ne sabotam singuri performanta in sport?
26 noiembrie 2017
Eduard Bucuresteanu
13 ianuarie 2018
Cum ne sabotam singuri performanta in sport?
26 noiembrie 2017
Eduard Bucuresteanu
13 ianuarie 2018

Performanta incepe de jos si se cladeste prin munca, cu migala, de la cele mai fragede varste. Vlad Mihalache este unul dintre copiii talentati pe care Romania ii are, care si-a propus sa reprezinte cu mandrie tara, la cele mai importante competitii internationale. Vlad este legitimat la clubul Aqua Sport, este pregatit de antrenorul Mircea Purcaru si se dedica 100% inotului de performanta. Printre cele mai bune performante obtinute de Vlad enumeram: vicecampion national la baieti 11 ani, la proba de 200 m liber, locul 3 general individual national la baieti 11 ani, vicecampion national baieti 11 ani, la stafeta 4 x 50m mixt, campion regional la 50 m spate, multiplu campion municipal, in probele de 50 m spate si 200 m mixt.

Cum a fost prima intalnire cu inotul ? Cum ai ajuns sa practici acest sport si ce te-a atras?

Prima intalnire cu inotul a fost acum aproape 3 ani si jumatate datorita parintilor mei care isi doreau sa invat sa inot. Am ajuns sa practic acest sport deoarece am avut rezultate bune la acea vreme si m-a atras felul in care antrenorii ne predau lectiile de inot. Trecerea de la initiere la performanta s-a facut de la sine, fara sa imi dau seama, prinzand gustul competitiei.

Care sunt calitatile esentiale ale unui inotator pentru a ajunge campion?

Cred ca trebuie sa fii foarte muncitor, ambitios, sa ai o tehnica buna. De asemenea, este nevoie de concentrare si seriozitate, dar te ajuta si talentul.

Daca ai avea o bagheta magica ce ai schimba in viata ta ?

Nu cred ca as schimba nimic, deocamdata, in viata mea de pana acum, dar as pastra-o, ca sa o folosesc poate in viitor. Nu se stie niciodata, la ce mi-ar putea fi de folos.

Ce obiective ti-ai propus pe termen scurt si pe termen lung?

Pe termen scurt, obiectivul meu este sa ajung campion national, iar pe termen lung sa ajung campion olimpic, la Jocurile Olimpice de la Paris, din 2024, dar asta dupa ce obtin un titlu european sau mondial. Sunt constient ca am mult de muncit, dar munca imi da puterea de a visa si de a-mi atinge obiectivele.

Ai un model in cariera pe care ai vrea sa-l urmezi ?

Da, Caeleb Dressel. Il consider un inotator complet, fiind multiplu campion mondial la 21 de ani si pe care am avut ocazia sa-l urmaresc live la Campionatele Mondiale de Natatie de la Budapesta, din vara acestui an, unde am fost si eu, ca spectator. Il vad  urmasul lui Michael Phelps.

Care este reteta succesului in sport ?

In primul rand, nu trebuie sa renunti niciodata, chiar daca ai o perioada de stagnare uneori. Apoi e nevoie de foarte multa munca, sa ai o echipa buna langa tine si sa nu uitam de ambitie si concentrare. In general, imi place sa ma inspir de la oamenii de succes si consider ca cei care au reusit in viata, au realizat totul pentru ca au avut un plan pentru a ajunge sus.

Care sunt cei mai importanti oameni care si-au pus amprenta asupra formarii tale sportive ?

As incepe cu parintii mei, pentru ca ma sustin, mereu, neconditionat, apoi antrenorul meu, Mircea Purcaru, pentru ca ma antreneaza si imi explica ceea ce sa fac si Andreas Hniatuc, care ma pregateste din punct de vedere mental, pentru a deveni tot mai puternic.

Daca nu ai fi fost sportiv de performanta, ce alt drum ti-ar fi placut sa urmezi, in viata?

Drumul pe care l-as fi urmat, daca nu as fi fost sportiv de performanta, ar fi fost legat tot de sport. Mi-ar placea sa am o companie de productie si comercializare a echipamentelor sportive, o linie vestimentara, pentru sportivi, lucru care vine tot din pasiunea mea pentru sport. Asta imi doresc sa fac dupa ce ma las de inotul de performanta.

Ce rol are pregatirea mentala, in obtinerea performantelor sportive?

In ziua de azi, este extrem de importanta. Pregatirea mentala este suportul de care are nevoie orice sportiv, care isi propune sa ajunga in top. Cu ajutorul pregatirii mentale, obtinem un nivel de concentrare ridicat, la antrenamente si la competitii, descoperim cum putem aborda concursurile, cu incredere, ne gestionam corect emotiile si tintim, cu ambitie, sus, in cariera.

Cum te-a ajutat pregatirea mentala in cresterea performantelor?

Pe mine m-a ajutat enorm si pot spune ca acum sunt un sportiv mult mai puternic decat eram la inceput. Am inteles mai bine viata de sportiv de performanta, cum trebuie sa inot in timpul probelor, mi-a dezvoltat atentia si m-a ajutat sa scap de emotiile negative.

Care a fost cel mai important moment din cariera ta?

Anul 2017 a fost un an foarte bun pentru mine. Am castigat mai multe medalii la multe concursuri si am urcat pentru prima data pe podiumul national, in probe individuale. Momentul cel mai important a fost cand, la Campionatul National de la Bacau, din noiembrie, am devenit vicecampion national la 200 m liber si am luat alte doua locuri 3, pe acest podium, la 50 m spate si la 200 m mixt si locul 3 national in clasamentul general, din 147 de baieti de 11 ani.

Cum te motivezi inaintea si in timpul competitiilor?

Incerc sa fiu cat mai concentrat, in timpul competitiei, stau focusat pe ceea ce am de facut, iar inainte de proba ma incurajez si imi spun ca sunt cel mai bun. De multe ori vizualizez proba, ma gandesc la ce am de facut, in timpul cursei, ma bucur de momentele de dinaintea cursei si ma incarc cu energie.

Daca ar fi sa te caracterizezi in trei cuvinte, care ar fi acelea?

Muncitor, ambitios, destept.

Puneti o dorinta si spune-ne-o.

Imi doresc sa fiu cel mai mare campion la inot, din lume.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

+ 16 = 17