
Mindset pentru victorie
31 octombrie 2016
Psihologia tanarului fotbalist
23 noiembrie 2016In balanta performantei, aspectele legate de antrenor sunt oarecum considerate colaterale, fiind ignorate sau neglijate. Pregatirea antrenorului pune accent pe metodica, pe tactica, pe dezvoltarea tehnicilor si a strategiilor de antrenament precum si valorificarea acestora in concurs. Toate aceste notiuni si abilitati ale unui antrenor vor constitui avantajele sportivului sau ale echipei cu care colaboreaza, insa exista si factori neluati in seama suficient si care au implicatii majore in eficienta acestei figure mai ales in fazele competitionale. Desigur ca in disciplinele individuale , unde sportivul evolueaza departe de antrenorul sau, accentual este pus pe impactul pe care il are antrenorul asupra acestuia mai ales in zilele premergatoare concursului ( ultimul antrenament, ziua de dinaintea concursului, calatoria, adaptarea, etc). In momentele cu incarcatura emotionala deosebita, dominanta afectiva a cuplului antrenor – sportiv poate avea eficienta in cimentarea increderii in reusita sau dimpotriva poate insufla indoiala, teama, nesiguranta. Un antrenor bine pregatit nu va putea anticipa toate situatiile imprevizibile caracteristice unei competitii, insa forma lui fizica si psihica joaca un rol fundamental in intampinarea acestora cu cat mai multa luciditate si tenacitate. De multe ori teama latenta submineaza actul competitional manifestandu-se brutal in momentele cruciale, nemaiputandu-se face nimic atunci. Reactiile si deciziile unui antrenor capata valente extraordinare in aceste momente.
Putem vorbi despre o pregatire psihologica necesara antrenorului ? Sigur ca da. Planul uman interfereaza cu pregatirea, stiinta, informatiile si conditiile jocului, iar in momentele de deruta, deconcentrare, suspans, in situatiile de egalitate unde orice decizie poate influenta rezultatul, comportamentul antrenorului atarna greu in balanta. Vigilenta, puterea de mobilizare, insuflarea darzeniei si a optimismului ridica pragul de toleranta la epuizare, presiune, inadvertente sau surprize necesita consolidare la nivel de atitudine si comportament. Unii antrenori sunt adeptii teoriilor fataliste conform carora sportivii au „zile rele”. Sigur ca avem cu totii fluctuatii ale nivelului de energie insa nu blocarea acesteia reprezinta cheia depasirii impasului, ci tratarea cu rabdarea a aspectelor ce necesita imbunatatire. Forta vointei trebuie descatusata in totalitate pentru o evolutie cat mai apropiata de nivelul sportivului. O atitudine constructiva este reprezentata de dorinta, vointa si reactia conforma cu victoria, chiar daca nu este intotdeauna asa. Cert este ca o altfel de atitudine nu numai ca nu ajuta , dar ingreuneaza si mai mult efortul sportivului, iar prabusirile nu mai pot fi evitate. Daca antrenorul este cel care faureste campioni, atunci este cu atat mai de inteles de ce chiar el are de parcurs un drum profund de autocunoastere si reglare emotionala. Stapanirea si dominarea propriei persoane este un pas fundamental pentru evitarea dezordinii si a surmenajului in raport cu cei asupra carora isi canalizeaza pregatirea si influenta. In cartea sa, Umbra campionului, Maria Serban noteaza cativa factori care limiteaza instalarea starii de frustrare la care antrenorul poate fi expus:
- Claritatea si rapiditatea gandirii – aprecierea justa, logica a realitatii frustrante.
- Rezistenta neuropsihica – capacitatea de contracarare a efectelor frustatiei.
- Echilibru emotional – calm, realism in fata tensiunilor, surprizelor.
- Obiectivitate – Simtul realului in concurs si antrenament.
- Stil de munca constant – acumulari ritmice, calitative si cantitative.
- Stil de lupta in concurs – Mobilizat, motivate, optimist.
- Refacere sistematica – evitarea surmenajului.
- Igiena psihofizica – Echilibru psihic, sanatate.
- Dieta alimentara, viata sportiva – gabarit optim.
- Trasaturi de temperament – autocontrol, pacifism, ordine in gandire si actiune, perseverenta.
Personalitatea antrenorului precum si respectul pentru performanta al acestuia se imbina intr-un mod complex, accentuand necesitatea formarii si in spectrul psihologic pe langa cel profesional specificdisciplinei sportive in care activeaza.
Psiholog sportiv Irina Anda Babău