Mindset pentru victorie

Ovidiu Burca, de la fotbal la management
9 octombrie 2016
Antrenorul, „umbra” campionului
1 noiembrie 2016
Ovidiu Burca, de la fotbal la management
9 octombrie 2016
Antrenorul, „umbra” campionului
1 noiembrie 2016

Cel mai important muschi este cel pe care il avem intre urechi. Guy Leech
Dintr-o mare de oameni care se antreneaza dupa acelasi program, cu aceleasi tactici si poate cu strategii asemanatoare, doar o parte reusesc sa rasara din multime, sa se evidentieze in fata lumii prin rezultate exceptionale. Ce anume face diferenta dintre ei si restul? La baza oricarei actiuni sta o dorinta, felul in care simtim fata de un lucru. Sa simti cu toata puterea ca victoria este ceea ce iti doresti, ca oricat de mare ar fi durerea antrenamentului sau sacrificiile inerente drumului de performanta, nimic nu iti poate sta in cale si esti decis sa nu te opresti nici macar cand ai realizat cele mai mari victorii ale tale.  Felul in care ceea ce simte un performer este transformat in ceea ce face reprezinta MINSET-ul pentru victorie. Un soi de armura menita sa apere sportivul in momentele de cadere , in momentul esecului. Acel ceva care nu-i da pace sa renunte ba chiar il instiga mereu la a se perfectiona, la a se opune fortelor care il trag in jos sau nu il lasa sa evolueze. O lupta cu propriile ganduri si indoieli, un set de convingeri si afirmatii atat de puternice incat pot reprezenta asul din maneca sportivului. Este important ca sportivul sa aiba un in-cautarea-viitorilor-campioniset de abilitati si sa fie inteligent , insa aici ne referim mai mult la atitudinea pe care acesta o adopta in fata provocarilor. Nimeni nu a auzit despre obstacole care sa fie usor de depasit, de aceea le si numin asa. Nivelul pana la care ajunge performerul la un moment dat nu poate fi unul in care sa stagneze ci sa tinda mereu inspre autodepasire, chiar si atunci cand a invins. O situatie in care sportivul are totul sub control nu poate sa il conduca pe acesta pe un drum pe care nu a mai fost. Nu asa se bat recordurile, nu asa se detroneaza fostii campioni pentru a le lua locul, ci prin atitudinea permanenta de combat, cu mentalitatea corecta a celui care se provoaca constant cu situatii noi, situatii limita , eventual situatii in care nu se simte cel mai bun si ii creaza nesiguranta. Forta mentala, determinarea, rezilienta, abilitatea de a raspunde in mod adecvat esecului, abilitatea de a rezista presiunii, etc, reprezinta caramizile unui mindset pentru victorie. Talentul poate exista in genele unui sportiv, pregatirea il poate duce departe, insa multumirea intr-un anumit punct al evolutiei sale inseamna mediocritate. Performanta inseamna a refuza mediocritatea. A vrea mai mult. A nu te opri niciodata!

De cele mai multe ori victoria este de partea celui ce si-o doreste mai mult. Din dorinta de a evita frica si dubiile, mare parte dintre cei care se antreneaza aleg situatiile sigure. Este insa nevoie de aceste trairi, iar daca ele nu apar inseamna ca nu facem nimic nou si nimic care sa ne provoace. Un adevarat campion nu se va feri de frica, de spaima esecului ci va pleca in cautarea lor si acolo unde vor fi mai mari, acolo va strange din dinti si se va arunca in lupta. Intr-una din galele de premiere la care a luat parte Michael Jordan, publicul a fost uimit sa auda ca acesta nu le multumeste celor care l-au ajutat sa devina numarul unu in baschet, ci celor care l-au contrat, care l-au dat deoparte , care nu au crezut in el. Unui antrenor care nu il selectase atunci cand a facut echipa  i-a multumit in mod deosebit spunand ca acestuia ii datoreaza faptul ca si-a dorit cu atat putere sa-i demonstreze si sa-si demonstreze ca a gresit sfaturi-ciclist-incepatoralegand pe altcineva in locul sau. Nimeni nu spune ca este usor sa faci fata acestor momente, insa de aceasta presiune avem nevoie pentru a iesi din zona de confort si a simti presiunea. Stresul pe care il poate genera presiunea este de evitat de aceea a gasi linia de echilibru si a controla derapajele inseamna sa ai cu adevarat pachetul tau secret numit mindset catre victorie. Mentalitatea aceasta inseamna sa faci lucrurile pe care nu vrei sa le faci, iar aceasta sa devina o obsesie. Sa fii mereu indeptat catre obiective cu certitudinea ca lupta nu este pentru o repriza, pentru un jos, ci pentru  o viata intreaga.

Unul dintre cele mai bune exemple de asemenea tarie si obsesie pentru victorie ii apartine lui Lance Armstrong. In perioada in care a fost imobilizat de boala, a luptat cu un cancer pentru ca nu dorea sa moara, spune el. In competitii nu dorea sa piarda. A muri si a pierde inseamna acelasi lucru in viziunea lui.  Luciditatea cu care el singur marturiseste ca acest mod de a gandi poate fi chiar unul sociopat, ne face sa ne gandim cati sportivi ar fi in stare sa lupte cu atata determinare pentru a castiga? Este cu siguranta un mindset de invingator. Am putea spune ca oamenii care gandesc in acest fel au ca principal handicap faptul ca nu pot sa traiasca in zona de confort. Este un mod de viata in care iti este imposibil sa te odihnesti pe realizarile din trecut  si nu te poti bucura cu laurii obtinuti odata. Performanta si lupta acerba pentru a o dobandi se incadreaza undeva la limita dintre putere si nebunie.

 

 

Psiholog sportiv Irina Anda Babău

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

+ 86 = 89