Ce ne face fericiti?

Sportivi pe Divan – o abordare psihodinamica a performantei sportive
20 aprilie 2020
Principiile unei rutine sportive orientate spre succes
13 mai 2020
Sportivi pe Divan – o abordare psihodinamica a performantei sportive
20 aprilie 2020
Principiile unei rutine sportive orientate spre succes
13 mai 2020

Ce este fericirea

Fericirea a fost și este un deziderat al fiecăruia dintre noi. Cu toții ne dorim să fim fericiți, însă această sintagmă are înțelesuri diferite. Dacă o persoană este fericită, motivul fiind acela că este sănătoasă, că și-a revenit dintr-o boală, că intră sau că este într-o relație, o alta poate fi fericită dacă câștigă o anumită sumă de bani, o alta că finalizează un proiect, alta că un membru de familie are un succes si asa mai departe. Cu toate acestea, de multe ori, chiar dacă anumite situații ar putea să ne producă o stare de fericire, în baza unei maniere inadecvate de a ne raporta la evenimente, nu reușim și nu simțim această stare și continuăm să fie anxioși și nefericiți.

Una dintre cele mai vechi întrebări este: „Care este natura fericirii umane?” Dacă în trecut aceasta era o problema a filosofilor și a poeților, în prezent, răspunsurile la această întrebare sunt căutate, în baza unor abordări diferite, de psihologi, economiști, doctori, sociologi, specialiști în neuroștiințe. Astfel, au fost identificate mai multe modalități de a măsura nivelul de fericire. Una dintre acestea este formularea răspunsului, folosind o scară de evaluare, la întrebarea „Cât te fericit de simți în acest moment?” sau utilizând rezonanța magnetică pentru a măsura fluxurile sanguine la nivel cerebral.

De asemenea, cercetările realizate au permis formularea unor ipoteze generale referitoare la fericire printre care: oamenii aflați în relații romantice funcționale sunt mai fericiți decât cei singuri; oamenii sănătoși sunt mai fericiți decât cei bolnavi; oamenii cu o stare materială bună sunt mai fericiți decât cei mai săraci etc.

Cât dureaza fericirea

Cat ține un sentiment de fericire? Să ne gândim la o situație cu care ne-am confruntat cu toții: achiziția unei noi case, mașini sau alt obiect scump. Suntem entuziasmați anterior achiziției, o perioadă după, iar apoi ne obișnuim cu noua stare de fapt și revenim, chiar dacă nu integral, la starea anterioară. Studiile indicătat că oamenii nu anticipează corect ce anume i-ar face fericiți și pentru cât timp. Cunoaștem cu toții sentimentul care ne însoțește la vizitele prin magazine și care ne determină să cumpărăm diferite obiecte, care odată ajunse în garderoba/casa noastră, devin lucruri repede uitate sau banale pentru noi. S-a dovedit că foarte puține experiențe pozitive sau negative ne afectează pentru mai mult de trei luni, dar și faptul că majoritatea oamenilor sunt mai rezistenți decât am crede și că au o abilitate remarcabilă de a lua ce este mai bun din lucrurile care li se întâmplă. Cunoaștem acea expresie „orice șut în fund este un pas înainte.” Desigur că există și excepții, însă aceste persoane este necesar să realizeze un efort suplimentar, să interpreteze evenimentul într-o perspectivă mai amplă, să îi evalueze foarte corect consecințele reale pentru a putea vedea că viața merge mai departe și că există soluții viabile de a-l depăși în mod onorabil.

Regăsim în jurul nostru, oameni care se regăsesc în situații cu adevărat tragice și care reușesc, într-un mod pe care noi nu suntem capabili să îl înțelegem integral, să caute și să găsească motive care să le facă viața mai bună. Aceștia ar putea reprezenta modele pentru noi ceilalți, care cu o remarcabilă ușurință ne facem, de multe ori, singuri viața nefericită, găsind doar ceea ce ne nemulțumește și nu funcționează așa cum am dori noi. Însă cei mai mulți dintre noi nu ne dăm seama cât de ușor este să găsim lucruri care să ne facă fericiți: zâmbetul copilului nostru, o sănătate bună, o relație satisfăcătoare cu partenerul, o realizare profesională, o excursie recentă si multe altele.

Care este sursa fericirii

Referitor la sursele fericirii, specialiștii afirmă că viața socială a fiecăruia (calitatea relațiilor cu ceilalți) este un criteriu definitoriu în ceea ce privește evaluarea stării de fericire. Adică modul în care ne înțelegem cu ceilalți ne definește. Cu toate acestea, un element identificat de psihologul Ed Diener este acela că frecvența experiențelor pozitive pe care le are o persoană este un indicator mult mai bun de fericire decât intensitatea acelor experiențe. Asta înseamnă că mai multe evenimente agreabile ne fac mai fericiți decât un singur eveniment extraordinar. Este o altă modalitate care dovedește adevărul expresiei: „fericirea stă în lucruri mărunte”: nu trebuie să așteptăm să ne cumpărăm o casă uriașă sau o mașină costisitoare sau să realizăm o excursie în jurul lumii pentru a fi fericiți. Ci mai degrabă să căutăm fericirea în ceea ce ne înconjoară și deja avem: sănătate, partenerul de viață, copiii, bunurile pe care le avem, activitățile plăcute ce pot fi petrecute, hobby-urile noastre sau ajutând pe cineva. FERICIREA E SUMA MULTOR LUCRURI MICI…poate unele realizate zilnic, dar al căror rezultate vor apărea mai târziu (cum ar fi o cură de slăbire). Putem crește nivelul de fericire exprimându-ne recunostinta pentru ceea ce avem și ce ne aduce o stare de bine în viața noastră.

Vă prezentam concluziile unei cercetări realizate în peste 80 de state ale lumii, în care subiecții au fost rugați  să evalueze, periodic, prin intermediul unei aplicații de pe telefonul mobil, propria stare de spirit, cu precizarea activității care o desfășoară în acel moment și alte elemente de ordin general (mediul frecventat, calitatea somnului, interacțiunile sociale avute, productivitatea activității desfășurate etc).

Concluziile formulate indică faptul că:

  • mințile oamenilor sunt absente cam jumătate din timp și asta afectează starea lor de spirit, dar și nivelul lor de fericire; de aceea, pentru optimizarea stării noastre emoționale ar trebui să fim atenți la ce se întâmplă în mintea noastră (monitorizarea propriilor gânduri) pe cât suntem de atenți la ceea ce facem efectiv; puteam realiza acest lucru prin adresarea întrebării: „ce fac azi cu mintea mea?”, concomitent cu: „ce fac azi?”;
  • nivelul de fericire diferă mai mult de la un moment la altul, decât de la o persoană la alta, concluzie care întărește ideea potrivit căreia fericirea nu depinde de stabilitatea sau siguranța vieților noastre, ci de lucrurile mici care ni se întâmplă zilnic.

Rămâne marea întrebare: „ce fel de fericire ne dorim?” La această întrebare doar fiecare dintre noi isi va putea oferi răspunsul, fiind important să evaluăm permanent ceea ce ni se întâmplă și pentru a fi în măsură să identificăm acele experiențe pozitive și să le apreciem valoarea.

Pe tine ce te face fericit?

Psiholog sportiv ARDUSĂTAN CECILIA

Contact: 0755617467; Email: filotea76@yahoo.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

51 − = 41