Abordare psihodinamica a performantei sportive
„Sportivi pe divan” deschide o noua dimensiune spre dinamica inconștientă a sportivului și a celor care fac parte din lumea sportului. Pentru un antrenor curios, cartea poate produce foarte multe stări contradictorii aflând de rolul deosebit de important pe care acesta îl joacă în viața sportivului pe care-l antrenează. Un părinte, care citește cartea, poate fi atras spre a înțelege termenul de complex oedipian și cum pentru un sportiv este de dorit să poată să-și ucidă tatăl în fantasmă, la nivel inconștient.
”Un jucător de tenis afirma că, atunci când are un adversar pe care îl urăște, el își eliberează toată agresivitatea competițională; însă când are sentimente prietenești față de un adversar, i se face milă de acesta sau îl consideră inferior și astfel îi este imposibil să câștige. Analizând situația în profunzime, am aflat că are un frate cu dizabilități pe care l-a ajutat mereu și pe care îl iubește foarte mult. Am presupus că atunci când se confruntă cu un egal (un frate), acest aspect al complexului fratern inconștient se reactivează și, drept urmare, îl împiedică să își elibereze agresivitatea necesară pentru a câștiga.” – ne spune autorul.
Ce surprinde autorul
Autorul ne oferă informații deosebit de utile în activitățile noastre cu sportivii. Aflam de la doctorul Ricardo A. Rubinstein că jocul precede cultura și sportul poate fi privit ca fiind o tranzacție cu ajutorul căruia ni se permite (de către societate) să ne eliberăm într-un mod
constructiv agresivitatea; că jocul contribuie la introducerea sportivului, si nu doar al lui, într-o alta lume, într-un spațiu tranzițional, ar spune Donald Winnicott, „unde exprimarea de sine ni se permite mai mult, unde copilul din noi devine liber.” Dacă privim mișcarea ca fiind esența sportului, putem privi competiția ca fiind un factor de neînlocuit și ne putem întreba în sinea noastră: Cine este rivalul care trebuie înfrânt? Ce reprezintă el pentru mine? Ce înseamnă când spunem că echipa de fotbal ”l-a adoptat ca pe un fiu” pe noul jucător? Reprezentările unei figuri paterne, ale unui frate sau vecin vor explica diversele atitudini în raportarea la adeversar, și uneori, vor prevesti rezultatul concursului.
Doctorul Rubinstein ne explică ce înseamnă și la ce se referă transferul, despre cum anume relațiile din trecut ale jucătorului, antrenorului, managerului, psihologului pot influența interacțiunile și dinamica relațiilor din prezent, și cum va determina daca ne vom simți acceptați, protejați de antrenor, de suporteri, sau dacă, din contră, ne vom simți supravegheați sau criticați. Oare care sunt secretele unui antrenor performant? Oare cum se pregătește sau se dinamizează o echipa înainte de marele final? Este vorba de hazard sau intervin și factori psihologici? Presiunea este senzația de a fi copleșit de o greutate, ca și cum ai avea un rucsac masiv în spate, sau ca și cum ai avea de dat un examen, situație care poate fi descrisă atât la nivel mental, cât și fizic, existând factori interiori și exteriori care o generează. Aproape întotdeauna, presiunea se manifestă în timpul unei competiții importante și are efect considerabil asupra nivelului performanței.
Citind cu atenție această carte aflăm despre funcțiile jocului, despre elementul cheie în atingerea performanței și despre importanța realității interioare a sportivului în timpul jocului.
Cine este Dr. Ricardo A. Rubinstein
Psihanalist, Doctor psihiatru
Titluri
Contributie academica
Articole
1. “Atacul de panică – abordare psihanalitică ”, la Congresul psihanalitic din America Latină, Cartagena de Indias, Columbia, 1998;
2. „Erotizarea riscului, aventura și dependența de adrenalină”, APA 2009
3. „Fanatismul“. Prezentat la Boston I.P.A. Congress, 2015, și publicat în Rev. APA 2015, vol. 72/73
4. „Noi tehnologii, subiectivitate și dependență de ecrane”, în APA 2019
Autor: George Forțu
Psiholog sportiv, psihoterapeut psihanalitic relațional, pasionat de oameni, de sănătate mentală și fizică
Contact: 0743107312 / george.ifortu@gmail.com