Pregateste-ti din timp viitorul!

Cum alegi sportul potrivit pentru copilul tău?
26 aprilie 2017
Impresii de la cursul de Psihologia Sportului de la Suceava
19 mai 2017
Cum alegi sportul potrivit pentru copilul tău?
26 aprilie 2017
Impresii de la cursul de Psihologia Sportului de la Suceava
19 mai 2017

Viata de sportiv nu dureaza vesnic si oricat de buni am fi, in ceea ce facem, vine un moment cand trebuie sa te opresti, pentru a lasa locul altora  sa duca mai departe stindardul performantei.

Din pacate, insa, in Romania, tot mai multi sportivi se lasa surprinsi de momentul in care sportul le da semnale ca ar trebui sa o apuce pe un alt drum, ignora evidentele timpului si trag de ei, “inca putin”, “un sezon, doua”, din dorinta de a continua ceea ce stiu sa faca cel mai bine, din nevoia unui echilibru financiar,  pe care din pacate, azi sportivii nu prea il mai au, din teama ca nu stiu sa faca altceva, din obisnuinta de a face aceleasi lucruri, pe care le fac de ani de zile, iar argumentele pot continua. Cei mai multi sportivi romani nu se gandesc la ceea ce vor face dupa incetarea carierei sportive, isi neglijeaza viitorul si nu stiu cum sa reactioneze in fata provocarilor vietii. Mai mult decat atat, cei mai multi dintre acestia, intampina dificultati de reintegrare la nivel social si profesional, nu stiu ce sa faca cu timpul, cum sa isi organizeze activitatile, in lipsa antrenamentelor si a competitiilor si se simt pierduti intr-o lume, pe care nu au cunscut-o cu adevarat, in perioada carierei sportive.

In tot acest context, important este ca momentul retragerii sa fie planificat din timp, sa vezi ceea ce urmeaza in “viata de dupa sport”, sa ai o alternativa care sa iti permita sa faci lucrurile la fel de bine ca atunci cand te antrenai zilnic, pentru a cuceri lumea.

Sportul de performanta inseamna educatie, principii si valori

Cauzele ezitarii sportivilor aflati la final de cariera sunt multiple si tin mai degraba de teama de schimbare, decat de resursele de care dispun.  Avem multi sportivi de calitate, care nu isi cunosc valoarea, din cauza modului in care se raporteaza la ceea ce se intampla in jurul lor. Daca privim la felul in care sunt tratati sportivii, de catre cei care ar trebui sa constituie baza suportului pentru acestia (as include aici conducatorii, managerii si antrenorii ), putem observa faptul ca sportivii sunt in mod constant invalidati, prin comportamente abuzive, subiective si fara temei, la care cei care conduc sportul apeleaza, pentru a-si ascunde nestiinta sau neputinta. Frecvent sportivii sunt neplatiti cu lunile, plimbati pe la comisii, pe unde isi cauta dreptatea, criticati sau constransi sa faca lucruri impotriva vointei lor. Toate aceste experiente, sedimentate in timp, il transforma  pe sportiv, dintr-o persoana increzatoare, ambitioasa si dornica de reusita, intr-o persoana ezitanta si tematoare. Astfel de situatii saboteaza, de fapt, perspectivele sportului, sansele reusitei si “ingroapa” sportivii, care nu reusesc sa depaseasca obstacolele cu care se confrunta, nu se mai regasesc si abandoneaza. Afirmatii de genul  “nu poti”, “nu meriti nimic”, “tu esti de vina”, “n-ai nicio sansa in viata”, “nu ai valoare”, “sa-ti gasesti alta echipa” sunt echivalente cu esecul.  Antrenorii sau managerii care abuzeaza de astfel de afirmatii ar trebui sa se gandeasca ca avand o astfel de atitudine in fata propriilor sportivi, de fapt isi privesc in oglinda propriile slabiciuni si in mod indirect, fac referire la lipsurile lor, neavand astfel nicio sansa de a-si atinge obiectivele.

Ar trebui sa construim, in mod real, sa gandim lucrurile in perspectiva, atat din punct de vedere al intereselor  organizatiilor sportive, cat si din punct de vedere al intereselor sportivului, care, in esenta ar trebui sa se intersecteze pe drumul performantei.

Sportivii romani au calitate si trebuie sa se simta valorosi, pentru a reusi

Nu ii lasati pe cei din jur sa va subaprecieze, sa va faca sa va simtiti mici, sa va franga curajul si entuziasmul, sa va inchida usile unui viitor frumos, pentru ca tocmai asta le da putere unor oameni care practica astfel de subterfugii , iar voi veti ajunge sa rataciti, in cautarea acelui drum care sa va aduca implinire. In acelasi timp, este important sa dati totul in timpul carierei de sportiv si dincolo de calitatile sportive sa antrenati si abilitatile reusitei in viata, sa nu amanati lucrurile, sa fiti ambitiosi, dornici mereu sa va autodepasiti, sa acceptati provocarile aparute, sa va asumati deciziile in viata, sa fiti increzatori, fara a va lasa descurajati de micile insuccese.

Planificati-va viitorul, crezand in voi, in valoarea voastra, respectati-va pe voi insiva, pentru a fi repectati de altii si ganditi-va ca puteti ajunge oriunde va propuneti. In cazul in care doriti sa continuati pe drumul sportului de performanta, devenind antrenori, manageri sau conducatori, propuneti-va sa schimbati aspectele negative cu care v-ati confruntat de-a lungul carierei, sa va aduceti contributia la cresterea rezultatelor sportului romanesc.
Sportivul trebuie sa vada lucrurile in perspectiva, sa aiba o gandire anticipativa si pozitiva, care sa ii permita alternative in viata. A fi  sportiv de valoare implica, in sine, anumite calitati precum ambitie, curaj, organizare, determinare si spirit de competitie, atribute pe care nu vi le poate rapi nimeni si care, la randul lor, va pot deveni cel mai bun aliat in dorinta voastra de a deveni cineva si dupa ce renuntati la cariera sportiva. Ceea ce conteaza este sa aveti aceleasi idealuri si sa va mentineti la aceleasi standarde pe care le-ati atins ca sportivi. Gestionati-va bine resursele emotionale, sociale, materiale sau financiare si viata va va oferi perspectiva succesului, in tot ce va veti propune sa faceti.

Ramona Farcau

Membru APPS

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

+ 70 = 76