Cuvantul ca un drog – importanta discursului interior

Principiul presiunii
14 august 2016
In cautarea viitorilor campioni. Campania 2016.
24 septembrie 2016
Principiul presiunii
14 august 2016
In cautarea viitorilor campioni. Campania 2016.
24 septembrie 2016

Desi psihologii nu utilizeaza prescrierea de medicamente, ei autorizeaza totusi o pastila care influenteaza performanta. Fiind accesibila tuturor, fara costuri si fara limita de epuizare, acest medicament este de multe ori ignorat sau chiar prost administrat.visualization

Cuvintele sunt cel mai de valoare medicament al umanitatii. (Rudyard Kypling)

Adesea ignorat, limbajul constituie cheia intelegerii si eliberarii de blocajele subconstiente. Dupa un esec sau dupa administrarea unui cocktail de critici, judecati, jigniri, efectul acestuia in corp actioneaza ca o otrava chiar si ani la rand.  Dezintoxicarea presupune filtrarea convingerilor, lucrul cu stima de sine, eliberarea de frici, recadrarea si resetarea perceptiei cu privire la propria persoana. Limbajul influenteaza si creaza atitudinea. Limbajul mediaza experienta.

Recadrarea se refera la intelegerea si formarea unor noi opinii cu privire la o situatie, fara ca datele situatiei sa se fi schimbat. Folosirea unor alte cuvinte schimba sensul prin care situatia a fost inteleasa anterior, determinand schimbari la nivelul starii. Este o mare diferenta intre a te simti entuziasmat si energic fata de a te simti anxios si incontrolabil. Diferenta de raportare si reactivitate este data de cuvintele cu care vorbesti cu tine insuti. Oricare ar fi situatiile cu care ne confruntam, alegerea limbajului pe care il administram este in mana noastra.

In jocul de echipa atitudinea trebuie sa fie colectiva. Greul consta in aducerea la un nivel comun a tuturor partilor echipei, astfel incat nimeni sa nu vulnerabilizeze actiunea. Tocmai pentru ca limbajul este una dintre cele mai puternice unelte in modelarea perceptiei si a atitudinii, el poate insanatosi sau distruge. Invatarea metodelor de manipulare a discursului personal, crearea unui for interior in care cuvantul sa determine increderea, intra in responsabilitatea stafului si a performerului insusi. Pregatirea pentru performanta nu poate fi abordata decat  in mod holistic, antrenand in parte toate ariile ce concureaza la reusita. Daca incercam sa observam importanta limbajului  ne vin in minte mai multe intrebuintari negative ale acestuia, de cele mai multe ori acestea fiind livrate performerului chiar de staff-ul sau de pregatire, in mod direct de la antrenorul sau.

       Nu rata !                                                          self-talk

      Nu te lasa distras!

      Nu faci ceea ce trebuie!

      Nu-l lasa sa se apropie de tine!

Puterea gandirii pozitive si a limbajului ca medicament nu sta in indicatii despre ceea ce trebuie  sa nu facem sau despre ceea ce ar trebui sa evitam. Cercetatorii au demonstrat ca la nivelul creierului nostru nu este procesat cuvantul NU. A spune ce sa NU facem reprezinta echivalentul  implementarii in minte exact a ideii acelui lucru pe care nu ni-l doream. John Bargh a condus un experiment din care folosim urmatorul exemplu:  Nu va ganditi la o girafa ! Ei? La ce va ganditi acum ? Reprezentarea face ca in plan mental sa avem exact imaginea pe care ne-am impus sa n-o avem .

Cuvantul lucreaza cu si pentru noi daca invatam sa-l utilizam. Ignorand importanta lui, nu doar ca nu-l utilizam corespunzator, ci il lasam sa lucreze  subliminal, facandu-ne astfel mai mult rau decat bine. Constient sau nu, suntem in permanenta in discutie cu noi insine.

Intrebarea este :

STAU DE VORBA CU O VICTIMA SAU CU UN CAMPION?

 

 

Psiholog sportiv Irina Anda Babău

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

27 − 17 =