De ce este nociv plasticul pentru organism

Rolul fierului in organismul sportivului
26 ianuarie 2020
Rolul psihologului sportiv la competitii… si in afara acestora
31 ianuarie 2020
Rolul fierului in organismul sportivului
26 ianuarie 2020
Rolul psihologului sportiv la competitii… si in afara acestora
31 ianuarie 2020

Astazi, mai mult ca oricand suntem cu totii constienti de cat de daunator este plasticul pentru natura. Oceane intregi sunt pline de plastic, tari intregi sunt poluate cu acest material, devenit din ce in ce mai prezent in viata noastra. Ce nu se spune si nu se stie cu adevarat este efectul plasticului asupra organismului uman. Si nu vorbim aici de cel aflat pe fundul oceanelor sau cel din gropile de gunoi, ci cel pe care il ingeram in fiecare zi. Intr-un an, in medie, o persoana introduce din alimente si din apa aproximativ 250 grame de plastic.

Dupa o anumita perioada de timp, plasticul se descompune in bucati mici, numite microplastic. Acestea sunt particule mai mici de 5 mm dimensiune, cel mai frecvent fiind regasite in apa de baut, in bere, fructe de mare si in sare. Cea mai mare sursa de plastic, din cele enumerate mai sus, este reprezentata de apa de baut. Adesea, apa este imbuteliata in ambalaje de plastic si sunt depozitate in conditii improprii, pana cand ajung la raft. Acestea sunt adesea expuse la soare, pe perioada verii, iar plasticul incalzit se descompune mai usor, ajungand si mai multe particule in apa.

De ce trebuie evitate bauturile ambalate in plastic?

V-ati intrebat de ce este insa atat de daunator plasticul? Pentru fabricarea plasticului se foloseste o substanta numita bisfenol A (BPA). Aceasta este o substanta ce este confundata de corpul uman cu un hormon denumit estrogen. Dupa cum probabil ati observat, in prezent pubertatea precoce este din ce in ce mai frecventa. De asemenea, barbatii din ziua de azi sufera de infertilitate masculina din ce in ce mai mult, cantitatea de spermatozoizi fiind cu mai mult de jumatate mai mica, fata de cea a bunicilor lor. Obezitatea la nivel mondial a explodat. Desi nu exista un consens stiintific inca intre legatura dintre BPA si problemele descrise mai sus, sunt numeroase studii care arata ca, cu cat se consuma mai mult BPA, cu atat creste mai alert rata obezitatii si pubertatea precoce. De asemenea exista studii care demonstreaza legatura dintre BPA si anxietate si depresie, iar ingerarea acestei substante de catre mama pe parcursul sarcinii, in cantitati mari duce la o crestere a ratei anxietatii si depresiei la copiii de 10-12 ani.

Cum ne ferim insa de acesta substanta?

Iata cateva sfaturi utile:

  • Cumparati doar apa imbuteliata în sticle de sticla sau cumparati filtre pentru a bea apa de acasa pe care o depozitati in sticle de sticla
  • Nu consumati apa din sticle care au stat in soare
  • Nu refolositi sticlele de plastic cumparate, mai ales daca data de expirare scrisa pe ele este depasita.
  • Atunci cand faceti sport puteti folosi sticle din otel inoxidabil
  • Verificati termenul de valabilitate al sticlelor de apa plata sau minerala.

Dr. Mircea Purcaru

Contact: 0745641453

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

67 + = 73