Distorsiuni de gândire la sportivi

Cum setam corect obiectivele? Fii SMART!
10 februarie 2022
Misecuvinismul sportului romanesc
14 mai 2022
Cum setam corect obiectivele? Fii SMART!
10 februarie 2022
Misecuvinismul sportului romanesc
14 mai 2022

Discursul interior are efecte, pozitive sau negativ, asupra performanței noastre.

Numim `discurs interior` acele momente în care vorbim cu noi înșine. Și fiecare dintre noi o face. Ai fost vreodată atent și ai observat ce îți spui zi de zi în anumite momente? Sau ce îți trece prin cap înaintea unui eveniment important (de ex. concurs, meci, examen)? Ce îți spui după o greșeală sau atunci când lucrurile nu s-au întâmplat exact așa cum ți-ai imaginat? Merită să dăm atenție acestor gânduri și să analizăm un pic dacă gândirea noastră este una pozitivă sau mai degrabă negativă, deoarece gândurile au putere. Fiecare gând are consecință un sentiment, iar fiecare sentiment este urmat de un anumit comportament. Dacă gândul nostru este pozitiv, acesta va fi urmat de un sentiment pozitiv și de un comportament sau de o reacție pozitivă. Și la fel stă situația și dacă gândul nostru este unul negativ, acesta va fi urmat de un sentiment negativ si un comportament negativ. La mijloc este un cerc vicios.

De exemplu:

„Am greșit serviciul, sigur voi pierde meciul!” (gând negativ)

„Mă simt trist, slab, descurajat…” (sentiment)

Las capul jos și nu mai lupt pentru celelalte puncte. (comportament)

De multe ori dau ca și „temă pentru acasă” sportivilor mei să își analizeze gândurile câteva zile în diferite situații, la antrenamente, școală, concursuri etc. Îi sfătuiesc să își ia un caiet (jurnal) și când au ocazia să noteze situația (de exemplu m-a certat antrenorul, am greșit la antrenament, voi avea meci cu un adversar puternic) și să noteze (necenzurat) tot ce i-a trecut prin cap. După ce avem un „model” putem să analizăm și să verificăm dacă aceste gânduri sunt chiar adevărate, reale sau ai descoperit o distorsiune.

Gândurile negative de cele mai multe ori sunt automate (vin `pur și simplu`, nici nu îți dai seama) și nu sunt conștiente, dar totuși le tratăm ca fapt, de parcă nu le-am putea schimba, nu am avea efect asupra lor. Gândurile negative pot avea efecte negative asupra stimei de sine, activează viziunea pesimistă, ba mai mult, uneori ne pot lua și speranța.

Care sunt cele mai frecvente distorsiuni de gandire la sportivi

Iată distorsiunile „cel mai des întâlnite”:

  1. Filtrarea negativă: `Nimic nu îmi iese!`, `Nu reușesc să fac nimic!`
  2. Catastrofizare: `Am pierdut acest meci, sigur mă vor da afară din echipă.`
  3. Gândire dihotomică (de tip alb sau negru): `Dacă azi nu câștig, sunt un eșec total.`
  4. Personalizarea: `Nu mi-ai dat nici o pasă astăzi. Ești supărat pe mine.`
  5. Desconsiderarea pozitivului: `Am câștigat astăzi, dar asta nu e mare lucru.`
  6. Gândirea emoțională: `Nu mă simt bine azi, nici nu ar trebui să mai încerc.`
  7. Imperativele categorice: `Dacă  m-ar iubi, ar trebui să mă sune mai des.` `Nu am voie să greșesc! `
  8. Ghicirea viitorului: `Vor râde de mine la meci.` `Sigur voi greși primul serviciu.`
  9. Citirea gândurilor: `Nu face încălzirea cu mine, deoarece nu mă place.`
  10. Etichetarea: `Sunt un ratat.` `Data trecută am ars mâncarea, deci sunt un bucătar prost.` (si generalizare)
  11. Credința că fericirea (reușita) noastră depinde de alții: `Voi fi fericit, dacă spectatorii mă vor aplauda.`
  12. Filtrarea negativă: `La antrenament nu a mers serviciul, antrenamentul a fost un eșec total.` (cu toate că au mers alte elemente din joc)
  13. Compararea incorectă: `Colegul a reușit să facă din prima, eu de ce nu pot?`

Vedem cum gândirea noastră, fie pozitivă, fie negativă are efect asupra performanței noastre (în orice situație). Deci este spre binele nostru ca să recunoaștem situațiile când gândim negativ, eventual cand facem o distorsiune în gândire, pentru ca mai apoi să putem transforma aceste gânduri negative în ganduri pozitive, constructive.  Acest lucru nu este simplu, deoarece aceste gânduri sunt de obicei automate, fixate și de cele mai multe ori nici nu ne dăm seama că gândim negativ și suntem singurii care ne împiedică pe noi înșine să avem rezultate bune sau să ne simțim bine.

Cum identificam o distorsiune de gandire

Ca să ne putem controla gândurile şi să le transformăm în unele pozitive, primul pas este să recunoaștem distorsiunile în gândurile. Cum putem să ne dăm seama că facem o distorsiune, gândind negativ? Sunt trei situații care, cel mai des, ne pot semnala acest lucru (dar nu sunt singurele):

Brusc suntem copleșiți de un sentiment negativ

La prima vedere totul este în regulă, totuși, brusc un sentiment negativ (de ex. tristețe, supărare) preia conducerea asupra noastră. În aceste situații este bine să ne ‚analizăm’ și să încercăm să identificăm gândul care ar fi putut provoca acest sentiment.

Nu putem scăpa o perioadă mai lungă de sentimentul negativ

De cele mai multe ori stările emoționale prelungite sunt menținute de tiparele noastre în gândire.

Îți este greu să rămâi determinat

Îți este greu să te focusezi, să începi o sarcină, găsești tot felul de scuze ca să nu te apuci de ele. (De exemplu când nu te apuci să scrii un articol, pentru că oricum nu va interesa pe nimeni…– ghicirea viitorului)

Cunoaștem deja consecințele pe care le au gândurile asupra noastră (un gând provoacă un sentiment, sentimentul un comportament, iar comportamentul un gând și așa mai departe), am văzut care sunt distorsiunile cognitive cel mai des folosite și știm cum ne putem da seama că tiparul nostru de gândire nu este unul pozitiv. Dar cum putem să le schimbăm?

Deși tiparele de gândire apar în copilărie şi se formează în adolescență, nu este niciodată târziu să le modificăm (dacă acestea sunt negative).

Succes!

Psiholog sportiv Roseti-Karikas Emoke

Contact: 0747 869 683; karikasemoke@gmail.com

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

21 − 12 =